Ususret blagdanu

Euharistijsko slavlje na Veliku Gospu na Trsatu predvodi riječki nadbiskup Devčić

Hina

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Gvardijan Trsatskog svetišta Antun Jesenović kazao je da je blagdan Velike Gospe najmasovniji događaj u hrvatskim svetištima te da se tog dana na Trsatu okupi između 40.000 i 50.000 ljudi



RIJEKA – Središnje euharistijsko slavlje i hodočasničku procesiju na blagdan Velike Gospe u Trsatskom svetištu u Rijeci predvodit će, u 18.30 sati, riječki nadbiskup Ivan Devčić, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.


Gvardijan Trsatskog svetišta Antun Jesenović kazao je da je blagdan Velike Gospe najmasovniji događaj u hrvatskim svetištima te da se tog dana na Trsatu okupi između 40.000 i 50.000 ljudi. Na blagdan će se na Trsatu u 10 sati održati hodočasnička misa pod vodstvom provincijala Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilije Vrdoljaka, uz još pet misa u Perivoju Gospe Trsatske tijekom dana.


Promet užim dijelom Trsata oko svetišta će biti zatvoren, osim za javni gradski promet, taksije, vozila s porpusnicama i invalidska vozila. Gradski prijevoznik Autotrolej će organizirati besplatni pojačani prijevoz na liniijama za Trsat.




Jesenović je ovom prigodom najavio i svečanost 300. godišnjice krunidbe slike Majke Božje Trsatske, koja će se održati 30. kolovoza.


Euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, riječki nadbiskup Ivan Devčić i ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore.


Jesenović je kazao da se ovim slavljem obilježava godišnjica izrade i postavljanja zlatne krune na ikonu Majke Božje Trsatske, koju je trsatskom franjevačkom samostanu darovao papa Urban V. 1376. godine.


Na poticaj tadašnjeg gvardijana samostana Petra Francetića i uz posredovanje biskupa iz Verone Barbadiga izrađene su dvije krune za ikonu, najmijenjene Majci Božjoj i Isusu a svečanost krunidbe održana je na Trsatu 8. rujna 1715. pod pokroviteljstvom tadašnjeg Hrvatskog sabora. I proslavi 300. godišnjice krundibe će biti pokrovitelj Hrvatski sabor.