Epilog velike riječke bankarske afere

Diler “Riječke banke” Eduard Nodilo izašao iz zatvora prije isteka kazne

Ico Mikuličić

Nodilo je u zatvoru izdržao skoro šest, a puna kazna mu je bila sedam i pol godina. Uvjetni otpusti pri kraju kazne nisu neobični, posebice uz dobro vladanje u zatvoru i neke faktore kao što je bolest.  U posljednje vrijeme Nodilo se na više frontova borio da izađe iz zatvorskog kruga i prije isteka pune kazne... 



RIJEKA Najveća hrvatska bankarska afera »Riječka banka« dobila je završnu zatvorsku epizodu nakon jedanaest godina… Godinu i pol prije isteka kazne iz zatvora je izašao Eduard Nodilo… Da je pušten iz zatvora na uvjetni otpust, potvrdio nam je njegov odvjetnik Goran Marjanović.


Nekadašnjeg deviznog dilera, koji je prouzročio aferu, malo tko se ne sjeća. Nodilo je u crno zavio i praktički pokopao Riječku banku vrtoglavim dugom od skoro 100 milijuna dolara. Dug je stvorio trgujući i praktički kockajući se na deviznom tržištu. Suđenje je poslije pokazalo da je Nodilo u banci imao nevjerojatne ovlasti da dnevno trguje s desecima milijuna dolara i to bez pravih kontrola. Osebujan kao što jest, pun nerealnog samopouzdanja upustio se u trgovanja milijunima u velikoj bankarskoj međunarodnoj bari punoj  finacijskih krokodila od kojih je vjerovao da je sposobniji. Počeli su se pojavljivati gubici, no kako se nitko nije previše razumio u njegov posao niti ga je kontrolirao, on je krivotvorenjima i lažnim iskazivanjima prikazivao dobitke. Svi su ga tapšali, a on je »kockarski« poslovao s bančinim milijunima u nadi da će sve povratiti nekom magičnom trgovinom. Tako je  propadao sve dublje..

Na koncu je dolazio u banku i izvan radnog vremena i noću kad je lakše mogao skrivati gubitke i krivotvoriti isprave. Zaduživao se i kod stranih banaka jer su mu dali ovlaštenja. Sve dok jednog dana nije sve otkriveno. Uz sve zlo, neki kažu da je njemu tada zapravo laknulo jer više nije morao voditi dvostruki poslovni život… 


Nodilo je u zatvoru izdržao skoro šest godina, a puna kazna mu je bila sedam i pol godina. Uvjetni otpusti pri kraju kazne nisu neobični, posebice uz dobro vladanje u zatvoru i neke faktore kao što su bolest i slično… U posljednje vrijeme Nodilo se na više frontova borio da izađe iz zatvorskog kruga i prije isteka pune kazne.


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u ponedjeljak, 29. srpnja 2013.