Unatoč presudi o utaji poreza ima podršku

Đani Poropat našao radno mjesto u HNS-ovom Janafu

Tihana Tomičić

Ne moram valjda biti kaženjen jer sam u HNS-u. Uz to, moja presuda bila je uvjetna. Nikada nije dokazano da je itko imao izravno imovinsku korist u slučaju u kojem mi se sudilo, kaže Poropat



RIJEKA Dugo se iščekivalo i dogodilo se: nekadašnji čelnik riječkog HNS-a Đani Poropat, koji je zbog pravomoćne sudske presude i utaje poreza svojedobno morao napustiti mjesto zamjenika gradonačelnika Rijeke, a u međuvremenu je radio na neatraktivnom mjestu običnog stručnog referenta u Goranskom sportskom centru, ipak je završio u HNS-ovskoj tvrtki – Janafu. 


Od sredine listopada Đani Poropat radi na radnom mjestu koordinatora upravljanja terminalima. Javni natječaj je bio raspisan 27. kolovoza ove godine, a Poropat je izabran nakon tri kruga testiranja između više kandidata. Ne radi se o mjestu u upravi Janafa, već o drugoj ili trećoj razini upravljanja. Poropat je zadovoljio osnovne zahtjeve iz javnog natječaja – ima završen fakultet tehničkog usmjerenja (Strojarski fakultet), ali i traženih čak deset godina radnog iskustva u području korporativnog upravljanja. 


Bez iznenađenja


Poropat dakle danas radi na koordinaciji rada Janafovih terminala od Slavonskog Broda preko Žitnjaka i Siska do Omišlja. Ured mu je u Omišlju, a dio poslova odnosi se i na »razvijanje operativne dokumentacije kojom se usmjeravaju i reguliraju procesi iz područja upravljanja terminalima na razini društva i praćenje njihove primjene; kreiranje podloga i razvijanje smjernice i standarde za izvještavanje o ključnim pokazateljima poslovanja terminala; objedinjavanje izvještaja terminala svih lokacija na razini društva itd…«





Poropatovo novo radno mjesto nije u upravi Janafa, već o drugoj ili trećoj razini upravljanja, a Poropat je zadovoljio osnovne zahtjeve iz javnog natječaja – ima završen fakultet tehničkog usmjerenja (Strojarski fakultet), ali i traženih čak deset godina radnog iskustva u području korporativnog upravljanja. 



Naravno, Janaf je tvrtka na čijem je čelu HNS-ov kadar, Dragan Kovačević, koji je i autor gospodarske strategije HNS-a, tako da ulazak Poropata baš u tu tvrtku malo kome može predstavljati iznenađenje.


– Da, izabran sam na javnom natječaju i bilo mi je drago da sam prošao, a testiranja su bila vrlo stroga uz nadzor vanjske agencije. Naravno, volonterski sam i dalje spreman pomoći projektu novog Platka na kojem sam radio u Goranskom sportskom centru, rekao nam je Poropat. 


Nikad dokazano


Na konstataciju da je uhljebljen u HNS-ovoj javnoj tvrtki, kaže:


– Istina je da HNS u koaliciji upravlja dijelom tvrtki u energetskom sektoru, ali nisam baš primjetio da tu ima puno HNS-ovaca. A i ne vidim da bi članstvo u HNS-u trebalo biti ni prednost, a ni nedostatak. Ne moram valjda biti kaženjen jer sam u HNS-u. Uz to, moja presuda bila je uvjetna. Nikada nije dokazano da je itko imao izravno imovinsku korist u slučaju u kojem mi se sudilo, nikakav novac nije bio izvučen iz moje tadašnje tvrtke, stoga je moja presuda bila uvjetna, a i ona je već odavno istekla, davno su prošle te dvije godine uvjetne kazne. Ja sam se iz politike izmaknuo, nisam želio da itko »gađa« mogu stranku zbog mene, ali pravo na radno mjesto valjda imam, nakon što sam zbog ovog slučaja doslovno eliminiran sa scene, kaže Poropat.


Amenovano s vrha


Kako je poznato, Županijski sud u Rijeci potvrdio je 2010. godine presudu od deset mjeseci uvjetnog zatvora radi zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju kojom je državni proračun oštećen za 196.000 kuna, a Poropat je zbog prvostupanjske presude morao odstupiti još krajem 2008. godine. On oduvijek tvrdi da je slučaj bio sagrađen na »pogrešnom knjiženju« te da njegov potpis na sporne dokumente nikad nije postojao, no nakon afere ipak se formalno potpuno pasivizirao u stranci. 


Danas je običan član HNS-a, ali je poznato da je oduvijek imao podršku vrha stranke, i Radimira Čačića i Vesne Pusić, te neslužbene informacije govore da je i ovo zaposlenje amenovano iz samog vrha stranke, dok na lokalnoj razini navodno nisu pojma imali da se sprema Poropatov transfer.