Vladin dar Sveučilištu u Rijeci

Bivše prenoćište HŽ-a postat će novi studentski dom

Ingrid Šestan Kučić

Nekadašnje željezničko prenoćište koje je HŽ Infrastruktura godinama beuspješno pokušavala prodati pa iznajmiti, služit će za smještaj studenata onih fakulteta koji se neće preseliti u Sveučilišni kampus



RIJEKA » Nakon što je prije pet godina tvrtka HŽ Infrastruktura prvi put pokušala prodati neboder u Prvomajskoj ulici i od tada taj pokušaj bezuspješno ponovila u još nekoliko navrata, nekadašnje željezničko prenoćište napokon će dobiti novog vlasnika, a riječ je o Sveučilištu u Rijeci. Petnaest katova visok neboder postat će novi riječki studentski dom, a prema riječima pomoćnika rektora prof. dr. Pavla Komadine, odluku da se objekt HŽ-a dodijeli Sveučilištu potpisuju Vlada, Agencija za upravljanje državnom imovinom te nekoliko ministarstava.


  Tom odlukom Sveučilištu je darovan objekt vrijedan gotovo 25 milijuna kuna koji je HŽ Infrastruktura u prvom navratu prije pet godina pokušala prodati po početnoj cijeni od 50 milijuna kuna, no kako je prodaja bila bezuspješna sa svakim novim pokušajem i sve većim propadanjem nebodera cijena se vrtoglavo spuštala te se u konačnici prepolovila. Sveučilištu se sada daruje potpuno devastiran objekt koji će zahtijevati kompletnu adaptaciju za što je projekt već napravljen, a cjelokupni će posao voditi sveučilišna tvrtka Strip d.o.o..



Bivše željezničko prenoćište sagrađeno je 1980. godine, a zatvoreno je posljednjeg dana 2007. godine te je od tada prepušteno propadanju. Među potencijalnim ozbiljnijim kupcima nebodera proteklih se godina spominjao Grad Rijeka, a interes je pokazao i GP Krk koji je na jednom od natječaja za kupnju nebodera ponudio 7,3 milijuna kuna što je HŽ odbio kao premali iznos. U međuvremenu su u HŽ Infrastrukturi došli na ideju dugoročnog iznajmljivanja objekta, uz uvjet da će ga najmoprimac obnoviti, no i potraga za takvim partnerom bila je bezuspješna.





  – Ono što čekamo je prijenos vlasništva, a nakon toga krećemo s raspisivanjem natječaja. Očekujemo da bi kroz godinu dana neboder trebao biti obnovljen, a stavljanjem tog objekta u funkciju dobit ćemo dodatnih 600 ležajeva studentskog smještaja. To je podizanje sveučilišnih smještajnih kapaciteta za jedan cijeli novi paviljon. U doba kada nema nastave dio kapaciteta moći će se koristiti i kao hostel, pojašnjava prof. dr. Komadina.


  Nekadašnje željezničko prenoćište služit će za smještaj studenata onih fakulteta koji se uskoro neće preseliti u Sveučilišni kampus, a na koji će se način osigurati financijska sredstva za adaptaciju koja će devastirani neboder pretvoriti u energetski učinkovitu zgradu još nije definirano.


  – Riječ je o neboderu koji je godinama propadao i koji danas nema jednog cijelog prozora. Planiramo ga u cijelosti obnoviti i trenutno postoji nekoliko varijanti o tome kako ćemo obnovu financirati, kaže pomoćnik rektora.


  Riječ je o neboderu koji ima površinu od sedam tisuća četvornih metara, a uz 252 sobe koje su smještene na 14 etaža, na posljednjem, petnaestom katu nekada se nalazio restoran. Uz restoran u objektu je bila smještena i ambulanta, kao i praonica rublja, te natkrivena garaža površine 238 četvornih metara.