Riječka scena

Drugi susret Fićom na Krk: Fićoljupci pristigli ”iz cijelog svijeta”

Edi Prodan

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Sudionici najznačajnijeg susreta ljubitelja Fića u Europi okupili su se u Čavlima, napravili brzinski đir po pisti Automotodroma Grobnik, druženje nastavili posjetom udruzi Stari put u Garićima, a završili na Krku



ČAVLE Kako i priliči najznačajnijem susretu ljubitelja Fića u Europi, u subotnje jutro u Čavlima se okupilo 80-ak vlasnika tog kultnog automobila koji kod većine ljudi izaziva isključivo lijepa sjećanja i pozitivne emocije. Fiće i njihovi vlasnici su došli s raznih strana svijeta, najviše dakako iz Hrvatske, a kao i lani mogao se zamijetiti nemali broj tih starodobnih vozila pristiglih iz Srbije, Njemačke, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Austrije da spomenemo one države koje su u toj simpatičnoj koloni bile najzastupljenije.


Nakon Čavli slijedio je brzinski đir po pisti Automotodroma Grobnik koji je tog dana bio itekako okupiran s obzirom da je i riječki Oldtimer klub na njemu slavio 25 rođendan, a na pisti obližnjeg aerodroma su se zagrijavali drifteri u okviru svog natjecanja. Ono što je izmamilo posebne uzdahe bio je nastup obnovljenog Abartha Đanija Šverka koji je pokazao da je itekako sposoban i danas. Nakon Grobnika je uslijedio još jedan zanimljivi i vrlo primjereni okvir – posjet udruzi Stari put koja u Garićima nedaleko Marčelji gdje se nalazi iznimno zanimljiva zbirka starina.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



I na kraju, oko podneva, sudionici susreta su se zaputili prema svom konačnom cilju, po kojem i nosi naziv – otoku Krku. Defile je bio u Omišlju, a »noćenje s doručkom« u Vozu gdje su bili upriličeni večera, zabavni dio kao i neizbježno gledanje nogometne utakmice između Hrvatske i Portugala.Uz dakle brojne sudionike »iz cijelog svijeta«, skupu se i ove godine pridružila Mila Velnić, kćerka Đanija Šverka čije je ime također dio naziva ovog okupljanja, a riječ je svakako o jednom od najboljih, općenito i najitrigantnijih hrvatskih automobilista svih vremena koji je posebni sportski trag ostavio sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Uz riječku fićo scenu najzaslužniji za jučerašnje i noćašnje okupljanje, rastanak je naime bio tijekom današnjeg jutra, su općine Čavle i Omišalj, TZ Malinska kao i čitav niz sponzora koji su pomogli da posebno lijepe emocije ne ostanu jela i pića za što se pak pobrinula ekipa iz Orcus hilta.