Građani Rijeke biraju vijeća mjesnih odbora

Četiri politička bloka u nedjelju u utrci za mjesnu samoupravu

Damir Cupać

Vijeća mjesnih odbora neposredno utječu na uređenja kvartova i kvalitetu života u njima. Ona, među ostalim, donose planove malih komunalnih akcija i utvrđuju prioritete u njihovoj realizaciji, odlučuju za koje namjene će se koristiti sredstva osigurana za mjesne odbore u proračunu Grada Rijeke, predlažu programe razvoja svog područja u skladu s planovima razvoja Rijeke



RIJEKA Izbori za vijeća 34 riječka mjesna odbora koji će se održati 19. listopada 2014. godine, bez obzira na vjerojatno malu izlaznost, oko 10 posto, bit će jedni od najzanimljivijih koji su održani od 1993. godine. I zbog toga što se očekuju kao najbolja anketa o trenutnom odnosu političkih snaga, ali i zbog toga što su se ovaj put političke karte zamiješale na krajnje zanimljiv način pa će biti zanimljivo vidjeti kako će do sada proći politički partneri koji su se razdvojili, a kako će proći koalicije koje su do jučer bile nezamislive. Riječ je o pravoj bitci četiri riječka politička bloka kojima ovaj put glasove neće odnositi nezavisni kandidati jer nezavisnih lista, bez obzira što je riječ o političkoj razini koja podrazumijeva neposrednu komunikaciju s građanima, gotovo da i nema. Komunalni, a kamoli mjesni izbori, kvalificiraju se kao izbori najniže političke razine, a najviše komunalne važnosti, ali riječki slučaj svjedoči da to nije tako i da su se u kampanju uključili politički akteri s najviših razina, predsjednički kandidati, a teme kojima su se koalicije bavile bile su i te kako ispolitizirane. U utrku za vijećnička mjesta ušli su koalicija SDP-HSU-SDSS, HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-Hrast, PGS-AM-LR-Laburisti i HNS-ARS-ZS.


Birališta od 7 do 19


Izborno povjerenstvo za provedbu mjesnih izbora navodi da će birališta biti otvorena od sedam do 19 sati, a izbori će se održati na 39 biračkih mjesta. Uvid u biračka mjesta može se obaviti na web stranici Grada Rijeke www.rijeka.hr, a izborno povjerenstvo se može kontaktirati putem telefona 051 209 472, a smješteno je na Korzu 16.


– Vijeća mjesnih odbora neposredno utječu na uređenja kvartova i kvalitetu života u njima. Ona, među ostalim, donose planove malih komunalnih akcija i utvrđuju prioritete u njihovoj realizaciji, odlučuju za koje namjene će se koristiti sredstva osigurana za mjesne odbore u proračunu Grada Rijeke, predlažu programe razvoja svog područja u skladu s planovima razvoja Rijeke, brinu o potrebama svih stanovnika u cilju poboljšanja kvalitete stanovanja, uređenja područja, te obavljanja komunalnih i drugih uslužnih djelatnosti. Jednako tako, vijeća mjesnih odbora brinu i o potrebama stanovnika u području kulture, sporta i tehničke kulture, o uređenju i zaštiti okoliša, o djeci, starijim osobama, javnom zdravlju, navode u Izbornom povjerenstvu. Uz to, Vijeća mjesnih odbora daju mišljenja na prijedloge prostornih planova u postupku izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja Grada Rijeke, daju mišljenja i na prijedloge za imenovanje ulica ili pak na zahtjeve za produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugo. Dakle, uloga mjesnih odbora nije zanemariva, stoga je izlazak na izbore za mjesne odbore važan.


Važno izaći na izbore




Građani su zasićeni politikom i kampanjom, a to se najviše vidi po padu izborne participacije. No ipak, valja se nadati da će što veći broj birača iskoristiti svoje biračko pravo kako bi legitimitet njihovih predstavnika u vijećima mjesnih odbora bio što veći. Jer, ne radi se na razini mjesne samouprave samo o 11 milijuna kuna za komunalne prioritete, radi se o nizu drugih stvari od kojih i te kako zavisi kvaliteta života građana na područjima mjesnih odbora. Da bi ona bila što bolja, potrebno se boriti za programe i projekte, a sustav tako funkcionira da će oni koji imaju veći legitimitet lakše dogovoriti realizaciju s Gradom Rijekom, odnosno odjelima gradske uprave. Zbog toga je izuzetno važno da što više građana u nedjelju 19. listopada 2014. godine izađe na birališta.