Radnička prava

Opatijski div u problemima: Propalo mirenje sindikata i LRH

Alenka Juričić Bukarica

LRH i Opatija su nepovratno povezani / Foto: V. KARUZA

LRH i Opatija su nepovratno povezani / Foto: V. KARUZA

Pregovori su zapeli jer je vodstvo tvrtke po riječima sindikata tražilo da se kolektivni ugovor stavi izvan snage. U postupku mirenja sindikatu je bio neprihvatljiv zahtjev LRH da se radničke plaće smanje za 40 posto



U najvećoj turističkoj tvrtki na Liburniji, Liburnia Riviera Hotelima (LRH), propao je pokušaj mirenja između poslodavca s jedne te sindikata i radnika s druge strane. Mirenje je u konačnici proglašeno neuspješnim te za sada ostaje nepoznanica što će biti sa socijalnim dijalogom u ovoj turističkoj tvrtki koju je, da podsjetimo, lani preuzela tvrtka Gitone Adriatic, iza koje stoje njemački graditelji megajahti Lurrsen.


Pojašnjavajući što su sindikati tražili, odnosno gdje je »puklo«, Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) kaže kako su sindikati još u veljači pokrenuli inicijativu za kolektivnim pregovaranjem, međutim u međuvremenu je eskalirala situacija s pandemijom koronavirusa. Tvrtka nije davala otkaze stalno zaposlenima, već su korištene mjere za očuvanje zaposlenosti, no pregovori su »zapeli«.


Za travanj puna plaća


– U novoj situaciji oni su na početku htjeli da se kolektivni ugovor stavi izvan snage. Naravno da to nismo mogli prihvatiti jer nismo ni u jednoj kompaniji, već smo se u svima pojedinačno dogovarali o plaćama i pravima. Netko je to počeo primjenjivati od travnja, netko od svibnja. Međutim, sa svima smo razgovarali i dogovorili, a ovdje nismo uspjeli.




U međuvremenu su u LRH-u pokrenuli i postupak mirenja s time da su njihovi zahtjevi bili umanjenje plaća od 40 posto, ali maksimalno 5.000 kuna plaće dok radnik radi, a za vrijeme čekanja maksimalno 4.000 kuna. U mirenju smo bili značajno približili stavove i bili spremni prihvatiti naknadu plaće dok radnik ne radi u iznosu od 4.000 kuna, koliko država i subvencionira, a plaću radnika za vrijeme kad radi u visini od 5.000 kuna. Nismo htjeli pristati na umanjenje od 40 posto jer bi s obzirom na razinu plaća radnika u LRH-u, većina dok radi dobivala manje od tih 5.000 kuna, pojasnila je Cvitić. Dodala je kako sindikati nisu pristali na ukidanje ostalih prava, već da se ukine samo dio njih, neka poput jubilarnih naknada odgode do tri godine, a neka da se smanje, na principu kako je dogovarano u drugim turističkim kompanijama.


– Mogu reći da smo gotovo u svim turističkim kompanijama dogovorili da će radnici dok rade imati punu plaću, a u LRH-u smo pristali na njeno smanjenje upravo s ciljem da postignemo dogovor, kazala je Cvitić, navodeći kako su o situaciji izvijestili i lokalne samouprave na Liburniji.


– U ovim trenucima je socijalni dijalog više nego ikada potreban, i dalje smo spremni na njega jer shvaćamo situaciju i probleme s kojima se susreću sve turističke kompanije, pa i LRH, zaključila je Cvitić.


Za sada, dakle, dogovor nije postignut, a kako doznajemo, u LRH su prema kolektivnom ugovoru za travanj isplatili punu plaću.


Komentar što je Uprava predlagala, odnosno što će dalje biti sa socijalnim dijalogom, pismeno smo zatražili od Uprave LRH-a, kao i odvjetničkog ureda Žarković. Za sada nam je u telefonskom razgovoru odvjetnik Branimir Žarković kratko kazao kako »LRH nema komentare na netočne navode«. Na koje se »navode« to točno odnosi, za sada ostaje bez odgovora.


Očekivanja Opatije


A s obzirom da se radi o tvrtki koja zapošljava uglavnom stanovnike liburnijskog područja, kao i činjenicu da Grad Opatija i tri liburnijske općine i dalje imaju takozvani kontrolni paket od 25 posto dionica LRH, komentar smo zatražili i od opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića. Gradonačelnik Opatije kazao je u odgovoru kako su vlasnici Nove Liburnije d.o.o., dakle četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave, svih ovih godina prilikom kontakata sa svim potencijalnim kupcima LRH, pa tako i s novim vlasnikom opatijske hotelske kuće, uvijek polazili s istih pozicija. Od novog su vlasnika, s obzirom na značaj LRH za liburnijsko gospodarstvo, očekivali i očekuju investiranje u kvalitetu smještajnih kapaciteta i usluge, dovođenje barem jednog velikog svjetskog hotelskog brenda, cjelogodišnje poslovanje, uključivanje u značajne gradske manifestacije, društvenu odgovornost i, naravno, kvalitetne uvjete rada za zaposlenike.


– Iznenadio nas je dopis Sindikata koji djeluju u LRH-u. Oni su nam poslali svoje očitovanje Upravi iz kojeg je vidljivo da pregovori s poslodavcem ne idu u dobrom smjeru. Apeliramo na obje strane da što prije sjednu za stol i nađu adekvatno rješenje. Nažalost, mi se do danas s novim vlasnikom nismo izravno susreli, već je naša komunikacija isključivo pismena. Situacija s pandemijom nam je termin za sastanak dodatno odgodila, kaže gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.