Rijekatekstil-domus bacio novi mamac Gradu Rijeci za zamjenu nekretnina

EU želi dati sredstva za obnovu Teatra Fenice

Biljana Savić

Tetaro Fenice dobio je jedinstvenu šansu da njegova sanacija bude financirana sredstvima EU-a, no preduvjet je da ustanova bude u vlasništvu lokalne samouprave



RIJEKA Povijest pokušavanja Rijekatekstil-domusa da preda Teatro Fenice Gradu Rijeci, a zauzvrat dobije atraktivne gradske prostore u središtu grada već je poznata priča, najčešće apostrofirana tako da Rijekatekstil-domus samo gleda kako se domoći gradskih prostora za otvaranje dućana. Što je, doduše, istina.


– Bi li zamjenom Rijekatekstil-Domus došao do nekih atraktivnih prostora? Pa jasno da bi, što je tu loše, već sad smo u njima i sami smo ih preuredili. Ali bismo za to nešto dali – jednu od najljepših kazališnih zgrada sa značajnom poviješću, spomenik kulture nulte kategorije. Volio bih vidjeti Teatro da zasjaji starim sjajem i otvori se na ponos ovog grada i svih njegovih građana. Ne znam ni jednu osobu u Rijeci kojoj to ne bi bilo drago – kaže direktor Rijekatekstila Dragan Rukavina.


Obersnelovo “ne”  





No, na sve ovo riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uvijek je govorio isto: »Ne dolazi u obzir prepuštanje poslovnih prostora na Korzu, a moram priznati da zbog problema s punjenjem proračuna ne možemo osigurati novac za kupnju Teatra Fenice«. Sličan odgovor ponovio je nedavno, no neke su se okolnosti prije toga promijenile.



Podsjetimo, Rijekatekstil-domus d.d. kupio je 2005. Godine Rijekakino d.o.o. od Zagrebačkih kinematografa, a u sklopu kojeg su bili ne samo Teatro Fenice već i kino Garibaldi te današnje Art kino Croatia. No, Teatro Fenice prestao je biti otvoren za javnost u proljeće 2010. godine, nakon što su zamijećena oštećenja stropa uslijed prokišnjavanja. Od tada je po svemu sudeći ovaj Teatro Fenice, inače jedini realizirani kazališni objekt secesijskog razdoblja u Hrvatskoj, osuđen na propast. Možda ne i konačnu, ali propašću se zove i činjenica neodržavanja predstava u Feniceu već godinu i pol dana. Tim više što je s ukupno 2.150 mjesta (1.450 sjedećih i 700 stajaćih) gornja dvorana po kapacitetu najveće kazalište u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Donja dvorana (varijete) ima još oko 500 mjesta pa predstavu u Feniceu može odgledati 2. 650 osoba odjedanput.



Naime, Teatro Fenice dobio je jedinstvenu šansu da njegova sanacija bude financirana sredstvima EU-a. No, postoji jedan preduvjet, i to ne bilo kakav. Nužno je, jer inače od novca iz EU-a neće biti ništa, da ova kulturna ustanova bude u vlasništvu lokalne samouprave, a ne tvrtke ili pojedinca.


Bila je ovo savršena prilika Rijekatekstil-domusu da se ponovo obrati Vojku Obersnelu. A on je opet rekao: »Ne«.


– Svakako da smo zainteresirani za kupnju Teatra Fenice, ali za to nemamo osiguranih sredstava u proračunu. Zasad kao Grad možemo samo pomagati sanaciju Fenicea kroz spomeničku rentu – kazao nam je Obersnel.


Aplikacija u ožujku  



Rukavina na to gleda kao na zlatnu priliku koju je šteta ispustiti, jer sredstva spomeničke rente i sredstva Rijekatekstil-domusa i više su nego nedostatna za sanaciju Teatra Fenice.


– Upravo u sredstvima EU-a vidim snažan dodatni argument, zbog čega bi zaista i to pod hitno trebalo izvršiti zamjenu objekta s Gradom Rijeka, jer bi u protivnom sredstva koja su namijenjena upravo za ove potrebe, a koja su dostupna i s razlogom raspoloživa i do kojih bi mogli doći relativno lako, bespovratno otišla.


Po troškovniku, samo vrijednost radova na pročelju i krovištu, za koje smo napravili projekte sanacije, procijenjeni su na više od 5 milijuna kuna, međutim sanacija unutrašnjosti zasigurno je i puno veći mogući trošak.


Sredstava za obnovu nema dovoljno, kako u Gradu, tako i u Županiji i u Hrvatskoj. Europa nam ih nudi, a mi ih možda nećemo uzeti jer nismo izvršili zamjenu. To bi bila velika šteta. Aplikacija za ova sredstva obavlja se u ožujku iduće godine. Vremena nema puno, a očito smo ga već unaprijed izgubili – kaže Dragan Rukavina.


Prostor Opere dijeli sudbinu zgrade


Jedan od najatraktivnijih prostora u Rijeci, bivša Opera, koja se nalazi u sklopu Teatra Fenice, do daljnjega će ostati prazna.


– Ne bi bilo u redu da se prostor od 1.440 metara četvornih da nekome u najam na primjerice 15 ili 20 godina, a onda se možda ipak dogodi dogovor između nas i Grada Rijeke o zamjeni, kaže Dragan Rukavina. Rijekatekstil-domus je nakon kupnje tog prostora ugradio nove pumpe kako bi se spriječilo daljnje poplavljivanje odnosno propadanje nekretnine.


Podsjetimo, Opera je zatvorena  gotovo 21 godinu koliko ujedno traje sudski proces između bivšeg njezinog najmoprimca, riječkog biznismena Borisa Vidasa i tadašnjeg vlasnika zgrade Rijekakina, odnosno sada Rijekatekstil-domusa. Trenutačno je spor u fazi čekanja na odgovor Županijskog suda u Rijeci, jer se Vidas žalio na odluku prvostupanjskog suda od 2010. godine u kojoj stoji da mora platiti sudske troškove u iznosu od 1.141.908 kuna.


– Do sada smo dobivali neke ponude za ovaj prostor i uglavnom je bilo riječi o sadržajima tipa igara na sreću odnosno casina. No, zbog sadašnjeg zakona ti se sadržaji ne mogu pokrenuti u Operi, koja je također dio zaštićenog spomenika kulture kao i cijela zgrada – veli nam Rukavina.