Projekt

Centar za odgoj i Tehnički fakultet: Riječki studenti izrađuju didaktička pomagala za učenike

Ingrid Šestan Kučić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA U Centru za odgoj i obrazovanje jučer je predstavljen projekt suradnje s Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci u području asistivne tehnologije. Pojašnjavajući kako se radi o suradnji koja je započela prošle godine i u okviru koje su studenti Tehničkog fakulteta pod vodstvom mentora izradili različita didaktička pomagala koordinatorica projekta Olgica Jukić istaknula je da se Centar trudi uvoditi inovacije u habilitaciju i rehabilitaciju, a zadnjih desetak godina ta je škola postala nezaobilazno mjesto edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika, ali i studenata.


– Studenti Tehničkog fakulteta posebno su nas oduševili svojom senzibiliziranošću i entuzijazmom. Na naš zahtjev do sada su izradili električne bubnjeve, hobotnicu senzornog terapeuta, medu komunikatora te glasovnu brojalicu, a u pripremi je još niz projekata te se nadamo da će suradnja s Tehničkim fakultetom još dugo trajati, kazala je Jukić.


Dodajući kako studenti u okviru asistivne tehnologije ne uče samo teoriju njihov mentor prof.dr. Miroslav Vrankić istaknuo je da studenti u okviru praktičnog rada uče pomagati u zajednici. Asistivna tehnologija rehabilitacijski je smjer u kojem osobe s teškoćama u razvoju u svakodnevnom životu koriste tehnologiju kako bi mogli komunicirati s drugima te raditi sve one radnje koje su im bez takve potpomognute tehnologije posve nedostižne. Upravo je Centar za odgoj i obrazovanje, kazao je prof.dr. Vrankić savršeni partner u asistivnoj tehnologiji, jer njegovi korisnici imaju potrebe, a studenti Tehničkog fakulteta imaju pak znanje i volju.


Pohvaljujući suradnju tih ustanova riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo ja da je ta suradnja relacija u kojoj svi dobivaju.– Centar dobiva pomagala koja mu trebaju, a studentima i mentorima omogućeno je da nešto konkretno naprave, kao što je inovativan pristup u rješavanju didaktičkih pomagala koja su potrebna za rad s učenicima Centra, zaključio je gradonačelnik.