Predstečajna nagodba tvrtke obitelji direktora Luke Rijeka

Devčićeva Eurodelta dužna 4 milijuna kuna, od čega državi preko 800.000

Damir Cupać

Prema podacima FINA-e ukupne tražbine vjerovnika penju se na četiri milijuna kuna, a među njima kao najveći pojedinačni vjerovnik upisuje se Ministarstvo financija sa ukupno 806.000 kuna neplaćenih potraživanja



RIJEKA Iz tvrtke Eurodelta, u kojoj je Vedran Devčić bio direktor do svog imenovanja za čelnog čovjeka Luke Rijeka u lipnju 2012. godine, početkom srpnja ove godine podnijeli su zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe zbog nemogućnosti ispunjavanja svojih obveza i blokade računa. Istoj toj tvrtki riječki gradonačelnik Vojko Obersnel otpisao je 50.000 kuna koje je ona ostala dužna gradskom proračunu.


Prema podacima FINA-e ukupne tražbine vjerovnika penju se na četiri milijuna kuna, a među njima kao najveći pojedinačni vjerovnik upisuje se Ministarstvo financija sa ukupno 806.000 kuna neplaćenih potraživanja. No, tu nije kraj Eurodeltinim obvezama jer su predstečajnom nagodbom obuhvaćeni i krediti koje ova tvrtka u vlasništvu Devčićeve obitelji duži kod Erste&Steiermärkische banke, u ukupnom iznosu od 4,1 milijun kuna. Prema nacrtu predstečajne nagodbe, o kojoj će svi vjerovnici imati prilike izjasniti na ročištu za glasanje koje je zakazano za četiri dana, u Eurodelti računaju da će svoje kreditne obveze prema Erste banci reprogramirati u jednu kreditnu tražbinu, na rok od osam godina i uz godinu dana počeka od zaključenja predstečajne nagodbe.   

Kriza zaustavila širenje


Direktor Eurodelte Miro Devčić, Vedranov otac, u obrazloženju financijskog plana restrukturiranja ove tvrtke danas priznaje da je tvrtka uspješno poslovala, širila se i razvijala do 2009. godine kada im je zbog krize drastično pala prodaja viličara što se, kako sam tvrdi, značajno odrazilo na mogućnosti tvrtke da ispunjava svoje financijske obveze. Odlazi Miro Devčić i korak dalje, pa navodi da »društvo nije značajno uspjelo poboljšati prodaju niti u idućim razdobljima, pa je zapalo u probleme servisiranja dugova iz razloga što nije dovoljno brzo reagiralo smanjenjem troškova i prodajom imovine«.


Prema podacima koje je Fini dostavio riječki ured Porezne, s osnova neplaćenih poreza i prireza na plaće radnika te mirovinskog osiguranja dug Eurodelte, iznosi 301.000 kuna, ne uključujući zatezne kamate.


U financijskom planu restrukturiranja ove tvrke stoji da ukupne neto obveze prema nekadašnjih 14 radnika, koje su u Eurodelti zapošljavali u »zlatnim vremenima«, iznosi 394.000 kuna. Danas ih je od toga broja preostalo četvero. Upravo se za jedan od javno proklamiranih ciljeva predstečajnih postupaka navodilo očuvanje radnih mjesta.   

Prijedlozi




Dug prema Poreznoj upravi u Eurodelti su zamislili riješiti na način da im se otpišu kamate u iznosu od 44.000 kuna, dok bi se obaveze prema mirovinskom u iznosu od 179.000 kuna platiti u cijelosti, prioritetno. Od preostalog iznosa, stoji u tom prijedlogu predstečajne nagodbe, Ministarstvo financija otpisalo bi Eurodelti dodatnih 204.000 kuna. Preostalu svotu duga prema Poreznoj od 379.000 kuna tvrtka Devčićevih isplaćivala bi obročno, kroz tri godine, uz kamatu od 4,5 posto i poček od godinu dana od trenutka sklapanja predstečajne nagodbe.



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, osvrćući se na imenovanje Vedrana Devčića za direktora 2012. godine kazao je da ga osobno poznaje, kao i njegovu suprugu Anu jer je riječ o njegovoj suradnici u stranci.


– No to ne znači da on zbog toga ne može biti prvi čovjek Luke. Devčić je diplomirani inženjer strojarstva, ima završen MBA na Bledu i magistar poslovnog upravljanja, dugogodišnji poduzetnik sa 12 godina iskustva u međunarodnom privatnom biznisu i to u sektoru mehanizacije logističkih i interlogističkih rješenja i tehnologija te u segmentu usluga u toj djelatnosti. Zbog obrazovanja i radnog iskustva Devčić može biti direktor Luke. Stoga ne vidim gdje je problem u referencama, naveo je krajem lipnja 2012. godine Obersnel. Godinu i pol dana kasnije riječki je gradonačelnik donio odluku o otpisu oko 50.000 kuna duga zbog financijskog restrukturiranja Eurodelte u postupku predstečajne nagodbe.


Pitali smo direktora Luke Rijeka Vedrana Devčića kako komentira otpis duga njegovoj bivšoj tvrtki, a on je poručio da će se očitovati kada se vrati s puta. Na pitanja o mogućem sukobu interesa nismo dobili odgovore ni od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, koji je poručio da će pisati reagiranje, a ni od SDP-ove gradske vijećnice i saborske zastupnice te stranke Ane Komparić Devčić.



Pročelnica riječkog ureda Porezne Višnja Felker svojim je zadnjim dopisom od prije desetak dana, doduše, »pritisla« da se prioritetne tražbine, u koje spadaju već spomenuta porezna davanja na plaće radnika, prirezi i mirovinsko, moraju platiti odmah odnosno da tih 326.000 kuna, koje ulaze u ukupan porezni dug, ne mogu biti predmet predstečajne nagodbe.


Izuzete banke i radnici


Predstečajni postupak nad Eurodeltom formalno je otvoren početkom rujna, a u međuvremenu je izvršen i prijeboj dužnikovih protutražbina prema određenim vjerovnicima, čime se ukupne priznate tražbine vjerovnika uspjele nešto malo smanjiti, s početnih četiri milijuna na 3,6 milijuna kuna. A financijski plan restrukturiranja s kojim su pred svoje vjerovnike, njih stotinjak, izašli iz Eurodelte, počiva na postulatu da se, ukratko, svi oni odreknu 50 posto svojih potraživanja. Iz ovog su izuzeti jedino banke, kao razlučni vjerovnici, te radnici čije se tražbine namiruju u cijelosti.



Sudbina Eurodelte bit će poznata 23. prosinca 2013. godine kada na zakazanom ročištu za »prolaz« predstečajne nagodbe Devčićima treba najmanje dvije trećine vjerovničkih glasova.



Svima ostalima, iznos preostalog duga Eurodelta bi isplaćivala u jednakim mjesečnim ratama sljedećih pet godina, uz dva posto kamata i poček od godine dana od sklapanja predstečajne nagodbe. Kao svojevrsnu protutežu ovakvom njihovom prijedlogu, nudi se da se vlasnici tvrtke Branki Devčić, inače majci Vedrana Devčića, u cijelosti otpišu njezina potraživanja prema tvrtki. U pitanju su 362.000 kuna, dok bi se tražbine sestrinske tvrtke Eurodelta plus, kojoj je vlasnica također Branka Devčić, također namirile u 50-postotnom dijelu odnosno 179.000 kuna.   

Čistoći dužni 31.000


S obzirom na to da se u planu restrukrukturiranja Eurodelte daje i projekcija financijskog poslovanja tvrtke kroz narednih pet godina, do 2018. godine, pomalo ironično djeluje kontekst da u ovoj godini planiraju »prihod« od dva milijuna kuna po osnovi otpisanih obveza.



Nakon što je u Novom listu izašlo nekoliko tekstova o njegovom izboru u kojima se pisalo i o Eurodelti, odvjetnik te tvrtke zatražio je demantij koji je i objavljen. U njemu se navodi da tvrtka 20 godina uspješno posluje i ostvaruje dobit, uključujući i 2011. godinu, te prvi kvartal 2012. godine.


No, vrijeme je pokazalo da je Eurodelta završila godinu s i te kako velikim problemima, a zahvaljujući odredbama koje se tiču predstečajnih nagodbi Grad Rijeka ostao je bez 50.000 kuna. U trenutku kada gradski budžet klizi ispod 700 milijuna kuna i kada će se zbog smanjenih prihoda morati kresati plaće u gradskoj upravi i proračunskim korisnicima.



Za 14 vjerovnika, među kojima su Grad Rijeka, komunalna društva »Čistoća« i »Vodovod i kanalizacija«, Hrvatske vode, HRT, HEP Rijeka za otpis su, u cijelosti, predviđene zatezne kamate, kao i troškovi pokrenutih sudskih postupaka. Nakon Grada Rijeke i jedne riječke tvrtke, među veće vjerovnike iz te kategorije upala je i riječka »Čistoća« koja od Eurodelte ukupno potražuje gotovo 31.000 kuna, od čega je 25.000 kuna glavnica. Državne Hrvatske vode od tvrtke Devčićevih potražuju 5.325 kuna, u što su uračunate i kamate od 756 kuna dok za struju duguju oko osam tisuća kuna. Dug prema HRT-u Eurodelti je »uspio« narasti na gotovo deset tisuća kuna, skupa sa zateznim kamatama i sudskim troškovima, u odnosno nešto više od pet tisuća, kad se odbiju sudski troškovi i zatezne kamate.   

Prepoznao trendove


Vedran Devčić očito je na vrijeme prepoznao negativne trendove u koje je zapao realni sektor i javio se na natječaj za direktora Luke Rijeka. Naime, tvrtka Eurodelta kojoj je bio na čelu sve dok nije naslijedio Denisa Vukorepu poslovala je relativno dobro, a negativni trendovi su se počeli javljati u 2011. godini da bi eskalirali u 2012. godini.


Tako je Eurodelta u 2008. godini imala 18 milijuna kuna prihoda, 16 zaposlenih i dobit od oko 74.000 kuna. Sljedeće godine prihodi su se prepolovili, broj zaposlenih ostao je isti, a slično je bilo i u 2010. godini. Kriza poslovanja počinje već 2011. godine kada prihodi padaju na 6,39 milijuna kuna, broj zaposlenih na šest, da bi u 2012. godini, kada Devčić preuzima Luku Rijeka, prihodi pali na 2,43 milijuna kuna, a unatoč tome što je broj zaposlenika smanjen za jednog, Vedrana Devčića, Eurodelta poslovno razdoblje završila s oko 200.000 kuna gubitka. Devčić je bio direktor do 28. lipnja 2012. godine.


Budući da je Devčićevo imenovanje protumačeno kao osiguravanje sinekure čovjeku koji je oženjen SDP-ovom gradskom vijećnicom i saborskom zastupnicom Anom Komparić Devčić, a imenovanju je pomogao i amen riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, upravo je poslovanje Eurodelte bilo najveći minus čovjeku koji je trebao prema zamislima SDP-ovih centara moći preporoditi Luku Rijeka nakon što ju je godinama vodio HDZ-ov kadar Denis Vukorepa.   

Reference, ne politika


Nakon imenovanja u intervjuu Novom listu Devčić je tvrdio da njegovi imenovanje nije politički odrađeno i da je cijela nova uprava nestranačka, a kao reference za preuzeti posao naveo je da je 2009. godine završio najbolju poslovnu školu u široj regiji u inozemstvu.


O Eurodelti je u tom trenutku, a riječ je o polovici 2012. godine kazao da je riječ o privatnoj obiteljskoj firmi koja postoji gotovo 20 godina i da se bavi međunarodnim biznisom u opremi za logistiku. Demantirao je da je njegova tvrtka poslovala s Lukom Rijeka, pojasnivši da je Eurodelta davala podršku velikim multinacionalnim kompanijama koje su globalni igrači u tom poslu s opremom, lučkom i pogotovo kontejnerskom biznisu.