Odustajanjem od Kukuljanova Narodne novine se poigrale životom inženjera

Bezočno izigran: Riječanin na javnom natječaju dobio posao, pa završio – na cesti!?

Marinko Glavan

Inženjer Dragan Škorlić dao je otkaz u tvrtki u kojoj je prethodno bio zaposlen, da bi otišao na osposobljavanje u Italiju, što su od njega zahtijevali iz Narodnih novina, nakon što je izabran na natječaju. Dva dana prije početka radnog odnosa uslijedio je šok, Narodne novine mailom obavještavaju da će poništiti natječaj!



RIJEKA » Riječki inženjer Dragan Škorlić na javnom je natječaju dobio posao u Narodnim novinama, da bi nakon niti dva mjeseca u toj državnoj tvrtki odbili s njim sklopiti ugovor o radu, objasnivši mu kako će potpuno legalno provedeni natječaj – biti poništen!


  Da stvar bude gora, Škorlić je već dao otkaz u tvrtki u kojoj je prethodno bio zaposlen, među ostalim i zbog odlaska na osposobljavanje u Italiju, što su od njega, nakon što je izabran na natječaju, zahtijevali iz Narodnih novina. Time je ovaj inženjer s 22 godine radnog iskustva ostao bez ikakvih prihoda, budući da nema pravo ni na naknadu s biroa, pošto je sporazumno raskinuo ugovor o radu u PIK-u Rijeka.


  – Supruzi i meni prijeti da doslovce završimo na cesti, s obzirom da ona već dvije godine ne prima plaću u Dina-petrokemiji, ja sam ostao bez ikakvih prihoda, a rate stambenog kredita treba i dalje plaćati, s nevjericom priča Škorlić.


  Ispunio sve kriterije




Danas čovjek gotovo na rubu egzistencije, prije manje od mjesec dana bio je uvjeren kako sve ide svojim tokom, te mu ni u primisli nije bilo da će ga ovako bezočno izigrati uprava Narodnih novina, stabilne tvrtke u stopostotnom državnom vlasništvu koja svaku poslovnu godinu završava s debelim plusom na računu. Štoviše, s obzirom da je izabran za radno mjesto voditelja proizvodnje u pogonu za proizvodnju toaletne papirne konfekcije što su ga Narodne novine trebale pokrenuti na Kukuljanovu, bio je uvjeren kako će s novim prihodima popraviti kućni budžet, nagrižen dvogodišnjom neisplatom plaće njegovoj supruzi u Dini.


  Škorlić se za posao u Narodnim novinama prijavio temeljem javnog natječaja objavljenog u Novom listu 20. lipnja ove godine, da bi, pošto je ispunjavao sve kriterije propisane natječajem, 15. srpnja bio pozvan na razgovor u službene prostorije Narodnih novina u Rijeci. Tjedan dana kasnije, uprava donosi odluku o izboru Dragana Škorlića na radno mjesto voditelja proizvodnje.   – Bili smo, jasno, oduševljeni. Moram priznati da smo bili pomalo i u nevjerici, jer je riječ o državnoj firmi, a mi nemamo nikakvih veza ni poznanstava u političkim krugovima. No, pomislio sam, izgleda da ipak ima i poštenih državnih tvrtki u kojima ljude biraju po stručnosti, a ne podobnosti. Očito sam bio u krivu, razočaran je Škorlić.   Po objavi rezultata natječaja, kojim su osim njega, izabrana i trojica mehaničara, 22. srpnja pozvan je na sastanak u sjedište Narodnih novina, gdje je potpisao Sporazum o osposobljavanju za rad na stroju za proizvodnju toaletne papirnate konfekcije. Sporazum sa strane Narodnih novina potpisuje sada već bivši predsjednik uprave Petar Piskač, a u njemu, među ostalim izrijekom stoji: »Temeljem provedenog natječaja Dragan Škorlić je izabran za Voditelja proizvodnje toaletne papirne konfekcije, na neodređeno vrijeme, uz uvjet pokusnog rada od šest mjeseci. Društvo će sa Draganom Škorlićem sklopiti ugovor o radu, s početkom rada 1. rujna 2014. godine.«

 


 Potpisan dokument


– Nakon potpisa takvog dokumenta u kojemu je jasno navedeno da sam izabran i da ću potpisati ugovor na neodređeno, predao sam zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu s PIK-om Rijeka. S obzirom na značaj mog dotadašnjeg radnog mjesta, u PIK-u odmah raspisuju natječaj za njegovu popunu i zapošljavaju drugog diplomiranog inženjera, kojeg sam ja trebao uvesti u posao i pripremiti do kraja kolovoza, s obzirom da sam 1. rujna trebao preći na novo radno mjesto, kaže Škorlić.


  Sukladno potpisanom Sporazumu, iz Narodnih novina je dobio poziv na obuku u talijanskoj tvornici Fabio Perini, gdje se proizvodi stroj za proizvodnju papirne toaletne konfekcije. Od 18. kolovoza do 22. kolovoza ove godine prošao je obuku u tvornici, skupa s trojicom mehaničara, a zadnja dva dana obuke prisutni su, tvrdi, bili i predstavnici Narodnih novina – novi predsjednik uprave Davor Čović, Nikola Sila i Tomislav Laginja. Ono što Škorlić i njegovi nesuđeni kolege nisu mogli znati je da su s novom upravom bitno izmijenjeni i planovi za pogon na Kukuljanovu.


  – I dalje ništa ne sluteći, po povratku s obuke, 25. kolovoza potpisujem sporazum o prestanku radnog odnosa s PIK-om. Istoga dana, gospodin Srećko Frinčić mobilnim telefonom me obavijestio da uprava zahtijeva hitan sastanak sa mnom i trojicom mehaničara izabranih na natječaju. Sutradan, na sastanku nam predsjednik uprave Čović, zajedno sa Frinčićem i Feliksom Juričekom, objašnjava kako je pogon na Kukuljanovu neadekvatan za smještaj stroja, te da cijelu proizvodnju sele u Krapinu! Ostali smo šokirani, kaže Škorlić.   Iako zatečen, nije imao puno izbora nakon takve objave, budući da je već dao otkaz kod bivšeg poslodavca, te bespogovorno pristaje na rad u Krapini, uz uvjete koje im je na sastanku ponudila uprava – osiguran smještaj, prijevoz i naknada za odvojeni život.

 


 Prelazak u Krapinu


– Također, na sastanku mi je rečeno da počinjem raditi sukladno sporazumu, od 1. rujna, i to na Kukuljanovu, do prelaska u Krapinu. Idućeg dana iz kadrovske službe zovu me da pošaljem podatke potrebne za sastavljanje Ugovora o radu, što sam i učinio, priča Škorlić.   Iako nije bio oduševljen razvojem događaja, ipak je bio uvjeren kako barem ima siguran posao i pristojnu plaću, no i to se uvjerenje vrlo brzo rasplinulo.   – Tri dana prije nego sam trebao početi raditi, nazvao sam kadrovsku službu Narodnih novina da pitam što je s Ugovorom o radu, na što mi je odgovoreno da još nemaju potvrdu uprave za sklapanje ugovora. Dan kasnije – šok. Jednom od mehaničara izabranih na natječaju stiže e-mail u kojemu ga Narodne novine obavještavaju da će poništiti natječaj! Odmah zovem odgovorne u Narodnim novinama, no oni se ograđuju da ne komentiraju odluke uprave ili se pak prave da ništa ne znaju, ogorčen je Škorlić.   Njemu je e-mail s najavom poništavanja natječaja poslan na krivu adresu, u PIK Rijeka.   – Kako potpuno legalan natječaj može biti poništen, i to nakon što sam prihvatio sve što je poslodavac od mene tražio, uključujući i preseljenje. Od Narodnih novina sam zahtijevao da potpišu Ugovor o radu, te sam uredno, kako je određeno sporazumom, a i na sastanku s upravom, 1. rujna došao na posao na Kukuljanovu. Tamo mi je hladno rečeno da napustim posjed Narodnih novina, po nalogu direktora sektora trgovačke djelatnosti Srećka Frinčića a kad sam zatražio da mi nalog daju u pisanom obliku, gospodin Frinčić je to odbio. Napustio sam Narodne novine i odmah poslao e-mail upravi, uputivši im prosvjed zbog nezakonitog postupanja, ali istog dana dobivam mail s obavijesti da je na službenim stranicama Narodnih novina objavljeno kako je natječaj poništen odlukom uprave, kaže Škorlić, kojega je ta poruka potpuno dotukla.

  Preko noći je ostao bez ikakvih sredstava za život, a da tome ni najmanje nije pridonio svojim postupanjem ili propustima.


  Upravi Narodnih novina potkraj prošloga tjedna uputili smo upit, tražeći objašnjenje situacije u kojoj su se Škorlić i još trojica mehaničara našli. Zanimalo nas je koje su to »nepredviđene« okolnosti zbog kojih odustaju od dugo pripremanog projekta proizvodnog pogona na Kukuljanovu, koliko je do sad uloženo u njegovo opremanje, kao i hoće li novi pogon biti u prostoru u vlasništvu Narodnih novina ili će biti unajmljen. Zatražili smo i odgovor na pitanje zašto je natječaj poništen, te neće potpisati ugovor sa Škorlićem i ostalim koji su pristali na rad na drugoj lokaciji. Na koncu, zanimalo nas je i koliko je stajala provedba natječaja kojim je izabran Škorlić, kao i koliko će stajati raspisivanje i provedba novog.


  Uprava Narodnih novina odlučila je jučer objaviti priopćenje svim medijima u kojemu potvrđuju kako su, »na čelu s novim predsjednikom Davorom Čovićem koji je na tu dužnost imenovan 1. kolovoza«, odlučili odustati od proizvodnje papirne konfekcije na Kukuljanovu.   – Razlog ovakve odluke su nedavno obavljene stručne analize koje su pokazale da predviđena proizvodna hala u Rijeci ne zadovoljava uvjete koje zahtijeva sofisticirana proizvodna linija kupljena u Italiji. Uprava Narodnih novina d.d. ne odustaje od ove velike investicije, nego je u potrazi za novom, adekvatnom lokacijom, navode iz Narodnih novina, svaljujući odgovornost na bivšu upravu, koja je, navodno, za proizvodnju i skladištenje odredila premali prostor.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Novoga lista