Riječki špediter nastavlja poslovati

Čupković: Transadria iduće godine izlazi iz stečaja

Marinko Glavan

Ukupni prihodi Transadrije bi u roku od naredna dva do tri mjeseca u cjelosti trebali pokrivati rashode tvrtke, najavio je stečajni upravitelj Zdravko Čupković



RIJEKA  Transadria će nastaviti s poslovanjem u stečaju – najvažnija je odluka jučer održane skupštine vjerovnika, koji su prihvatili izvješće stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića o poslovanju nekadašnjeg špediterskog diva od pokretanja stečaja prije godinu dana. Vjerovnici su istodobno Čupkoviću naložili da izradi stečajni plan koji do sad, prema njegovim riječima, nije izrađen jer još nisu isplaćena sva potraživanja vjerovnika prvog isplatnog reda, točnije zaostale plaće sadašnjih i bivših radnika te pripadajuća davanja državi.


Tvrka likvidna


Ukupna vrijednost imovine Transadrije je 181 milijun kuna, dok su ukupne obaveze 203 milijuna, od čega za oko 16 milijuna kuna traju sudski sporovi, izvijestio je Čupković, posebno istaknuvši da Transadria u stečaju uredno ispunjava sve svoje obaveze te da je likvidna, ali i da prihodi od poslovanja još ne pokrivaju rashode u cjelosti, točnije pokrivaju 92 posto rashoda. Glavni uzrok tome je, prema riječima stečajnog upravitelja, poslovanje glavne filijale Rijeka, te filijale Šibenik ispod planirane razine, dok filijale Zagreb i Slavonski Brod, istaknuo je, posluju s dobiti.


Filijala u Šibeniku će do konca ove godine biti ugašena, najavio je Čupković, s obzirom da kutinska Petrokemija, s kojom je ostvarivan najveći dio poslovanja, pokreće vlastitu špeditersku tvrtku, nakon što je kupovinom 50 postotnog vlasničkog udjela Luke Šibenik upravo od Transadrije stekla većinski dioničarski paket Luke.




Što se riječke središnjice tiče, Čupković je najavio potpisivanje novih ugovora s nekoliko značajnih principala, čime bi i u glavnoj filijali trebali osvanuti vedriji poslovni dani.


Manje zaposlenih


– Ukupni prihodi bi u roku od naredna dva do tri mjeseca u cjelosti trebali pokrivati rashode tvrtke. Pred finalizacijom je otvaranje podružnice u Sisku, kao i potpisivanje novog ugovora s HŽ cargom, po znatno povoljnijim uvjetima nego dosad, te ugovori s brojnim drugim tvrtkama, tako da će Transadria već iduće godine biti stabilna, konsolidirana i respektabilna tvrtka, najavio je Čupković, koji je za gubitke vrijednih poslova na riječkom području prozvao bivše uprave Transadrie. Transadria trenutno zapošljava 124 radnika u četiri filijale, no već za četiri dana taj će broj biti smanjen za dodatnih osam, i to u Šibeniku i Rijeci. S obzirom na skori ulazak Hrvatske u EU iduće godine ukinut će se poslovnice na graničnim prijelazima prema Sloveniji, najavio je Čupković, koji je istodobno zatražio nove koncesije za više graničnih prijelaza prema istočnim susjednim zemljama, tako da će vjerojatno doći do novog smanjenja broja zaposlenih u glavnoj filijali Rijeka, dok je u Zagrebu i Slavonskom Brodu te pripadajućim ispostavama planirano novo zapošljavanje.

Izradu stečajnog plana Čupković je najavio za prvi kvartal 2013., a izlazak Transadrie iz stečaja do kraja iduće godine.