Sudjelovalo tridesetak grupa

21. Halubajski karneval: Lepo se maškaraj i pridi na noćni karneval!

Sanja Gašpert

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Domaćinima su se pridružili uvijek dragi gosti, članovi Federacije europskih karnevalskih gradova iz Mirandole, Venecije, Padove i Hrvatske, a svi oni na tradicionalno maškarano događanje došli su na poziv organizatora, Općine Viškovo, Turističke zajednice Viškovo i Udruge Halubajski zvončari



Tridesetak maškaranih grupa s više od 1.700 maškara iz Primorsko-goranske županije, Istre te susjedne Slovenije sudjelovalo je u ovogodišnjem, 21. Halubajskom karnevalu, koji drugu godinu za redom ima svoje noćno izdanje. I na ovogodišnjoj povorci domaćinima su se pridružili uvijek dragi gosti, članovi Federacije europskih karnevalskih gradova iz Mirandole, Venecije, Padove i Hrvatske, a svi oni na tradicionalno maškarano događanje došli su na poziv organizatora, Općine Viškovo, Turističke zajednice Viškovo i Udruge Halubajski zvončari, pod motom »Lepo se maškaraj i pridi na noćni karneval va halubajski kraj! Saki je dobro prišal na Halubajski karneval!«.



Program je započeo u ranim poslijepodnevnim satima prijemom predstavnika grupa kod općinske načelnice, a potom je, pod okriljem noći, točno u 17 sati maškarana povorka krenula s benzinske postaje Filtom te se praćena igrom svjetla i sjene kretala prema šatoru na parkiralištu Milihovo, gdje se zabava nastavila do kasno u noć, uz uvijek odlične Grooverse i Ansambel Slovenski muzikantje. Maškaranu su povorku predvodili Mića Maja, ovogodišnja kraljica Halubajskog karnevala Korina Turak, načelnica na »privremenom godišnjem« Sanja Udović sa svojim zamjenicima, direktorica Turističke zajednice Viškovo Marina Jurić, Meštar Toni s novoizabranom Kraljicom Riječkog karnevala Dorom Pilepić, a sve njih pratili su članovi Limene glazbe Marinići i Halubajke Viškovo, ovoga puta odjevene kao Egipćanke.



Odmah za njima u povorci su bili oni najmlađi, vrtićari s Pehlina, Viškova i Rijeke, maskirani u šumsku bajku, princeze i zmaja, Mikija i Minice, a potom i školarci iz osnovnih škola Sveti Matej Viškovo i Pehlin, koji su imali maske Zdravoljubaca, odnosno Petra Pana i Vile Zvončice. Brojne su maškare i ove godine pokazale raskoš maski i tradicije svoga kraja, pa je u Viškovu bilo i cvijeća i Bubimira, nacrtanih likova iz riječke karnevalske skupine 105 pa opet, a, tradicionalno, svoj su obol dali Zametski i Halubajski zvončari, kojima su se pridružili i Škoromati Podgrad.





Peto, najveselije godišnje doba, ono maškarano, na Viškovu oduvijek obiluje dobrom zabavom. Tradicija njegovanja pusta, pusnih običaja i Halubajskog karnevala nastavit će se i ove godine bogatim i raznovrsnim događanjima za sve generacije. Događanja neće nedostajati ni sljedećih dana, pa se tako već ove nedjelje, 19. siječnja održava 16. Smotra mićeh zvončari pul Marčeji, na kojoj se očekuje desetak zvončarskih grupa, u subotu, 25. siječnja najavljen je 18. Maškarani ženski boćarski turnir u boćariji na Marinićima, 1. veljače održava se maškarana humanitarna akcija »Velo maškarano srce« u caffe baru Parabela u Dovičićima, a iste večeri maškarano druženje »Ča te ja poznan?!?«, uz izbor najbolje maškare te bogate nagrade. Tjedan dana kasnije, 8. veljače najavljen je pusni turnir u pikadu u pikado klubu Nevera, 14. veljače pusni koncert Limene glazbe Marinići u Domu Marinići, a 23., 24. i 25. veljače obahajanje Halubajskeh zvončari, koje završava 25. veljače spaljivanjem pusta.



Uz spomenute, u ovogodišnjem su Halubajskom karnevalu sudjelovali i Veseli penzići iz Udruge umirovljenika Viškovo, bile su tu i Opatijke 90-60-90, Stare gedore, Kunpanija z Halubja, Klanjske mačkare, Opatijski latarići, Zijat, sost, tancat i pit, Udruga za mesopusne običaje Bribir, Karnevalska udruga Kataroška, KG Siti i pijani, Labinjonska kompanija Domaća Folšarija, Mesopusna kumpanija Pašac, Selačka mantinjada te Pehinarski feštari i gospoda.


Halubajski karneval održava se od 1999. godine, a njegova je okosnica stoljetna tradicija Halubajskih zvončara. Sveukupna zbivanja u okviru Halubajskog karnevala usmjerena su na očuvanje izvornih, originalnih i tradicijskih vrijednosti. Karneval je tako manifestacija »žive tradicije« koja objedinjuje čuvanje starih vrijednosti i prezentiranje Halubja široj javnosti. Održava se uvijek prvu subotu nakon Antonje.