Obljetnica

Dječji vrtić “Orepčići” u Kraljevici slavi dvadeseti rođendan

Biljana Savić

Vrtić je do 1999. godine djelovao unutar ustanove DV-a Rijeka, nakon čega je osnovao samostalnu djelatnost pod osnivačem Gradom Kraljevicom. Danas je u šest skupina upisano 126 djece. Dvije skupine su jasličkog te četiri vrtićkog programa



KRALJEVICA Dječji vrtić »Orepčići« u Kraljevici slavi 20 godina samostalnog odgojno-obrazovnog djelovanja. Vrtić je do 1999. godine djelovao unutar ustanove DV Rijeka, nakon čega je osnovao samostalnu djelatnost pod osnivačem Gradom Kraljevicom.


– Tijekom proteklih 20 godina vrtić se razvijao kvalitetom i kvantitetom. Danas brojimo 12 odgajatelja, od kojih je 6 magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, zdravstvenu voditeljicu, psihologinju, tehničko osoblje i ravnateljicu. U šest skupina upisano je 126 djece. Dvije skupine su jasličkog programa te četiri vrtićkog programa, kaže ravnateljica Adela Karlovčan i napominje da vrtić, utemeljen na suvremenoj humanističkoj razvojnoj koncepciji, provodi 10-satni cjelodnevni program usmjeren razvoju cjelokupne osobnosti svakog djeteta, uvažavajući pritom individualne potrebe i interese djece, kulturu obitelji i zajednice u kojoj živimo i djelujemo.


Sretno odrastanje


– S ponosom govorimo da dušu našeg vrtića čine djeca, ali i djelatnici koji s puno ljubavi i požrtvovnosti brinu i skrbe za svako dijete. Bogaćenjem djetetovog iskustva, pružanjem potpore igri, učenju i druženju, doprinosimo bezbrižnom i sretnom odrastanju svakog djeteta – kaže Karlovčan i ističe suradnju s vanjskim suradnicima koji kontinuirano obogaćuju odgojno-obrazovni proces, a to su Centar Fortica, Maškaroni Kraljevica, Narodna knjižnica i čitaonica Kraljevica, DVD Kraljevica, Osnovna škola »Kraljevica«, Nacionalni centar tehničke kulture Kraljevica i Turistička zajednica Grada Kraljevice.




– Roditelji se nesebično uključuju u rad ustanove odazivajući se na sve akcije u organizaciji vrtića, kao što su uređenje dvorišta, sitni popravci, montiranje sprava za igru, sadnja cvijeća, druženje i boravci s djecom u skupini, osnažujući tako naše partnerstvo i suradnju. Osnivač, Grad Kraljevica, osluškuje naše potrebe i ideje i financijski ih podupire. Kroz jaku suradnju razvijamo partnerski odnos, zajednički planiramo sve buduće korake, kvalitetno i stručno promišljajući na koji način još više obogatiti život naše djece. Rad i trud svih djelatnika vodi vrtić u smjeru otvorene, fleksibilne i dinamične zajednice djece i odraslih. Kako su nam ljubav prema djetetu i skrb za njegove potrebe bili najveći motiv u ovoj 20 godina dugoj priči, tako su nam sada upravo ta djeca budućnost Grada Kraljevice – naša snaga i nasljeđe, ističe ravnateljica Karlovčan.


Bogat program


Ova važna obljetnica vrtića bit će obilježena tjekom cijeloga tjedna, a počelo je jučer otvorenjem izložbe »20 godina vrtića Orepčići« u Dvorcu »Nova Kraljevica«. Danas je na rasporedu predstava »Vrtić iz bajke«, u Praktikumu u 18 sati. Predstavu su u potpunosti osmislile i realizirale odgajateljice DV-a Orepčići. Sutra su na rasporedu igre i aktivnosti za djecu rane i predškolske dobi s područja Kraljevica, u prostorima DV-a Orepčići, te u 18 sati predavanje za roditelje »Djetinjstvo nekad i sad«. Svečana proslava bit će u četvrtak u Dvorcu Nova Kraljevica u 18 sati.