Lučka uprava se ne da

Famozna ograda ipak neće biti uklonjena s Rive, ali će ju ‘preoblikovati’, otkriveno i kako

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prema posljednjim informacijama koje sam dobio od gospodina Vukorepe, ograda će se preoblikovati, odnosno značajno će se smanjiti njena visina i to do kraja siječnja ove godine, rekao je Obersnel



Metalna ograda postavljena na Adamićevom gatu ipak neće biti uklonjena, ali Lučka uprava ipak je natjerana da ju ‘preoblikuje’, proizlazi iz odgovora gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela na vijećničko pitanje koje mu je postavio gradski vijećnik Akcije mladih Vedran Vivoda. On je gradonačelnika upitao na koji će način reagirati da se ukloni sporna ograda, koju je postavila Lučka uprava Rijeka?


– Ako Vaš odgovor glasi “Nije u mojoj nadležnosti” molio bih Vas da mi ne odgovorite na pitanje, već podnesete ostavku na mjesto gradonačelnika, poručio je Obersnelu Vivoda.


Gradonačelnik je priznao da je i njega neugodno iznenadila ograda postavljena na dijelu riječke Rive. Slaže se da joj tamo u ovakvom obliku nije mjesto.




– Naime, s obzirom da je riječ o području kojim upravlja Lučka uprava Rijeka, odmah sam razgovarao s ravnateljem Lučke uprave i zatražio da se ograda ukloni. Iako je ravnatelj Lučke uprave, gospodin Denis Vukorepa prvotno bio pri stajalištu da se ograda neće ukloniti, i dalje sam inzistirao na rješavanju ovoga problema.


Prema posljednjim informacijama koje sam dobio od gospodina Vukorepe, ograda će se preoblikovati, odnosno značajno će se smanjiti njena visina i to do kraja siječnja ove godine, piše Obersnel.


Podsjeća da je otvaranje Rijeke prema moru jedan od njegovih osobnih ciljeva kao gradonačelnika.


– Danas su recimo, upravo zbog toga, Gat Karoline Riječke i riječki lukobran, naš Molo longo, mjesta okupljanja i popularne šetnice u kojima uživaju sve generacije Riječana. Ako je već potrebno postaviti zaštitu za brodice, kako ne bi bile na meti vandala ili iz bilo kojeg drugog razloga, ta zaštita svakako mora biti vizualno primjerenija.


Upravo je s ciljem otvaranja grada prema moru, u prostor riječke luke smješten i predstojeći program velikog otvorenja Rijeke Europske prijestolnice kulture koji nas čeka za 15-ak dana, dodao je gradonačelnik.


Vezano za uputu i poziv Vedrana Vivode da podnese ostavku ako odgovori da pitanje nije u njegovoj nadležnosti, Obersnel ističe da, s obzirom na sve gore navedene informacije, ostavku, naravno, ne namjerava podnijeti.


– Štoviše, pozivam člana Gradskoga vijeća Vedrana Vivodu da podnese ostavku budući da je u Gradskom vijeću Grada Rijeke zauzeo mjesto koje pripada srpskoj nacionalnoj manjini, temeljem odredbi Statuta Grada Rijeke.


Time su Akcija mladih i on osobno onemogućili pripadnike srpske nacionalne manjine u Rijeci da ostvare svoja prava na dva člana Gradskoga vijeća, a to je svakako bilo upravo u njihovoj nadležnosti, odgovorio je gradskom vijećniku Vojko Obersnel.