Više letova

Dobre najave iz Zračne luke Rijeka: Iz Njemačke stiže dvadeset tisuća putnika više

Marinko Glavan

Njemački avioprijevoznici potvrdili značajno povećanje letova u 2017. / snimio S. JEŽINA

Njemački avioprijevoznici potvrdili značajno povećanje letova u 2017. / snimio S. JEŽINA

Riječki aerodrom ovu će sezonu završiti s nešto više od 140 tisuća putnika, a iduće bi godine napokon trebao »pasti« i rekord od 160 tisuća putnika iz 2006.



Niskobudžetni avioprijevoznici Germanwings i Eurowings potvrdili su značajno povećanje broja letova između njemačkih gradova i Zračne luke Rijeka u idućoj turističkoj sezoni. Ukupno će uvesti šezdesetak novih rotacija, što će riječkom aerodromu, prema riječima direktora Tomislava Palalića, donijeti oko dvadeset tisuća putnika više u odnosu na ovu godinu.


– Zajedno s već potvrđenim pojačanim letovima prema poljskim destinacijama, u idućoj godini očekujemo barem 24 tisuće putnika više, rekao je Palalić.



Rušenje rekorda iz 2006. godine najavljivalo se iz Zračne luke Rijeka već za ovu godinu, no od toga neće biti ništa. Dobrim dijelom tome je kumovao i novi takozvani PSO program poticanja domaćih linija u kojemu je riječki aerodrom u usporedbi s Pulom i Zadrom, a o Zagrebu, Splitu i Dubrovniku da se i ne govori, dobio tek mrvice, ćemu svjedoči podatak da u ovoj godini Dubrovnik i Split i ove godine imaju poticanih 180 tisuća sjedišta svaki, a Pula i Zadar po 32 tisuće. Čak i Osijek ima 25 tisuća subvencioniranih sjedišta u zrakoplovima, dok Rijeka ima svega sedam tisuća, iako se očekivalo da će biti barem u rangu s Pulom i Zadrom.





Riječki aerodrom ovu će sezonu završiti s nešto više od 140 tisuća putnika, nakon što je početkom ovoga mjeseca premašen prošlogodišnji promet od 138 tisuća putnika u odlasku i dolasku, a s najavljenim povećanjem iduće bi godine Zračna luka Rijeka napokon trebala premašiti i rekordni promet iz 2006. godine kada je kroz nju prošlo nešto više od 160 tisuća putnika.


Germanwings će s letovima između Berlina i Rijeke iduće godine započeti 19. lipnja, dva tjedna ranije nego ove, a završit će četiri tjedna kasnije, odnosno 23. listopada, a u glavnoj sezoni Rijeku će s njemačkom prijestolnicom povezivati tri puta tjedno. Četiri tjedna ranije započet će i Eurowingsovi letovi prema Düsseldorfu, od 7. svibnja, a dva tjedna ranije starta i najprometnija linija Rijeka – Köln / Bonn na kojoj Germawingsovi zrakoplovi počinju s letovima već od 22. travnja.


Linija Rijeka – Hamburg kreće od 4. svibnja, s tim da će od samog početka zrakoplovi letjeti dvaput tjedno, umjesto samo u srcu sezone, kao ove godine, a linija će se održavati sve do 26. listopada. Linija Rijeka – Stuttgart također dobiva dodatnu rotaciju četvrtkom, s tim da započinje dva i pol mjeseca ranije nego ljetos, već od 4. svibnja 2017.


Zračna luka Rijeka i ovu će poslovnu godinu, prema najavama, završiti bez gubitaka u poslovanju i bez dodatnih poticaja iz državnog proračuna, a najave pojačanog prometa njemačkih avioprijevoznika dobra su vijest i za turističke djelatnike i ugostitelje iz regije, jer većinu putnika na riječkom aerodromu čine upravo turisti koji borave na području Primorsko-goranske županije.