Bez pomaka

Dva mjeseca bez ikakvog odgovora: Rijeka strahuje da će ostati bez nove bolnice

Barbara Čalušić

Projekt nove bolnice

Projekt nove bolnice

Zalagao sam se da izgradnja ginekologije i pedijatrije, za koje su već izdane građevinske dozvole,  započne čim prije. No, od tada su prošla dva mjeseca, a još uvijek nema nikakvog odgovora, ističe riječki gradonačelnik



Početak izgradnje novog KBC-a u Rijeci i dalje je neizvjestan, iako su zadovoljeni svi preduvjeti za gradnju prvih dvaju objekata – pedijatrije i ginekologije, upozorio je gradonačelnik Vojko Obersnel na svom redovnom obraćanju novinarima.


Obratio se, tvrdi, novom ministru zdravstva Dariu Nakiću, tražeći odgovor na pitanje kada će započeti izgradnja KBC-a.


– S ministrom sam se i sastao, početkom ožujka, kada smo razgovarali o raznim modelima izgradnje. Zalagao sam se za to da izgradnja ginekologije i pedijatrije, za koje su već izdane građevinske dozvole, riješeni svi imovinsko-pravni odnosi, i općenito odrađene sve pripremne radnje, započne čim prije. No, od tad su prošla dva mjeseca, a još uvijek nema nikakvog odgovora niti naznaka što će se dalje dešavati s gradnjom KBC-a. Bolnica je Rijeci itekako potrebna, što zna svatko tko je bio u objektima KBC-a na sadašnje tri lokacije, Rijeka, Sušak i Kantrida, gdje je velika većina objekata izgrađena za druge namjene i to prije više od stotinu godina, uz svega nekoliko izuzetaka, poput ginekologije u Rijeci ili poliklinike na Sušaku koje su građene samodoprinosima, ali prije četrdesetak godina. Od Vlade, ministra Nakića, ali i novih članova Upravnog vijeća KBC-a koji su svi iz Rijeke i politički su aktivni, očekujem angažman da izgradnja KBC-a napokon iz papirnate faze prijeđe u fazu građevinskih radova, rekao je Obersnel.



Ministarstvo: Traži se najbolji model


Ministar Nakić je nakon razgovora s gradonačelnikom Obersnelom predložio dva moguća modela izgradnje KBC-a Rijeka. Slijedom toga i trenutnog procesa imenovanja ravnateljstva KBC Rijeka, slijedi predočenje tih dvaju modela ravnatelju KBC-a Rijeka. Očekujemo kako će se tijekom tog postupka, sa zajedničkim dogovorom, vodeći računa o potrebama KBC-a Rijeka pristupiti konačnoj realizaciji s jednim od dvaju ponuđenih modela financiranja. Napominjemo da je zbog važnosti KBC-a Rijeka i njegove uloge u cjelokupnom zdravstvenom sustavu u Republici Hrvatskoj, izgradnja novog KBC-a jedan od glavnih strateških projekta Ministarstva zdravlja. Naš cilj je svakako započinjanje s izgradnjom u što kraćem roku ali uz jamstvo najboljeg modela financiranja i partnerstva za KBC Rijeka te garancije završetka radova u najkraćem mogućem roku – stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja. (LJ.B.M.)


Osvrnuo se i na ministrovo spominjanje Rijeke kao jednog od regionalnih bolničkih centara, kazavši kako nije jasno što Nakić pod time misli.– Nije jasno što ministar želi poručiti kada Rijeku svrstava uz regionalne centre poput Slavonskog Broda, Varaždina ili Zadra. Nadam se da to ne znači da će bolnica izgubiti status kliničkog bolničkog centra, sposobnog i za najsloženije medicinske zahvate, kazao je gradonačelnik, dodavši kako je intencija Grada i Sveučilišta da nova bolnica ima status sveučilišne bolnice.

Obersnel je najavio i potpunu rekonstrukciju dvaju dječjih vrtića, Morčići i Đurđice, čime će se znatno povećati kapacitet jasličke skrbi.


– Kada kažem rekonstrukcija, mislim na praktički ponovnu izgradnju vrtića, za što je osigurano više od 20 milijuna kuna. U zadnjih pet godina kapacitet vrtića povećan je za 400 mjesta, no svjesni smo da i dalje postoji manjak kapaciteta. Uz to je tri milijuna kuna uloženo u radove u ostalim vrtićima, najviše u podizanje energetske učinkovitosti, rekao je Obersnel.


Neizvjesnost oko izgradnje nove riječke bolnice komentirala je Mostova saborska zastupnica i članica novoformiranog Upravnog vijeća KBC-a Rijeka, Ines Strenja Linić, obećavši da će, kad je riječ o početku gradnje objekta ginekologije i pedijatrije, raditi na ujedinjenju svih saborskih zastupnika ovoga kraja, bez obzira na politički dres.


– Svi moji napori usmjereni su na činjenicu da Rijeka zaslužuje novu bolnicu i da je mora dobiti. To sam uostalom obećala u kampanji, a u tom ću se smjeru i dalje truditi i okupljati saborske zastupnike ovoga kraja. Pritom ne mislim samo na saborske zastupnike koji su liječnici, već na sve jer Rijeka zaslužuje novu bolnicu i to je neupitno – poručila je Strenja Linić.