Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
26. siječnja 2020.
Akcija

EKOIGRAMA NAJAVLJENA ZELENA ČISTKA Veliko pospremanje okoliša slijedi u rujnu

EKOIGRAMA NAJAVLJENA ZELENA ČISTKA Veliko pospremanje okoliša slijedi u rujnu
EKOIGRAMA NAJAVLJENA ZELENA ČISTKA Veliko pospremanje okoliša slijedi u rujnu
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2018. u 16:58 2018-04-18T16:58:00+02:00

Raznim interaktivnim ekoigrama i edukativnim radionicama poput razvrstaj otpad ili od stare majice napravi platnenu vrećicu koje su  održane na Korzu najavljena je akcija čišćenja okoliša koja će se ove godine u Hrvatskoj, pa tako i u Rijeci održati tek u rujnu- točnije 15. rujna. Prošlih godina veliko pospremanje okoliša uvijek je bio »rezervirano« nekako za proljeće.

- Zelena čistka je ove godine nešto posebna jer je odlučeno da se u cijelom svijetu održi na određeni datum. A to je ovog puta 15. rujna. Svoje sudjelovanje u ovoj akciji već je potvrdilo 116 zemalja svijeta, otkrila nam je jučer Helena Traub iz Udruge Žmergo, organizacije koja je koordinator Zelene čistke za našu Županiju. U Žmergu se nadaju da će akciju podržati dovoljan broj institucija i volontera kako bi akcija na kraju i uspjela.

I ove godine će biti na udaru divlji deponiji (lokacije za Rijeku još nisu definirane), a građani mogu putem posebene mobilne aplikacije world cleanup day 2018 takva mjesta slikom i riječju mapirati odnosno obilježiti. Zelena čistka dio je globalnog pokreta »Let’s do it!«, a okuplja aktivne građane i organizacije u ovom velikom volonterskom projektu.

- Kada je riječ o divljim deponijima situacija se mjenja, iako postoje zaostaci. Veliki problem predstavljaju privatne parcele koje se ne održavaju i građevinski otpad koji kada se pojavi u prirodi privlači drugu vrstu otpada a to je najčešći glomazni, dalje je navela Helena Traub.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu