Novi udar na kućne budžete

Centralno grijanje u Rijeci oko 40 posto skuplje od 1. siječnja

Marinko Glavan

Očekuje se da će na sjednici Gradskog vijeća u srijedu u cijelosti biti prihvaćen prijedlog Energa po kojemu će cijena isporučene toplinske energije biti viša za čak 61 posto, a instalirane snage za 13,5 posto



RIJEKA Centralno grijanje iz riječkih gradskih toplana od prvog će siječnja iduće godine poskupjeti u prosjeku za čak četrdesetak posto. O novoj cijeni grijanja odlučivat će gradski vijećnici na sjednici u srijedu, no očekuje se da će glasovima vladajuće većine biti u cijelosti prihvaćen prijedlog po kojemu će cijena isporučene toplinske energije biti viša za čak 61 posto, a instalirane snage za 13,5 posto. 



Iako su u Energu izračunali da će poskupljenje za prosječno domaćinstvo na godišnjoj razini iznositi 37,5 posto, u sezoni grijanja poskupljenje će biti znatno dramatičnije. Na primjeru stana od osamdeset kvadrata cijena grijanja u siječnju će, potroše li vlasnici jednaku količinu energije kao u istom mjesecu prethodne godine, narasti s 1.037 kuna na 1.597 kuna, što je ukupno povećanje veće od pedeset posto!



    Za povećanje cijena u tom postotku Energu je već izdano pozitivno mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije, nakon čega je prijedlog novih cijena proslijeđen na odlučivanje Gradskom vijeću. Točan postotak povećanja cijene centralnog grijanja nemoguće je jednoznačno odrediti, budući da on u sezoni grijanja ovisi o potrošnji koja se iz mjeseca u mjesec mijenja, no iz samog Energa procjenjuju da će poskupljenje za prosječno domaćinstvo na godišnjoj razini iznositi 37,5 posto.     Iz Energa zahtjev za povećanjem cijena, kao i dosad, objašnjavaju neusklađenošću cijena energenata i cijene toplinske energije koju je Vlada odbijala promijeniti punih sedam godina, zbog čega su u tom razdoblju akumulirali gubitak od 60 milijuna kuna.    

Preuzimanje odgovornosti




Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je prošle godine rekao da grijanje, s obzirom na tešku situaciju u društvu, ne bi smjelo poskupjeti za više od dvadeset posto, na ponovljeno pitanje ostaje li pri takvom stavu, ovoga puta je odgovorio kako je poskupljenje od dvadeset posto bila realnost prije godinu dana. 



Klub vijećnika vladajuće koalicije podržat će prijedlog povećanja cijene toplinske energije, najavila je predsjednica Kluba Ana Komparić-Devčić.


– Većina vijećnika koalicije nerado, ali svjesni situacije u kojoj se Energo nalazi, podržava prijedlog. Ne možemo drugačije. Naprosto smo, bez krivnje Energa, dovedeni u takvu situaciju da moramo podržati prijedlog o povećanju cijena, kazala je Komparić-Devčić. Dio gradske oporbe već je zauzeo posve suprotno stajalište i glasovat će protiv poskupljenja. PGS-ovi vijećnici tako se apsolutno protive prijedlogu novih cijena centralnog grijanja.


– Nismo bili ni za poskupljenje vode pa nećemo biti ni za poskupljenje grijanja, jer se iz redova gradske vlasti zadnjih godina deklarirala posve drugačija politika komunalnog sustava od ove koja se provodi u praksi. 


Protiv odluke bit će i vijećnici Liste za Rijeku.


– Jasno nam je da je Vlada godinama odgađala donošenje odluke o povećanju cijena centralnog grijanja, ali ne znamo je li Energo proveo dovoljne mjere racionalizacije, kazao je Danko Švorinić. 



    – Energo je samo prošle godine u toplinarstvu ostvario gubitak od novih 15 milijuna kuna. Da je cijena toplinske energije pratila cijenu energenata, danas ne bismo razgovarali o ovakvom, drastičnom poskupljenju. Ovako, bojim se da nema drugog rješenja i svako daljnje odgađanje  povećanja cijene ugrozilo bi opstanak Energa, kao i isporuku toplinske energije građanima, kazao je Obersnel, objasnivši kako poskupljenjem neće biti kompenzirani gubici Energa iz prethodnog razdoblja, već će ono omogućiti samo da se gubici u 2012. godini svedu na minimum. Prozvao je HERA-u zbog odbijanja prijedloga da se građanima omogući, ukoliko to žele, plaćanje potrošene toplinske energije kroz cijelu godinu, kako bi se barem djelomično rasteretili visokih računa u zimskim mjesecima. O konačnoj odluci Gradskog vijeća nije htio nagađati. 


    – Obrazložit ću vijećnicima sve okolnosti koje su dovele do ovog prijedloga. Netko mora preuzeti odgovornost za to što će se zbivati s Energom, kao i s isporukom toplinske energije. Mjere racionalizacije troškova u Energu su već provedene i elemenata za daljnju racionalizaciju, nažalost, više nema, kazao je Obersnel. 


   Šok u Udruzi stanara


U Udruzi stanara – suvlasnika stambenih zgrada očekivali su, prema riječima tajnika Milana Jokića, poskupljenje, no prijedlog novih cijena ipak je izazvao šok. 


    – Godinama nerješavani odnosi između toplinara i Vlade sada će se, kao i obično, prelomiti preko leđa građana. Isto se ovih dana događa u gotovo svim hrvatskim gradovima, a posljedica je neodrživog stanja koje je trajalo godinama i sada taj problem doslovce eruptira. Ne mogu kazati da su sada krive lokalne samouprave na koje je prije godinu dana prebačeno odlučivanje o cijenama jer je to pitanje trebalo rješavati nadležno ministarstvo i to znatno ranije. Nadali smo se da poskupljenje ipak neće biti tako visoko. Ovo je za sve šok i velik udar na kućne budžete, kazao je Jokić. 


    Drastično povećanje cijene grijanja posljedica je i davne odluke da toplinarstvo iz komunalne preraste u tržišnu djelatnost, po uzoru na europske standarde koji su i inače omiljeno opravdanje vladajućih na bilo kojoj razini kad god u Hrvatskoj nešto poskupljuje. Pa je tako Lijepa Naša na europskoj razini, a nerijetko i debelo iznad nje, kada je riječ o cijenama plina, benzina, hrane, odjeće i koječega drugog, ali niti blizu kad je riječ o plaćama i mirovinama. S ranije najavljenim poskupljenjima struje, plina, a sada i grijanja, taj će raskorak biti još veći, a rijetki građani koji tako »rastegnuti« još održavaju kakvu-takvu ravnotežu, balansirajući nad ponorom siromaštva, postat će još rjeđi.