Projekt težak 4 milijarde kuna

“Dobra vijest za cijelo gospodarstvo”: Stručnjaci, političari i radnici o modernizaciji riječke rafinerije

Jagoda Marić

Foto: M: GRACIN

Foto: M: GRACIN

 To je projekt koji će omogućiti dugoročni opstanak riječke rafinerije na tržištu, Ini omogućiti bolje poslovanje na tržištu, kao i stjecanje novih vrijednih znanja u rafinerijskom poslovanju, ali i zaposliti velik broj domaćih tvrtki, kaže Davor Štern



Ina će u modernizaciju riječke rafinerije do 2023. godine uložiti četiri milijarde kuna, jer je uprava te kompanije jučer donijela odluku o izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka.


Prethodno je suglasnost na tu odluku dao nadzorni odbor Ine, a na konferenciji za novinare na kojoj je odluka i službeno objavljena više puta je naglašeno da je donesena jednoglasno, a to znači da su je podržali i predstavnici MOL-a i Vlade u Upravi, što se baš i nije često događalo proteklih nekoliko godina.


Naftni stručnjak i bivši direktor nacionalne naftne kompanije Davor Štern ističe da je to dobra vijest.




– Odluka uprave Ine i MOL grupe o izgradnji postrojenja za preradu teških ostataka nafte (koking) u Rafineriji nafte Rijeka svakako je dobra vijest ne samo za Inu, nego za cjelokupno gospodarstvo, uz ogradu kako se nada da će projekt doista ući u fazu realizacije.


– To je projekt koji će omogućiti dugoročni opstanak riječke rafinerije na tržištu, Ini omogućiti bolje poslovanje na tržištu, kao i stjecanje novih vrijednih znanja u rafinerijskom poslovanju, ali i zaposliti velik broj domaćih tvrtki, kaže Štern.


Odluku MOL grupe i uprave Ine smatra logičnom, s obzirom da je riječ o rafineriji smještenoj na morskoj obali što joj, objašnjava, daje prednost pred rafinerijama smještenima u unutrašnjosti. Štern vjeruje kako će izgradnja koking postrojenja omogućiti povećanje proizvodnje u riječkoj rafineriji, ali i da će se u tom slučaju i veći dio domaće nafte prerađivati u Rijeci, za što je potrebno stvoriti i tehničke preduvjete u JANAF-u, kako bi se nafta iz domaćih nalazišta mogla transportirati prema Rijeci naftovodom.


Zadovoljni radnici


– U svakom slučaju, ovo će ulaganje omogućiti znatno učinkovitiju preradu sirove nafte, odnosno smanjenje udjela takozvanih tamnih produkata i povećati proizvodnju svijetlih, odnosno benzina i dizela, što će donijeti i puno veću profitabilnost, a time i opstanak rafinerije na tržištu, smatra Štern.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ističe da je dovršetak procesa modernizacije Rafinerije, koji smatra strateškim za županiju i cijelu hrvatsku, nužan za njen dugoročni opstanak i profitabilno poslovanje.


– Projekt, naravno, mora biti izveden u skladu sa svim mjerama zaštite okoliša koje je županija tražila prilikom rasprava o izgradnji postrojenja na sjednicama Skupštine te omogućila njegovu realizaciju izmjenama Prostornog plana, pri čemu smo tražili da bude izveden kao zatvoreni proces kako bi se izbjeglo raspršivanje koksne prašine u okoliš. Dugo se čekalo na ovo, ali nastavak obnove rafinerije znači da će ona poslovati u skladu s novim standardima te da će biti dugoročno održiva, kaže Komadina.


Za Sindikat naftnog gospodarstva odluka o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji Rijeka,«najbolji je mogući božićni poklon svim radnicima rafinerije«.


– Put do donošenja odluke nije bio nimalo lak i u protekle tri godine nismo niti jednom propustili naglasiti važnost projekta na svim političkim razinama te upozoriti na to kako će nedonošenje odluke uvelike naštetiti daljnjem razvoju rafinerijskog poslovanja u Hrvatskoj. Više smo puta isticali kako zemlje u našem okruženju galopirajućim koracima grabe naprijed i osiguravaju si konkurentnu poziciju, dok u Rafineriji nafte Rijeka u svakim danom raste neizvjesnost i nesigurnost za radna mjesta i budućnost rafinerije. Ova današnja odluka najbolji je mogući božićni poklon svim radnicima rafinerije, poručila je predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva Jasna Pipunić koja je i članica Nadzornog odbora.


Odluku je pozdravio i Ivica Perinić, povjerenik većinskog Ininog Sindikata naftnog gospodarstva (SING) u Rafineriji nafte Rijeka.


– Ovo je odluka koji će im osigurati održivu budućnost. Ne samo sadašnjim zaposlenicima, već i svima onima koji će se u budućnosti zaposliti u Rafineriji nafte Rijeka, istaknuo je Perinić. Podsjetio je da je ove godine odrađen najveći i najskuplji remont u povijesti rafinerije, s ciljem povećanja operativne raspoloživosti i pouzdanosti proizvodnih postrojenja, kao i poboljšanja energetske učinkovitosti i procesne sigurnosti.


– Navedena poboljšanja, uz ulaganje u Postrojenje za obradu teških ostataka, učinit će Rafineriju nafte Rijeka konkurentnom rafinerijom u europskim i svjetskim okvirima, i omogućiti joj budućnost, na korist svim njenim radnicima i široj društvenoj zajednici. Sindikat naftnog gospodarstva pak, kao najveći sindikat u Ina grupi neće na tome stati. U idućem razdoblju uložit ćemo dodatne napore i nastaviti dijalog s Upravom, kako bi se svim radnicima na vrijeme osigurala edukacija i prekvalifikacije za nova radna mjesta, kako bi spremni dočekali rad na novom postrojenju, kaže Perinić.


Vranić: Okoliš prije svega


Vjerujem da će se ovom investicijom Rafinerija nafte Rijeka pretvoriti u modernu rafineriju, čime bi se trebala povećati kvaliteta rada uz očuvanje brojnih radnih mjesta, ističe načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, dodajući kako je za stanovnike tog mjesta ipak najvažniji dio koji se odnosi na zaštitu okoliša.


– Smanjenje emisije CO2 i ostalih štetnih plinova kao i smanjenje buke, pa stoga također vjerujem da će se ovom modernizacijom rafinerije i taj segment dignuti na najviši nivo u interesu naših mještana, kaže Vranić.


Obersnel: Garancija za radna mjesta


Drago mi je da je, nakon dugog niza godina, u upravi Ine donesena ova odluka koja znači sigurnu budućnost i opstanak riječke rafinerije, komentirao je najavu izgradnje koking kompleksa Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke. Obersnel smatra kako će projekt biti dobar za Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku.


– To je garancija da će u Hrvatskoj biti nastavljena rafinerijska proizvodnja i isporuka goriva u skladu s najvišim europskim ekološkim standardima. To je i garancija za očuvanje radnih mjesta u rafineriji, kao i otvaranja niza novih radih mjesta i to za visokokvalificirane stručnjake, kaže Obersnel.


Korist za cijelo gospodarstvo


Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa, smatra da je riječ o projektu koji će se pozitivno odraziti na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.


– To je i dobra poslovna odluka koja će snažnije pozicionirati Rafineriju nafte Rijeka i Inu na mediteranskom tržištu nafte i naftnih derivata. Bez obzira što se na nju dugo čekalo, to je vrlo važna odluka Ine i MOL-a, s kojima imamo izvrsnu suradnju, a vjerujem da će s ovim projektom ona biti još bolja. Ovo je ujedno projekt koji će zahtijevati angažman velikog broja domaćih gospodarstvenika, od građevinara do strojara i metaloprerađivača, ali i stručne i znanstvene zajednice, tako da će sigurno pridonijeti stručnosti naših tvrtki, ali i rastu hrvatskog BDP-a, smatra Kovačević.