Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
22. veljače 2020.
Sanacija u najkraćem roku

foto BURA URUŠILA UKRASNE ELEMENTE SA ZGRADE GRADSKE UPRAVE Čitavu fasadu Korza 16 pregledat će statičari

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. ožujak 2019. u 13:45 2019-03-26T13:45:00+01:00

Ono što je palo odmah je uklonjeno, a prostor neposredno ispod nastalih oštećenja je ograđen do završetka sanacije koja će biti izvršena u najkraćem mogućem roku, rekla je Denis Šulina

RIJEKA Sa zgrade Grada Rijeke na Korzu 16 pod naletima vjetra urušili su se ukrasni elementi do samog ulaza u sjedište gradske uprave.

– Ono što je palo odmah je uklonjeno, a prostor neposredno ispod nastalih oštećenja je ograđen do završetka sanacije koja će biti izvršena u najkraćem mogućem roku. Nitko nije ozlijeđen i to je najvažnije, a čitavu fasadu zgrade pregledat će ovlašeni statičar. Treba reći i da su prije godinu i pol dana na zgradi izvedeni konzervatorsko-restauratorski radovi na sanaciji vrata i izloga na glavnom pročelju zgrade te je u tu svrhu bila podignuta skela upravo na visinu s koje su pali elementi. Tada nisu uočene nikakve deformacije niti bilo kakva oštećenja koja bi upućivala na mogućnost pada dijelova ukrasnih elemenata. Također, cijela se zgrada redovito pregledava pa tako i njezina fasada i nikada nije uočeno ništa što bi upućivalo na mogućnost pada ukrasnih elemenata, izjavila je pročelnica Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Denis Šulina.

Zgrada gradske uprave Garda Rijeke projektirana je 1912. godine, a dovršena je 1914. godine. Unutrašnjost su projektirali arhitekti braća Messinger i Ernest Fratriscevits iz Budimpešte, a riječki inžinjer arhitekture Bruno Slokovich projektirao je pročelje zgrade.

Zgrada je projektirana kao stambeno–poslovno arhitektonsko zdanje najprije Gradske štedionice, zatim ju preuzima »Banko di Roma«, a danas je sjedište gradske uprave.

 

urušio se komad fasade zgrade riječkog Gradskog poglavarstva, snimio Ivica TOMIĆ

urušio se komad fasade zgrade riječkog Gradskog poglavarstva, snimio Ivica TOMIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.