Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Liječnik bez dvojbi

Doc. dr. Brborović: Kazna će imati strašne posljedice za Luksetićevo zdravlje

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. siječanj 2019. u 19:38 2019-01-25T19:38:00+01:00

Kod bilo koje bolesti psihičko stanje direktno je vezano uz fizičko stanje bolesnika. Ovako strašan stres sigurno će ostaviti traga i imati strašne posljedice po njegovo psihičko i fizičko zdravlje. Teško bolesnu osobu osuditi na dvije godine zatvora, velika je patnja za bolesnika, a o uvjetima boravka u kojima bolesnik neće imati potporu svoje obitelji i adekvatnu njegu, ne treba ni govoriti, ističe doc. dr. Ognjen Brborović

RIJEKA Zatvorska kazna za Huanita Luksetića opasan je presedan prema kojem bi se u budućnosti moglo suditi i drugima koji su sami sebe liječili i tako si pokušali pomoći, smatra doc. dr. Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva za medicinski kanabis.Za razliku od većine liječnika koji ne žele komentirati ovaj slučaj, Brborović kao liječnik nema dvojbi da će sama presuda, a posebice boravak u zatvorskim uvjetima, ozbiljno pogoršati tijek bolesti Huanita Luksetića koji je zbog multiple skleroze za samoliječenje i ublažavanje simptoma bolesti uzgajao marihuanu. Štoviše, Brborović je mišljenja da će sama kazna imati strašne posljedice za Luksetićevo zdravlje.

– Kod bilo koje bolesti psihičko stanje direktno je vezano uz fizičko stanje bolesnika. Ovako strašan stres sigurno će ostaviti traga i imati strašne posljedice po njegovo psihičko i fizičko zdravlje. Teško bolesnu osobu osuditi na dvije godine zatvora, velika je patnja za bolesnika, a o uvjetima boravka u kojima bolesnik neće imati potporu svoje obitelji i adekvatnu njegu, ne treba ni govoriti, ističe Brborović. Situacija s medicinskim kanabisom u Hrvatskoj, koji u ovom trenutku nije dostupan na tržištu, za njega je prvorazredno političko pitanje o kojem treba raspravljati, umjesto da ga se gura pod tepih što se trenutno radi.

– U ovom trenutku u Hrvatskoj nema legalnih preparata koje bi oboljeli mogli kupiti, što je po mom mišljenju, koordinirana akcija da se bolesni ljudi kojima ti preparati trebaju, šalju u zatvore, kaže Brborović.

Opširnije u tiskanom izdanju, u subotu, 26. siječnja

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.