Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. siječnja 2020.
Klinika za neurologiju

Dan otvorenih vrata: Alzheimerova bolest postala je pandemijska

Zainteresirani su mogli dobiti savjet mutlidisciplinarnog tima / Snimio Vedran KARUZA
Zainteresirani su mogli dobiti savjet mutlidisciplinarnog tima / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2018. u 20:36 2018-09-21T20:36:28+02:00

U PGŽ trenutno je oko 3.550 dementno oboljelih, a svake godine oboli oko 800 novih osoba. Od toga je od Alzheimerove bolesti oboljelo oko 2.000 osoba, a novooboljelih je oko 500 godišnje

RIJEKA  Klinika za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka Svjetski dan Alzheimerove bolesti u petak je obilježila Danom otvorenih vrata.

Zainteresirani su mogli dobiti savjet mutlidisciplinarnog tima i edukativne materijale o ovoj najčešćoj progresivnoj neurodegenerativnoj bolesti, čuti predavanja stručnjaka i kušati domjenak zdrave prehrane.

Alzheimerova bolest postala je pandemijska jer od nje i drugih oblika demencija u svijetu boluje oko 24 milijuna ljudi. U Hrvatskoj, procjenjuje se, ima 80.000 oboljelih.

Prema statističkim procjenama prevalencije od svih demencija, u Primorsko-goranskoj županiji trenutno je oko 3.550 dementno oboljelih, a svake godine oboli oko 800 novih osoba.

U subotu na Gatu Karoline Riječke

U subotu bi se na Gatu Karoline Riječke od 10 do 12 sati prigodnom šetnjom, igranjem ping-ponga, plesanjem tanga te prikazom Tai chi vježbi uz glazbeni program Šajete udruge oboljelih od neurodegenerativnih bolesti nastojalo podizati svijest građana o multiploj sklerozi, Parkinsonovoj i Alzheimerovoj bolesti. Akciju organiziraju Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka, Udruga »Parkinson i mi«, »Društvo multiple skleroze PGŽ-a« i »Društvo za neurodegenerativne i ostale neurološke bolesti«, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, uz organizacijsku podršku Udruge socijalnih radnika Rijeke.

Od toga je od Alzheimerove bolesti oboljelo oko 2.000 osoba, a novooboljelih je oko 500 godišnje. Glavni simptomi jesu gubitak pamćenja, poremećaj mišljenja, promjene u ponašanju i osobnosti bolesnika koje onemogućavaju izvršavanje svakodnevnih aktivnosti.

Klinika za neurologiju, KBC Rijeka, Alzheimerova bolest, Snimio Vedran KARUZA

Ranije prepoznavanje i liječenje Alzheimerove demencije usporava tijek bolesti te poboljšava kvalitetu života. Još uvijek nije rasvijetljen uzrok nastanka bolesti, nije poznata adekvatna prevencija ove bolesti, a postojeće liječenje još uvijek je samo simptomatsko i nema još lijeka koji može zaustaviti bolest.

Bolest se najčešće javlja poslije 65. godine života, dok se porodični oblici javljaju i prije 60. godine. Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe, kao i osoba koje je okružuju pa demencije postaju javnozdravstveni problem.

Klinika za neurologiju, KBC Rijeka, Alzheimerova bolest,

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.