Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
21. veljače 2020.
Kampus Sveučilišta u Rijeci

Bura puštena u probni rad: Sklapanje riječkog superračunala privodi se kraju

Snimio Marin ANIČIĆ
Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2015. u 16:05 2015-10-16T16:05:21+02:00

Jučer je obavljena provjera operativnih sustava, hard diskova, kao i dijela umreženja, dok je u ponedjeljak planirano aplikacijsko testiranje

RIJEKA Superračunalo Bura koje je u utorak stiglo u Kampus Sveučilišta u Rijeci jučer je prvi put pušteno u testni rad, izvršena je provjera operativnih sustava, hard diskova, kao i dijela umreženja, dok se u ponedjeljak planira izvršiti njegovo aplikacijsko testiranje. Riječ je o instalaciji vrijednoj 44 milijuna kuna koja je nabavljena u sklopu projekta Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, a oprema zauzima dvije prostorije površine sto četvornih metara, od čega je u jednoj smještena strojarnica za hlađenje.

Naime, glavna je prednost Bure, kaže Blaž Burgar iz slovenske tvrtke Energovat, jer ima hlađenje na frikuling do 27 Clzijevih stupnjeva vanjske temperature zraka, a od 35 Celzijevih stupnjeva naviše instalacija se hladi vodom.

– Sistem hlađenja napravljen je tako da su hladnjaci u strojarnici, a vani se nalaze izmjenjivači. Na taj način je značajno smanjena buka i 170 kilovata snage neće se čuti. Sve je izvedeno u najsuvremenijoj tehnologiji, a upotreba superračunala bit će jeftina – navodi Burgar.

Spajanje superračunala na vodu izvršeno je jučer, a u slučaju da Bura ne dobije hladnu vodu istopila bi se u nekoliko minuta. Instalacija će imati i stabilnu mrežu, što će za buduće simulacije koje će se izvoditi na superračunalu biti iznimno bitno, a samo paljenje instalacije traje dva sata. Iz tog razloga, kada Bura postane spremna za rad, radit će konstantno, ali s promjenama opterećenja. Bura će se gasiti samo u iznimnim situacijama, a iako je trenutno teško predvidjeti točnu potrošnju jer instalacija ima procesor koji na prostorima EU još nije ugrađen u sperračunalo, očekuje se da će u fazi mirovanja superračunalo trošiti šezdesetak kilovata. Naime, instalacija se bazira na serveru Bull bullx DLC B720 i među prvima je koja koristi 16-procesorsku Intelovu tehnologiju.

Bura je, dodaje rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Pero Lučin, infrastruktura za napredno računanje koja služi za obradu goleme količine podataka koja će se generirati u istraživanjima.

– Ta će infrastruktura biti na raspolaganju znanstvenicima šire regije, ali i gospodarstvenicima, jer takva infrastruktura se nabavlja da bi bila svima na raspolaganju. Pristup trebaju imati sva znanstvena područja, a trenutno je teško predvidjeti tko će sve trebati takav resurs – kaže rektor.

Bura će se sigurno, navodi, koristiti za dizajniranje lijekova, praćenje zagađenja mora i zraka, a trebat će je i IT tvrtke, kao i elektroprivreda. Primjena superračuna u znanosti i gospodarstvu započet će početkom iduće godine, a do tada predstoji testiranje opreme koje će idući tjedan trajati tri do četiri dana te potom nekoliko segmenata edukacije koju će proći djelatnici Centra za napredno računanje i modeliranje te jedan dio riječkih znanstvenika.

Dio edukacije odnosit će se i na tehničku službu koja će biti zadužena za održavanje infrastrukture data centra. Edukacija će trajati mjesec dana, a ukupno će se educirati tridesetak djelatnika Sveučilišta. Službeno preuzimanje superračunala bit će tek po završetku edukacije, a u međuvremenu Bura će se pripremati za korištenje. Sam taj proces trajat će mjesec dana.

Velika zaštita

Buru čuva videonadzor, kao i troje  sigurnosnih vrata kroz koja se može ući samo uz PIN ili smart karticu te alarmni sustav koji reagira na sve provjere i telefonski javlja djelatnicima Sveučilišta ukoliko se u data centru bilo što događa. Cijeli postupak instaliranja superračunala trenutno se snima te će se po završetku napraviti i film o Buri, a s obzirom da instalacija ima petogodišnje jamstvo te da oprema pri radu zbog sustava hlađenja vodom ostvaruje maksimalne energetske uštede, Bura će Sveučilištu donositi minimalne troškove.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.