Nacionalni dan doniranja i presađivanja organa

Broj transplantacija raste: Hrvatska u svjetskom vrhu po darivanju organa

Barbara Čalušić

U riječkom KBC-u lani obavljeno 14 transplantacija pa se može zaključiti da će broj presađenih organa ostati na razini prošle godine kad je transplantirano 30 bubrega



RIJEKA Hrvatska danas doista s ponosom može obilježiti Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa: vodeća smo zemlja u svijetu po broju darivatelja i najuspješnija članica Eurotransplanta, a to se posebno odnosi na transplantacije bubrega i jetre po čemu je Hrvatska prva u svijetu.


Visoku razinu svijesti o značaju darivanja organa i solidarnost potvrđuje i transplantacijski koordinator u Kliničkom bolničkom centru Rijeka doc. dr. Željko Župan, podsjećajući da je darivanje osnova i preduvjet za razvoj transplantacijske medicine koja spašava živote.


– Prošle smo godine s 35 darivatelja na milijun stanovnika i sveukupno 150 darivatelja dospjeli u sam svjetski vrh, a pored toga, jedna smo od rijetkih zemalja koja smanjuje liste čekanja na spasonosni organ. Trenutno na toj listi na bubreg čeka stotinu kandidata, na jetru 70, a na srce 20. Osim toga, osjetno je skraćeno vrijeme čekanja na organ na koji se čeka manje od godinu dana – objašnjava doc. dr. Župan.   

Kvalitetno liječenje


Riječka bolnica u kojoj je prije 31 godinu obavljena prva transplantacija bubrega, nastavlja svoj transplantacijski program s presađivanjem bubrega. U posljednje četiri godine zabilježen je porast transplantacija, a ovogodišnji podaci govore da će se takav tempo nastaviti. U ovoj je godini u riječkom KBC-u obavljeno 14 transplantacija po čemu bi se moglo zaključiti da će broj presađenih organa u najmanju ruku ostati na razini prošle godine kad je transplantirano 30 bubrega.




U riječkoj bolnici raste i broj darivatelja organa. Tako je u 2009. godini zabilježeno 13 kadaveričnih donatora, u 2010. godini ta se brojka popela na 21, prošle je godine takvih donatora bilo 19, a u ovoj je godini dosad zabilježeno 10 darivatelja.


– Velik broj darivatelja govori i o visokoj kvaliteti intenzivne medicine. Kvalitetnim intenzivnim liječenjem kod onih pacijenata, kod kojih smo nažalost izgubili bitku za život, uspjeli smo sačuvati organe i nismo dopustili da takav bolesnik umre od zastoja srca. Kvalitetan darivatelj ovisi o dobroj skrbi prije i nakon smrti mozga, a dobar organ koji je na taj način sačuvan, uvelike utječe i na rezultate transplantacijskog liječenja, upozorava doc. dr. Župan.   

Visoka svijest


No, ono što najbolje svjedoči o visokoj svijesti o važnosti darivanja organa, kao čina hrabrosti i nesebične ljubavi prema nepoznatom čovjeku, jest činjenica da u prošloj godini u riječkoj bolnici nije zabilježen niti jedan slučaj izričitog protivljenja darivanju organa. Naime, naš zakon pretpostavlja pristanak svake osobe na moguće presađivanje organa.


Međutim, svaka osoba za života ima mogućnost kod liječnika opće prakse izjasniti se da se ne slaže s mogućim presađivanjem organa. Kao takva ulazi u registar Ministarstva zdravstva i više se uopće ne promatra kao potencijalni darivatelj budući da čim je utvrđena smrt, liječnici provjeravaju nalazi li se osoba u tom registru. Ukoliko se nalazi, apsolutno se uvažava odluka pojedinca i cijeli postupak staje.


No, postupak staje i u slučaju da se osoba za života nije izjasnila, ali se obitelj protivi. Takvi su slučajevi danas rijetkost. Hrvati su u svojim najtežim trenucima jednostavno odlučili darovati život.