Rak dojke

Dan ružičaste vrpce u Rijeci: Ružičasti baloni poletjeli u zrak

Aneli Dragojević Mijatović

Ilustracija, Arhiva

Ilustracija, Arhiva



RIJEKA  Udruga žena operiranih dojki Nada Rijeka obilježila je danas Dan ružičaste vrpce posvećen oboljelima od raka dojke. Nakon šetnje podrške oboljelima od karcinoma dojke, ispred zgrade Grada Rijeke na Korzu pušteni su ružičasti baloni u znak sjećanja na one koji su izgubili bitku s karcinomom dojke. Uslijedila je potom humanitarna prodaja ruža i ružičastih mašni, dok su se na edukativno-prodajnom štandu na Korzu dijelili informativni materijali o prevenciji bolesti i radu Udruge.


U povodu Dana ružičaste vrpce na zgradi Grada Rijeke na Korzu izvješena je ružičasta vrpca, a  puštanju balona u znak sjećanja na preminule od karcinoma dojke prisustvovao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Udruga Nada – Rijeka djeluje već dugi niz godina s ciljem pomoći ženama oboljelima, operiranima i liječenima od raka dojke, članovima njihovih obitelji i prijatelja. U suradnji s organizacijom Europa Donna Hrvatska, Udruga provodi humanitarnu akciju Dan ružičaste vrpce koja je posvećena oboljelima od raka dojke u Hrvatskoj.


Humanitarna akcija ove se godine provodi s ciljem prikupljanja sredstava za kupnju hladnjaka za čuvanje lijekova i opremljenih kreveta za odjele onkologije i kirurgije KBC-a Rijeka, donaciju Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna za aparat za intraoperativno zračenje i rad Udruge Nada. Dan ružičaste vrpce održava se s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, bolesti koja ima visok postotak izlječenja ukoliko se otkrije u početnom stadiju, navodi se u priopćenju.