Obijanje vrata Fine i Porezne uprave

Bez prava na studentski rad: Riječka studentica u slijepoj ulici zbog zaštićenog računa

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Spremni smo tužiti državu kao i sve odgovorne službenike, jer u zakonu jasno piše da pravo na otvaranje zaštićenog računa imaju svi građani, ogorčeni su studenti Bruna Širić i Marin Božić



RIJEKA » Redovna studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Bruna Širić, poput tisuću svojih kolega uz studij radi i preko student servisa, ali od ove se jeseni našla u slijepoj ulici zbog nemogućnosti otvaranja zaštićenog računa u Fini.


Od rujna prošle godine, kaže Bruna, zajedno sa svojim dečkom Marinom Božićem obija vrata raznih ureda Fine i Porezne uprave u nastojanju da ostvari svoje zakonsko pravo otvaranja zaštićenog računa, ali uzalud. Svi njihovi nebrojeni pokušaji otvaranja računa izuzetog od ovrha do sada su završili na jednak način – prešetavanjem od Fine do Porezne uprave.


  – Ono što je mojoj djevojci potrebno za otvaranje zaštićenog računa potvrda je od svega četiri riječi. Papir na kojem treba pisati da su joj to jedina stalna novčana primanja. U Fini su nam rekli da takvu potvrdu može izdati samo Porezna uprava, a u Poreznoj upravi tvrde da nemaju tehničkih mogućnosti za izdavanje potvrde. Od rujna se vrtimo u začaranom krugu, nema ureda u kojem nismo bili i kome se do sada nismo obratili, priča Marin.




Brunini problemi s ovrhom, kaže, počeli su prije više od godinu dana iz razloga što joj poslodavac nije isplatio zaradu.


  – Preko student servisa radila sam za poslodavca u Crikvenici. Posljednju mi plaću nije uplatio, a došla je na naplatu pretplata za telefon. Student servis je ovršio njegov račun, ali taj je poslodavac otvorio novu tvrtku i nastavio obavljati istu djelatnost u istom prostoru, a za njega i dalje rade studenti. Meni dan danas nije isplatio novac koji mi duguje, kaže Bruna.


U međuvremenu Bruna i Marin su saznali da je student u zagrebačkoj Poreznoj upravi uspio dobiti njima toliko nedostižnu potvrdu, a kada su to predočili službenicima riječke ispostave rečeno im je da je službenik u Zagrebu pogriješio i da takvo uvjerenje nije smio izdati.


  – Ne znam je li taj službenik pogriješio ili ne, ali činjenica je da u Hrvatskoj postoji student koji ima zaštićen račun i taj mu račun sada više nitko ne može oduzeti. U problemima u kojima se ja nalazim nalazi se još puno studenata i svi se pokušavaju snaći na svakakve načine. Međutim, kada na šalteru čuju prvo »ne« najčešće odustaju i onda krenu raditi na crno ili se pak pak prebacuju na izvanredni studij. Zbog toga što ne možemo ostvariti svoje zakonsko pravo prisiljeni smo kršiti drugi zakon, jer u protivnom sve što zaradimo »pojede« nam ovrha. Ne mogu sve studente uzdržavati roditelji, zbog toga i radimo preko student servisa, ali očito je da nas se diskriminira. Svi znaju da problem postoji, ali nitko ga ne zna riješiti i ne trudi se naći rješenje, ističe Bruna.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…