Riječka "Bura"

Bez superračunala nema ni prognoze ni kupaćih gaća

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Suvremeni prognostički modeli za izračune koriste superračunalo, a koriste ga i mnoge industrije, od automobilske pa do filmske, kao i u obrazovanju, zdravstvu, bankarstvu... Pomoću superračunala Speedo je dizajnirao sportsku opremu za plivača Michaela Phelpsa, osvajača 8 olimpijskih medalja



RIJEKA  Superračunalo Bura koje je prošlog tjedna stiglo u Sveučilišni kampus ima svoju primjenu u svakodnevnom životu jer, kako navodi prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Zlatan Car, superračunalna znanost susreće se 24 sata dnevno.


– Većina nas ujutro kada se sprema za posao pogleda vremensku prognozu. Bit će kiše ili ne, a upravo su prognostičari vremena jedni od najvećih korisnika modeliranja na superračunalima. ENIAC računalo je bilo korišteno za stvaranje prve prognoze putem računala tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća. Suvremeni prognostički modeli, razvijeni su 1970-ih i svi kasniji modeli normalno za izračune koriste superračunalo. Dok provjeravamo vremensku prognozu, pijemo kavu. Korporacija P&G prilikom promjene iz metalne ambalaže u  plastičnu ambalažu za pakiranje kave Folgers, otkrila je da će novi paketi implodirati tijekom transporta zbog promjena atmosferskog tlaka kada kamion prelazi preko planine. Koristeći superračunalo, P&G je bio u mogućnosti izraditi dizajn ambalaže koja može izdržati promjene tlaka –  kaže prof.dr. Car.


Opisujući dalje prosječan dan svakog zaposlenog, prorektor navodi da se automobilom vozimo na posao, a upravo automobilska industrija je jedan od najvećih korisnika usluga superračunalne tehnologije. Svaki automobil na cesti danas je dizajniran i optimiziran za sigurnost pomoću superračunala.


Scenariji sudara




– Chevrolet Cruze nije iznimka, prvi je prošao kroz virtualne crash-test simulacije na IBM superračunalu, uz usporedne stvarne crash testove. Inženjeri su bili u stanju modelirati različite scenarije sudara i napraviti promjene dizajna koji su unaprijedili sigurnost prije fizičkog testiranja vozila. Korištenjem CFD simulacije na superračunalu mjeri se aerodinamika vozila za smanjenje CO2 prilikom izgaranja goriva. Gume, Goodyear i drugi, koriste virtualno modeliranje i simulacije za dizajn svih novih cjelogodišnjih guma, smanjujući vrijeme izlaska proizvoda na tržište od tri godine do jedne godine, navodi prorektor.


Na poslu svi, kaže, koriste Facebook i Google. Te dvije kompanije posjeduju jedna od najjačih superračunala.


– Normalno tu informaciju nigdje službeno ne možete potvrditi. Facebook i Google koriste superračunala za analizu velikog seta podataka, problem popularno zvan Big Dana. Nakon posla, kada dođete kući, gledate vijesti i čujete da su IBM i SoftBank potpisali ugovor o implementaciji Watson superračunala za primjenu aplikacija i usluga u Japanu. Te će se tvrtke usredotočiti na cloud-based usluge u djelatnostima kao što su obrazovanje, zdravstvo, bankarstvo, osiguranje i maloprodaja. I opet superračunalo.



Najveća sportska udruženja i sportske lige, FIFA, UEFA, NBA, koriste analize koje se provode na superračunalima. Tijekom odigravanja utakmica, ali i poslije njih, vrše se analize u skoro realnom vremenu igranja momčadi i pojedinih igrača, kao što je posjed lopte, pretrčani kilometri, iskoristivost igrača i slično. Statistike se kasnije koriste za pripremu taktike igranja i pozicioniranje igrača.



Kung Fu Panda


Na drugom je televizijskom kanalu animirani film »Kung Fu Panda«, a te animacije zahtijevaju desetke milijuna CPU sati za procese dodavanjem boje, teksture i osvjetljenje za svaki okvir proizveden na DreamWorks animiranim filmovima. Kada je DreamWorks želio redizajnirati vlastiti softver koji izrađuje slike u gotovo realnom vremenu, a ne da čekaju minute ili sate da biste vidjeli rezultat svog rada, tvrtka je dobila darovnicu iz Energy Department USA za korištenje jednog najmoćnijih svjetskih superračunala, ističe prof.dr. Car.


Dodajući kako postoje nebrojeni primjeri korištenja superračunala, prof.dr. Car navodi i primjer tvrtke Speedo koja je kupaću sportsku opremu dizjanirala na takvim superračunalima.


– Uz pomoć superračunala i ANSYS softvera, tvrtka Speedo je dizajnirala sportsku opremu i dodatke za plivača Michaela Phelpsa. Phelps je na Olimpijskim igrama 2008. godine osvojio osam zlatnih medalja, zaključuje prorektor.