Sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke

Burić: Rijeka grca u dugovima, a vijećnici opet izglasali milijunsko obogaćivanje Franolićeve firme

P. N.

Hrvoje Burić / Foto: Arhiva NL

Hrvoje Burić / Foto: Arhiva NL

S obzirom da je Hrvoje Burić govorio povišenim tonom, na sljedećoj replici aktualnom gradonačelniku predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac isključila je Burićev mikrofon dok je govorio o tome kako ga opstruiraju svojim komentarima i predsjednica Vijeća, i gradonačelnik, navodi se u priopćenju



“Na današnjoj Sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke – vijećnici su podržali prijedlog aktualnog gradonačelnika Vojka Obersnela i upravljanje gradskim tržnicama tako ponovno prepustili privatniku na narednih 5 godina!


Iako je oko tvrtke Tržnice Rijeka d.o.o. Ivana Franolića bilo mnogo polemike sve ove godine, iako su i sami riječki oporbenjaci bili godinama glasni oko toga – zbog čega Grad Rijeka sada već 25 godina koncesijom prepušta upravljanje i golemu zaradu koja se kreće i do 200 milijuna kuna privatniku – danas su članovi vijeća izglasali – novo obogaćivanje već bogate privatne tvrtke, dok Grad istovremeno grca u dugovima! Tako su i regionalisti dignuli svoje ruke ZA prepuštanje tržnica, dok su HDZ-ovci – bili suzdržani.


Jedini protivnik ovom prijedlogu jest nezavisni Hrvoje Burić koji je s velikom dozom emocije objašnjavao vijećnicima:




„Apeliram na vašu savjest! Nemojte dignuti ruku za ovaj prijedlog. Ovdje u Gradu Rijeci borimo se s minusom, s novim zaduživanjima koja ćemo izglasati već na sljedećim točkama. Borimo se s nedostatkom novaca za vrtiće, za umirovljenike. Dok s druge strane – upravljanje gradskim tržnicama dajemo privatniku već četvrt stoljeća, a danas nam se prijeti novi petogodišnji period u kojem će Grad Rijeka, prema ovom Prijedlogu, koncesijsku naknadu od 7% godišnjeg prihoda, odnosno oko milijun i dvjesto tisuća kuna i opet preusmjeriti u održavanje tržničkih objekata, a što bi – trebala biti obveza koncesionara!“, kazao je Burić.


Burić se osvrnuo i na predizborni prijedlog aktualnog gradonačelnika da možda jednom u budućnosti – gradskim tržnicama ipak počne upravljati Grad Rijeka, no za Obersnela – kako je sam kazao – postoje problemi koje drugi gradovi očito nemaju – nabavka štandova i frižidra. Zbog toga riječke tržnice i dalje ostaju privatniku:


„Aktualni gradonačelniče, sada, nakon 25 godina i ne jedne polemike oko ove teme – Vi se usuđujete govoriti o mogućnosti da Grad preuzme upravljanje tržnicama, dok istovremeno šaljete ovaj Prijedlog na izglasavanje! To je sramota, a i kasnite desetak i više godina!“ Podsjećamo, otvaranje gradske tvrtke za upravljanje riječkim tržnicama upravo je dio izbornog programa kandidata za gradonačelnika Burića i njegove liste „Rijeka budućnosti“.


S obzirom da je Hrvoje Burić govorio povišenim tonom, na sljedećoj replici aktualnom gradonačelniku predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac isključila je Burićev mikrofon dok je govorio o tome kako ga opstruiraju svojim komentarima i predsjednica Vijeća, i gradonačelnik. Naime, Burić je htio kazati da je intonacija njegovog govora njegova stvar te da ako gradonačelnik i predsjednica vijeća mogu već godinama upućivati Buriću ironične i granično drske komentare – da tako i on ima pravo govoriti glasnoćom koja je primjerena temi. No, njegov je mikrofon već bio isključen, a Vojko Obersnel je revoltirano napustio sjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke”, navodi se u priopćenju koje u ime Nezavisne liste „Rijeka budućnosti“ potpisuju Alen Fućak i Ana-Marija Vizintin.