Ina

Dva nova požara u riječkoj rafineriji: Tijekom remonta na Urinju došlo do novih incidenata

Bojana Mrvoš Pavić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Riječ je o požarima zbog pojačanog izgaranja u peći Hidrokrekinga te zapaljenja izolacije na cjevovodu



ZAGREB Uprava Ine potvrdila je našem listu neslužbenu informaciju da su se u riječkoj rafineriji nedavno dogodila nova dva incidenta – propuštanje vakuum teškog ulja prilikom pojačanog izgaranja u peći Hidrokrekinga te »manje zapaljenje izolacije na cjevovodu niskotlačne pare«, pri čemu, dodaju, opasnosti za radnike nije bilo.


Kad će u potpunosti biti pokrenut rad riječke rafinerije, na kojoj je remont započeo početkom godine, i trebao je trajati do početka travnja, ne navode, dok će primarna prerada u Sisku započeti krajem svibnja. 


Sigurnosni uvjeti


»Radovi na najvećem remontu u povijesti Rafinerije nafte Rijeka se privode kraju te smo započeli sa standardnim pokretanjem Atmosferske destilacije, tj. Topping 3 postrojenja, a u procesu je pokretanje ostalih postrojenja u proizvodnom lancu. Prije pokretanja svakog postrojenja provodi se formalna provjera sigurnosnih uvjeta. Ukupna vrijednost remontnih aktivnosti i projekata iznosi 800 milijuna kuna, a u sklopu remonta obavljeni su radovi čišćenja rafinerijskih postrojenja i opreme.




Između ostalog, implementiran je i Projekt zamjene katalizatora te je postavljena 55 metara duga kolona postrojenja Topping III, a obavljena je i rekonstrukcija unutarnjih dijelova reaktora na Hidrokrekingu«, odgovaraju iz uprave Ine. Kako dodaju na pitanje o recentnim požarima, »izvanredni događaji odnose se na propuštanje vakuum teškog ulja prilikom pojačanog izgaranja u peći Hidrokrekinga te na manje zapaljenje izolacije na cjevovodu niskotlačne pare«. 


Rafinerija nafte Sisak uskoro kreće sa sekundarnim procesima pomoću kojih se poluproizvodi prerađuju u gotove proizvode, dok će pokretanje primarne prerade na lokaciji u Sisku krenuti po planu krajem svibnja, zaključuju u upravi. Na pitanje je li točna informacija da će se neki poluproizvodi morati dovoziti iz MOL-a jer kretanje rafinerije u Sisku ovisi o kretanju Rijeke, iz uprave odgovaraju kako će sisačka rafinerija prerađivati poluproizvode koje ima na zalihama iz prethodnog bloka rada te one iz rafinerije Rijeka do trenutka pokretanja svih postrojenja u riječkoj rafineriji. Dodatnog uvoza poluproizvoda iz MOL-a, ističu, nije bilo.


Eksplozija u šahtu


Početkom travnja je pak, podsjetimo, u riječkoj rafineriji došlo do eksplozije unutar šahta, odnosno sustava kanalizacije, između postrojenja Toping i Platforming, i ozlijeđenih srećom nije bilo. Svi radovi su bili zaustavljeni, a radnici evakuirani. 


Kako je u siječnju priopćeno iz Ine, glavni razlozi provođenja opsežnih radova u rafineriji Rijeka su povećanje operativne raspoloživosti i pouzdanosti proizvodnih postrojenja rafinerije, poboljšanje energetske učinkovitosti i procesne sigurnosti te ispunjavanje zakonskih obveza. Iako je tada naglašeno kako svi radovi teku po planu, činjenica je da su trebali biti završeni do travnja, »nakon čega će procesi u rafineriji biti sigurniji, stabilniji, efikasniji i profitabilniji«, naglašeno je u siječnju.