Rijeka i Sušak

70. obljetnica mosta na Rječini: Most ujedinjenja, simbol povezivanja i razumijevanja

Hina

foto: wiki

foto: wiki

Suautorica izložbe i predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić rekla je da je most srušen u Drugome svjetskom ratu, kada su porušeni svi mostovi preko Rječine.



RIJEKA – U povodu 70. obljetnice izgradnje mosta preko Rječine na Titovu trgu u središtu Rijeke, koji je ponovno povezao Rijeku i Sušak, u obližnjem hotelu »Kontinental« u ponedjeljak je održana prigodna svečanost, a na mostu je otvorena izložba fotografija Tamare Morić i Miljenka Smokvine »Most na kojem su se susrele obale grada koji teče…..«.


Suautorica izložbe i predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić rekla je da je most srušen u Drugome svjetskom ratu, kada su porušeni svi mostovi preko Rječine. Novi most na Titovu trgu, koji danas zahvaljujući svojoj površini i obliku služi kao trg i prometnica, obnovljen je i pušten u promet 23. listopada 1946.


Tamara Morić naglasila je da je tim događajem obilježen završetak obnove i pripojenja Rijeke i Istre matici zemlji. Dodala je da će uskoro biti i 90. obljetnica izgradnje pograničnoga željezničkog mosta preko Rječine, koji je bio pušten u promet 31. prosinca 1926., u doba talijanske okupacije, kada je na Rječini bila granica Kraljevine Italije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.




Klub Sušačana ima veliki fundus građe o izgradnji Sušaka i mostova pa je odlučeno da se ona pokaže javnosti, rekla je Morić i pozvala sve one koji svoja nezadovoljstva iskazuju pisanjem neprimjerenih poruka na povijesnim spomenicima da se suzdrže od toga. Zaželjela je da Rijeka ostane grad tolerancije i suživota.


Miljenko Smokvina podsjetio je da je na Rječini bilo izgrađeno 30-ak mostova te da su oni najbolje dokumentirani na starim fotografijama i razglednicama.


Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je nakon Drugoga svjetskog rata i oslobođenja izgradnjom mosta na Rječini završeno razdoblje kad je Rječina bila umjetna granica između Rijeke i Sušaka.


Podsjetio je na govor tadašnjeg predsjednika Josipa Broza, koji je u ratom porušenoj Rijeci prigodom otvorenja mosta podsjetio na vrijednosti antifašizma i poslao političku poruku za konačno i službeno pripajanje zone B matici domovini.


Obersnel je istaknuo da je riječ o prvom izgrađenom mostu nakon što je u ratu oštećeno ili uništeno svih 15 mostova preko Rječine. Projektanti i graditelji s arhitektom Krunoslavom Tonkovićem na čelu mislili su na budućnost pa su izgradili dva mosta u jednom – »cestovni dio, jedan od najprometnijih u gradu, i pješački dio, koji je desetljećima okupljalište, posebice mladih«, rekao je Obersnel i dodao da je na mostu 20-ak godina i skulptura jednog od najpoznatijih hrvatskih i riječkih književnika Janka Polića Kamova.


»Ovo je most povezivanja i razumijevanja i most ujedinjenja, a to su temelji nove Europe koja antifašizam stavlja na najvišu razinu svojih temelja i vrijednosti«, zaključio je Obersnel.