Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. veljače 2020.
Riječki nadbiskup

Božićna poruka mons. dr. Ivana Devčića: 'Koliko ljubimo siromahe, toliko ljubimo i Krista'

Riječki nadbiskup Ivan Devčić, Foto: Vedran Karuza
Riječki nadbiskup Ivan Devčić, Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 22. prosinac 2017. u 12:39 2017-12-22T12:39:45+01:00

Koliko ljubimo siromahe, toliko ljubimo Krista! U tom smislu oni su lakmus-papir naše vjere i humanosti, naglašava riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u svojoj božićnoj poruci

RIJEKA U Božjim očima ne čini čovjeka ni bogatim ni siromašnim ono što ima nego ono što jest, odnosno kakav je u svome srcu. Tako, među mnogim, u svojoj ovogodišnjoj božićnoj poruci, izrazito socijalno naglašenoj, naslovljenoj »Radi nas posta siromašan«, piše mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup. I u svojoj božićnoj čestitki na tom tragu sažima: »Rođenjem u betlehemskoj štalici, u uvjetima krajnjeg siromaštva, jedinorođeni Sin Božji pokazao je kolika je njegova solidarnost s nama ljudima, posebno s najsiromašnijima i najpotrebitijima među nama. Koliko ljubimo siromahe, toliko ljubimo Krista!

U tom smislu oni su lakmus-papir naše vjere i humanosti. Neka nam ovi sveti blagdani pomognu da ono što riječima ispovijedamo, našim životom i djelima potvrđujemo. Sa željom da u našim životima nominalno kršćanstvo ustupi mjesto stvarnome, a prividna briga za siromahe istinskoj brizi, čestitam svima blagoslovljen Božić i novu godinu kao novu priliku da jedni drugima svjedočimo ljubav i riječima i djelima, svjesni da sve što činimo drugome, činimo samom Kristu koji nam uvijek u drugome dolazi ususret«.

Svečani koncert

Na blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca u 20 sati u katedrali sv. Vida održat će se već dvadeset i četvrtu godinu za redom koncert »Božić je judi« kojega organizira Hrvatska glazbena unija PGŽ-a. Kako su najavili Jadranka Čubrić i Aleksandar Valenčić nastupit će 45 glazbenika i izvesti najljepše hrvatske božićne pjesme, pa i svjetske božićne evergreene.

Dvoje svetaca

Božićnu čestitku nadbiskup je jučer uputio na presici tradicionalno održanoj u Trsatskom svetištu i tom je prilikom s. Veronika Mila Popić, voditeljica Kuće utočišta sestara milosrdnica njegovu poruku predstavila. Fra Bernard Barbarić, čuvar Svetišta Majke Božje Trsatske, upućujući božićnu i novogodišnju čestitku u ime trsatskih franjevaca podsjetio je da je protekla godina u Trsatskom svetištu bila obilježena 650. obljetnicom dolaska čudotvorne slike Majke Božje na Trsat i izvanrednim jubilejom Godine milosrđa. Iduća godina, rekao je, pomalo će biti u znaku dvaju svetaca: 15-ta je obljetnica dolaska sv. pape Ivana Pavla II. u Rijeku i na Trsat te 40 godina od boravka sv. Majke Tereze na Trsatu.

S. Veronika Popić je o nadbiskupovoj poruci govorila i u kontekstu karitativno-socijalnih angažmana za marginalizirane i siromašne ljude, štoviše spomenula je da zadnji podaci UN-a govore da više od 1,2 milijarde ljudi jesu beskućnici. Izložila je, uz ostalo, o crkvenoj »preferencijalnoj opciji za siromašne« koju poruka apostrofira i na koju riječima i primjerom stalno poziva papa Franjo, te je ustanovio Svjetski dan siromašnih, nedavno prvi put obilježen.

Božićna misna slavlja

U riječkim crkvama Božić će euharistijskim slavljima biti svečano dočekan i svečano slavljen. U katedrali sv. Vida na Badnjak će misa biti slavljena u 10 sati, a svečanu polnoćku u 24 sata predvodit će nadbiskup Devčić. Na Božić će u riječkoj prvostolnici misa na talijanskom jeziku biti slavljena u 9.30, dok će u 11 sati svečanu božićnu misu predvoditi nadbiskup Devčić.
U Svetištu Majke Božje Trsatske na Badnjak će mise biti slavljene u 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati te navečer u 20 dječja polnoćka, a u 24 sata počet će svečana polnoćka. Misna slavlja na Božić bit će u 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati.

Božić je 365 dana

Na tragu nadbiskupovih riječi govorila je da postoji i duhovno i materijalno siromaštvo, i tumačila da je čovjeku potrebno pomoći obuhvaćajući cjelinu njegova bića, i duhovno i materijalno.
– Nadbiskup Devčić poziva da ne zaboravimo da je u siromasima, u svima koji su u potrebi Isus, i da Isusa u njima prepoznamo. Božić nije jedan dan nego je 365 dana u godini – događaj je koji je promijenio svijet, a i mi svakog dana možemo mijenjati svijet prolazeći »zemljom čineći dobro« kako je to činio Isus, poručila je s. Veronika Popić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.