Zlostavljanje životinja je kazneno djelo

Djevojčice po povratku iz škole na Kozali pronašle odrubljenu glavu mačića, stanari u strahu od počinitelja

Ljiljana Hlača

Glava nesretne mačke pronađena je u otvoru za hidrant kod ulaza u neboder / Foto D. ŠKOMRLJ

Glava nesretne mačke pronađena je u otvoru za hidrant kod ulaza u neboder / Foto D. ŠKOMRLJ

Prije dva tjedna također je pronađeno truplo mlade mačke na kojem su bili vidljivi tragovi iživljavanja. Tada je pronađena jedna krvava vrećica i nožić



RIJEKA Stanari nebodera u Ulici Ante Kovačića 20 na Kozali (podaci poznati redakciji) ukazali su na slučaj zlostavljanja životinje. Naime, jučer je u otvoru gdje se nalazi hidrant kod ulaza u neboder pronađena odrubljena glava jedne mlade mačke – zapravo njihovog Cvrća. Truplo životinje nije pronađeno.


– Glavu mačke pronašle su djevojčice koje su se vraćale iz škole, a koje su odmah obavijestile starije sustanare. Svi smo bili prestravljeni. U šoku smo, jer je to grozan prizor. Šokirana je bila i policija, koja je odmah došla na naš poziv i napravila očevid, kaže nam naš sugovornik koji želi ostati anoniman, jer se boji reakcije počinitelja. Smatra da takvi mogu počiniti još gora zlodjela.


– Želim ukaziti na ovaj slučaj, budući da ovo nije prvi put da se ovdje zlostavljaju životinje. Prije dva tjedna također je pronađeno truplo mlade mačke na kojem su bili vidljivi tragovi iživljavanja. Tada je pronađena jedna krvava vrećica i nožić. Ali, ovo što se danas dogodilo – to je previše. Ovdje ima još životinja. Možda se počinitelj ili počinitelji prestraše pa prestanu s time, dodaje dalje naš sugovornik.




Zlostavljanje životinja je kazneno djelo. Kako navode zaštitarske udruge, kada se radi o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje te teškom zlostavljanju životinje (svi oblici fizičkog zlostavljanja), to treba što hitnije prijaviti policiji. Kaznenu prijavu zbog zlostavljanja i/ili usmrćivanja životinje može podnijeti i svjedok zlostavljanja/usmrćivanja životinje ili osoba koja ima saznanja o tome, i to pisanim putem nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.


U Uredu načelnika Policijske uprave primorsko-goranske potvrdili su nam ovaj slučaj. U njihovom dopisu stoji između ostaloga da na mjestu pronalaska nisu pronađeni drugi tragovi koji bi ukazivali na počinjenje kažnjive radnje te je o svemu obaviješteno komunalno redarstvo Grada Rijeke, koje će poduzeti daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti.


– Po prikupljanju drugih saznanja vezano za ovaj događaj policija će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti te molimo sve koji raspolažu bilo kakvim informacijama o ovom događaju da ih jave policiji, stoji u dopisu Ureda načelnika Policijske uprave.