Na dva kotača

Biciklima diljem Grobnišćine: U nedjelju drugi Gro Alps Bike Marathon

Sanja Gašpert

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Biciklizam je kao sport u velikom usponu i može se koristiti u promociji zavičaja, kao i zdravog načina života



ČAVLE/JELENJE – Drugo izdanje biciklističke utrke Gro Alps Bike Marathon održava se ove nedjelje, 26. svibnja, na području općina Jelenje i Čavle, u organizaciji tvrtke GroeX i Biciklističkog kluba Grobnik te pod pokroviteljstvom općina Čavle i Jelenje, rečeno je na konferenciji za novinare. Kako je najavio direktor utrke Hrvoje Brnelić, dan prije, odnosno u subotu, bit će organizirana promocija sponzora utrke, a pritom će se moći probati i testirati biciklistička oprema od strane tvrtke Giant Hrvatska.


Znaju što rade


Prema programu, u subotu se od 15 do 17 sati dodjeljuju startni brojevi i podjela poklon-paketa za sve sudionike utrke. U nedjelju se također zaprimaju prijave i podjela startnih paketa, od 8 do 9.30 sati. Start same utrke predviđen je u nedjelju u 10 sati na Aerodromu Grobnik.


– Prošle godine smo se uvjerili da članovi Biciklističkog kluba Grobnik zaista znaju što rade i odlično su i profesionalno organizirali prvi biciklistički maraton, koji nas je oduševio brojem sudionika, a prema najavama tako će biti i ove godine, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, dodajući da su sa zadovoljstvom pokrovitelji utrke koja prolazi najljepšim dijelovima Grobnišćine.




Kako je rečeno na konferenciji, biciklizam je kao sport u velikom usponu i može se koristiti u promociji zavičaja, kao i zdravog načina života. Susjedne općine potpisnici su i plana razvoja cikloturizma na razini Primorsko-goranske županije i svi budući planovi, vezani uz destinaciju, idu prema razvoju tog sporta koji se, naravno, može prakticirati u profesionalne i rekreativne svrhe.


Razvoj destinacije


– Teren po kojem biciklisti prolaze obuhvaća Jelenje i Čavle, stoga smo dali punu podršku i smatram da ovaj tip manifestacija razvija biciklizam i destinaciju jer tog vikenda na stotine biciklista posjetit će naš kraj. Planiramo dodatno urediti biciklističke staze na našem području, tako da će i ova manifestacija, siguran sam, rasti iz godine u godinu, istaknuo je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući da koristi od samog biciklizma mogu imati naši smještajni kapaciteti, gosti, a i sami mještani, jer se uređenjem biciklističkih staza dodatno valorizira sam prostor u kojem žive.


Podsjetimo, lani se na prvom izdanju Gro Alps Bike Marathona okupilo više od stotinu biciklista iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Tada su za bicikliste organizatori pripremili tri zanimljive rute kroz Grobnišćinu, ali i šire, do Klane, pa i Gorskog kotara, duge 29, 47 i 82 kilometra, s 450, 1.250 i 2.200 metara visinske razlike. Najkraća ruta, ona duga 29 kilometara, bila je namijenjena početnicima, druga, duga 47 kilometara, rekreativcima te treća, ujedno i najduža i najzahtjevnija, od 82 kilometra, profesionalcima.