Hrvatski blagdani

Evo kako će Primorsko-goranska županija proslaviti Dan pobjede i Oluju. Donosimo detaljan program

Sanja Gašpert

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Diljem Hrvatske, pa tako i u Primorsko-goranskoj županiji, delegacije županijskih, gradskih i općinskih uprava, kao i udruga proizišlih iz Domovinskog rata polažu vijence i pale svijeće na spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima



U Hrvatskoj se u nedjelju, 5. kolovoza obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kao spomen na veliku pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Tim povodom diljem Hrvatske delegacije županijskih, gradskih i općinskih uprava, kao i udruga proizišlih iz Domovinskog rata polažu vijence i pale svijeće na spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.


Procesija sa svijećama


Tako će se u vrtu samostana sestara Družbe Presvetog Srca Isusova na riječkom Pomeriju, molitvom krunice i misnim slavljem obilježit Dan pobjede i iskazati zahvalnost Gospi Lurdskoj. Krunica i molitva za domovinu, branitelje i bolesnike je u 18, misno slavlje u 18.30 sati predvodi vlč. mr. sc. Siniša Vujčić, slijedi procesija sa svijećama.


Svečanim otkrivanjem spomen-ploče hrvatskim braniteljima na groblju u Svetoj Luciji i imenovanjem ulice koja spaja uvalu Svežanj s naseljem Doričići u Ulicu hrvatskih branitelja, i Kostrena će obilježiti Dan pobjede, 5. kolovoza.




Obilježavanje 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja bit će u nedjelju i u Kastvu, u organizaciji UHBDR Kastav, uz okupljanje i mimohod branitelja na Fortici, polaganje vijenaca na gradskom groblju Kastav, svetu misu, nogometni turnir te druženje branitelja i građana.


UHDDR Grobnišćine u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja organizira prigodan nedjeljni program, koji počinje misom za poginule branitelje na groblju u Gradu Grobniku. Predvodit će je grobnički svećenici, a nakon svete mise slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća za poginule hrvatske branitelje. S obzirom na to da je Grobnišćina dala veliku žrtvu u Domovinskom ratu, posjetit će se sva njezina groblja – Grad Grobnik, Cernik i Jelenje, nakon čega slijedi zajednički posjet spomen-sobi u prostorijama Udruge u Krenovcu. U suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, nastavak svečanosti organiziran je u Malom domu na Platku, uz sportska druženja, nadmetanja, kao i autohtone gastronomske specijalitete.


U nedjelju, 5. kolovoza, u organizaciji udruga Plavo bijeli otok, Klub navijača Armada Rijeka i Vavik vjerna Kirija održat će se manifestacija Oluja na Kvarneru, kojom će drugu godinu za redom 222 pripadnika spomenutih udruga bakljama osvijetliti Krčki most, obilježiti Dan domovinske zahvalnosti te vojno-redarstvenu akciju Oluja. Ovogodišnje izdanje manifestacije započet će u 18 sati u Senju paljenjem svijeća kod braniteljskog murala u Riječkoj ulici na Jadranskoj magistrali. U 19 sati uz prigodni glazbeni program započinje okupljanje posjetitelja u uvali Voz na otoku Krku, dok će u 21 sat započeti bakljada na samom Krčkom mostu. Nakon bakljade predviđen je vatromet u čast svih hrvatskih branitelja te u spomen na Dan domovinske zahvalnosti, a sam program će se nastaviti nastupom brojnih glazbenika u uvali Voz.


Goranski risovi


Opatija će tradicionalno Dan pobjede obilježiti i mimohodom, a delegacija Općine Lovran i UHBDR Lovran u 17 sati u Parku hrvatskih branitelja na Trgu slobode u Lovranu položit će vijence i zapaliti svijeće. Predstavnici Općine Matulji i UDVDR Matulji položit će vijence na spomen-obilježje poginulih branitelja Domovinskog rata i cvijeće na spomenike na grobljima Matulji i Mune.


Klub 138. brigade HV-a Goranski risovi organizira prigodan program kod PC-a Delnice (Petehovac). U PovodU blagdana Majke Božje Snježne, u 10 sati je polaganje vijenaca u Fužinama, na grobu Dalibora Čebuhara, a u isto vrijeme krunica i ispovIjed u Svetištu Majke Božje Snježne, u 10.30 sveta misa, a u 12 sati zabava uz Trio Gorani.