Vrijedan jubilej

70 godina Bazovice: Velika obljetnica riječkih Slovenaca

Sanja Gašpert

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Središnja priredba 18. studenoga u HkD-u na Sušaku, 20. studenog u Galeriji Principij izložba planinarske fotografije Jake Čopa, a 28. studenog u prostorijama Doma KPD-a Bazovica humanitarna slikarska izložba suvremenog umjetnika Jeneza Štrosa



RIJEKA Slovenski dom – Kulturno prosvjetno društvo Bazovica u Rijeci slavi sedamdeset godina neprekidnog djelovanja, a vrijednu će obljetnicu obilježiti središnjom priredbom u subotu, 18. studenog u 18 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, gdje će nastupiti Miješani pjevački zbor, folklorna i glazbena sekcija, najmlađi članovi Bazovice te Luka Ortar, član Opere HNK Ivana pl. Zajca. Obljetnica Bazovice bit će obilježena i dvjema izložbama – u ponedjeljak, 20. studenog u Galeriji Principij bit će otvorena izložba planinarske fotografije poznatog slovenskog fotografa Jake Čopa, a u utorak, 28. studenog u prostorijama Doma KPD-a Bazovica humanitarna slikarska izložba suvremenog umjetnika Jeneza Štrosa, najavio je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare član Bazovice Zvonimir Stipetić.


Slovenski dom – KPD Bazovica osnovano je 2. listopada 1947. godine s ciljem njegovanja jezika, kulture i običaja Slovenaca u Rijeci i okolici. Zajedno s društvom, 70. rođendan proslavlja i središnja sekcija, Miješani pjevački zbor. U Slovenskom domu djeluje još deset skupina, a među aktivnijima su dramska, folklorna, literarna, fotografska, koja je prošle godine obilježila 10. godišnjicu rada, planinarska, koja ove godine obilježava 15 godina rada i omladinska sekcija.


Sjedište Društva se od 1950. godine nalazi na istom mjestu – u Slovenskom domu na Podpinjolu, gdje se odvija i dopunska nastava slovenskog jezika i kulture, započeta školske godine 1993./94. U prostorima Bazovice svoje sjedište imaju vijeća slovenske nacionalne manjine za Rijeku i Primorsko-goransku županiju, Udruga za razvoj civilnog društva EU korak te riječka podružnica Instituta za etničke studije iz Ljubljane.




– Društvo Bazovica vrlo aktivno sudjeluje i u društvenom životu Rijeke, pa je tako 2009. godine OŠ Pećine postala prva hrvatska škola u kojoj je izučavanje slovenskog jezika i kulture postalo izborni predmet, koji se od ove godine održava i u OŠ Kozala, dok se od proljeća ove godine nastava slovenskog jezika održava i u Dječjem vrtiću Bulervard. Među posljednjim aktivnostima posebno se ističe sudjelovanje u izdavanju slikovnice »Različiti, a ipak isti« o važnosti njegovanja tradicijskih i kulturnih različitosti nacionalnih manjina, koja je prošle godine proglašena najakcijom za djecu, kazala je Barbara Riman, dok je Darko Mohar istaknuo i koordinaciju izrade kuharice s receptima nacionalnih manjina Rijeke.


Broj Slovenaca u Hrvatskoj posljednjih godina pada – 2001. godine bilo ih je 15 tisuća, a 2011. godine deset tisuća. Procjenjuje se kako u Rijeci danas živi malo više od tisuću Slovenaca.