Slučaj koji je privukao pažnju javnosti

Zadarski Centar za socijalnu skrb poručio: Ne oduzimamo djecu zbog siromaštva, provodimo odluke suda, a prijete nam smrću

Hina

Foto: Zvonko KUCELIN

Foto: Zvonko KUCELIN

Božićima nije jasno zašto njihova djeca moraju ići u dom, iako u njihovoj obiteljskoj kući u Maslenici ljubavi i pažnje ne nedostaje



Ne oduzimamo djecu, naročito ne radi siromaštva, već provodimo odluke suda, poručili su u srijedu iz zadarskog Centra za socijalnu srb, upozoravajući da su njihovi djelatnici izloženi izravnim prijetnji po život zbog događaja u Maslenici, gdje se najavljivalo odvajanje dvoje djece od roditelja te njihovo zbrinjavanje u dom za nezbrinutu djecu.



  Centar potvrdio da dvoje djece iz obitelji Božić danas neće biti oduzeto


U rješenju Centra za socijalnu skrb u Zadru, koje je temelj sudske odluke zadarskog Općinskog suda za oduzimanje dvoje malodobne djece obitelji iz Maslenice koje se trebalo provesti u srijedu, kao glavne primjedbe među ostalim se navode ”zapuštene kulturno-higijenske navike djece, nedostatak odgojno-obrazovne stimulacije, roditeljsko neprihvaćanje prijedloga o odvoženju djece na kontrolne i specijalističke liječničke preglede, zanemarivanje djece i česta konzumacija alkohola”.


  Također se navodi neracionalno korištenje novca te da je majka razmišljala o odlasku u sigurnu kuću. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru Vesna Burčul, u vezi s provođenjem sudske odluke o oduzimanju dvoje malodobne djece obitelji iz Maslenice zbog navodne zapuštenosti, poziva se na rješenje zadarskog Općinskog suda, stalne službe u Benkovcu, o privremenoj mjeri “oduzimanja roditeljima prava na stanovanje s djecom i povjeravanja svakodnevne skrbi o djeci ustanovi socijalne skrbi”. 


Ravnateljica  Burčul napominje da se djeca ne oduzimaju, nego Centar za socijalnu skrb provodi odluke suda i poduzima mjere radi zaštite njihovih prava i dobrobiti, te ističe da se ona ne oduzimaju zbog siromaštva. Siromaštvo nije i ne može biti razlog oduzimanja prava roditelja na zajednički život s djetetom jer postoje različite mjere socijalne skrbi koje olakšavaju da obitelj prebrodi teško razdoblje neimaštine, rekla je ravnateljica Burčul i dodala kako je Centar za socijalnu skrb dužan čuvati tajnost postupka u obiteljskim stvarima.





  Istaknula je kako su se u javnosti pojavile izravne prijetnje djelatnicima tog centra i njihovim obiteljima ta da centar u prvome redu postupa radi zaštite prava i dobrobiti djeteta, a  roditelji su zaduženi za skrb koju čine njihova odgovornost, dužnosti i prava radi zaštite i promicanja djetetovih osobnih i imovinskih prava te njegove dobrobiti. Centar je otvoren svima, rekla je i dodala u njegovi djelatnici donose “iznimno teške odluke pod stalnim pritiskom javnosti jer je takva narav posla”.


 ”Međutim, ono na što ne možemo pristati jesu prijetnje smrću i nasiljem djelatnicima i njihovim obiteljima, a samo i jedino zato što savjesno i stručno obavljaju svoj posao”, rekla je Burčul, ističući da je Centar za socijalnu skrb u Zadru otvoren svima, osobito potrebitima, ali prijetnje i nasilje prema bilo kome ovo društvo ne smije i ne može tolerirati.


 S obzirom na sve, Centar za socijalnu skrb u Zadru procijenio je da je malodobnoj djeci u obitelji Božić u opasnosti život, zdravlje i razvoj jer se u njoj nisu dogodile planirane promjene iz mjera određenih za zaštitu djece. 


 Centar je potvrdio da dvoje djece iz obitelji Božić danas neće biti oduzeto.



 ”U medijima su se pojavili natpisi da se djeca ‘oduzimaju’ roditeljima radi siromaštva. Napominjemo da se djeca ne ‘oduzimaju’, već Centar za socijalnu skrb provodi odluke suda i poduzima mjere radi zaštite njihovih prava i dobrobiti, a naročito se ne ‘oduzimaju’ radi siromaštva. Siromaštvo nije i ne može biti razlog oduzimanja prava roditelja na zajednički život s djetetom, jer postoje različite mjere socijalne skrbi koje olakšavaju da obitelj prebrodi teški period neimaštine”, navodi u priopćenju Vesna Burčul, ravnateljica Centra.


 Ne navodeći o kojem je “recentnom slučaju” konkretno riječ te napominjući kako je Centar dužan čuvati tajnost postupka u obiteljskim stvarima, Burčul navodi  da je Centar prisiljen reagirati jer su se u javnosti pojavile izravne prijetnje po život djelatnicima Centra, kao i njihovim obiteljima.


 Napominje kako Centar prvenstveno postupa radi zaštite prava i dobrobiti djeteta, a da su roditelji ti koji izvršavaju roditeljsku skrb koju čine odgovornosti, dužnosti i prava roditelja, u svrhu zaštite i promicanja djetetovih osobnih i imovinskih prava te njegovih dobrobiti. 


 Dodaje kako su djelatnici Centra javni službenici koji su dužni postupati po zakonima, Ustavu te međunarodnim ugovorima, na temelju kojih su dužni reagirati u slučaju kad se pojavi ugroza djetetovih prava, bilo od roditelja, bilo od trećih osoba. “Centar za socijalnu skrb ne donosi odluke o roditeljskoj skrbi, već to jedino i samo čini sud, a temeljem Zakona o sudovima, kao tijelo državne vlasti, sudbenu vlast obavlja samostalno i neovisno u okviru djelokruga i nadležnosti određenih zakonom, te u ovom slučaju donosi odluke o zaštiti prava, interesa i dobrobiti djece”, navodi Burčul.


 Ističe i kako su predstavnici medija, isto kao i djelatnici Centra, profesionalci koji se vode svojim pravilima, kodeksima i zakonima te svojim djelovanjem utječu kako na svakodnevni život, tako i oblikovanje društva, a s time svojim postupanjem snose svoj dio odgovornosti na život i društvenu sigurnost. 


 ”Smatramo da javnost ima pravo biti informirana o načinu kako funkcioniraju državne institucije i biti kritična prema njima, ali uzimajući u obzir najbolji interes djece, čime se štiti njihovo dostojanstvo, njihovi osobni podaci te pravilan psihofizički rast i razvoj. U ovom slučaju, nažalost, djeca su značajno izložena javnosti”, poručuje ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb.


 Napominje kako Centar reagira samo kad je riječ o zaštiti života, zdravlja i razvoja djeteta, te da bi njegovi djelatnici bili najsretniji da ne postoje djeca kojima su ugrožena prava, dobrobiti i interesi. “Međutim, tome nažalost nije tako, i zato je zadaća zaštite istih dana Centru za socijalnu skrb”, kaže Burčul.


 Naglašava kako je Centar otvoren svima, da u obavljanju posla njegovi djelatnici donose iznimno teške odluke pod stalnim pritiskom javnosti jer je takva narav posla, “međutim, ono na što ne možemo pristati kao profesionalci, javni službenici, ljudi, roditelji, jesu prijetnje smrću i nasilju kako prema djelatnicima, tako prema njihovim obiteljima, a samo i jedino jer savjesno i stručno obavljaju svoj posao”. “Centar za socijalnu skrb Zadar otvoren je svima, naročito potrebitima, ali ponavljamo, prijetnje i nasilje prema bilo kome ovo društvo ne smije i ne može tolerirati”, zaključuje u priopćenju.


Ljubavi i pažnje Lani i Leu ne nedostaje


Danas je dvoje od troje djece, Lana i Leo (najmlađi Ante se nalazi u Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri) roditelja Ante (38) i Tomislave (22) Božić iz Maslenice po rješenju suca Zorana Vrankovića, roditeljima trebalo biti oduzeto i smješteno u jedan zagrebački dom za nezbrinutu djecu. To se do ovog trenutka nije dogodilo jer su mještani prepriječili put kući nakon što je priča posljednjih dana izazvala veliku pažnju medija, ali i Živog zida, kao i građana koji su još jednom pokazali da imaju veliko srce, te su na adresu obitelji poslali novac i svakodnevne životne potrepštine.


U ponedjeljak je bračni par Božić bio je na razgovoru u Centru za socijalnu skrb u Zadru, ali im socijalna radnica Ivana Šare nije mogla ništa reći, osim da će sudsko rješenje biti provedeno. Primjetno je bilo kako su nešto prije 8 sati ujutro u zgradu Centra ušla dva policajca za koje nitko ne zna koga su oni zapravo trebali štititi. Božićevi su, naime, oboje vrlo krhke konstitucije i srednjeg rasta, pa je kod prisutnih koji su ispunili čekaonicu zadarskog Centra za socijalnu skrb prisutnost policije izazvala komentare negodovanja.


Shrvana majka Tomislava, sva u suzama, nije imala snage bilo što reći, a njen suprug Ante je potvrdio kako im djecu u srijedu oduzimaju. Djecu, kazao je Ante, neće dobrovoljno predat.


Najmlađi sin Ante, koji je nedavno napunio godinu dana, zbog teškoća u razvoju privremeno će izbjeći sudbinu svoje starije sestre i brata jer mu je potrebna stalna skrb, koju u trenutnoj obiteljskoj situaciji nije moguće ostvariti.


Božićima nije jasno zašto njihova djeca moraju ići u dom, iako u njihovoj obiteljskoj kući u Maslenici ljubavi i pažnje ne nedostaje. U slučaju da djeca ne budu na adresi obiteljske kuće u Maslenici, uslijedit će ovrha radi predaje djece i to će biti provedeno bez najave. Prema zakonu će je provoditi sudski ovrhovoditelj uz asistenciju policije i to je mogući scenarij ove nemile situacije koja je pogodila Božićeve.


Potporu obitelji Božić dala je i Lili Lončar, inače kuma jednog njihovog djeteta, te je izrazila nevjericu i ogorčenje ovakvim rješenjem suda, koji je iniciran od strane Centra za socijalnu skrb u Zadru. Lončarova je poznata kao udomiteljica i posvojiteljica iz Poličnika, koja se godinama skrbi o zanemarenoj djeci, a i sama je usvojila dvoje djece, čiji su roditelji stradali u Domovinskom ratu.


Roditeljima nije jasno zašto im se oduzimaju djeca


Obitelj Božić živi skromno od jedne Antine plaće, ali imaju stalan izvor prihoda i za djecu se ne može kazati kako se o njima nitko ne brine. Ante nam je kazao kako već godinama radi u Zatonu Obrovačkom kao pomoćni radnik u kuhinji te da s njim nikada nitko nije imao problema.


U presudi suca Zorana Vrankovića stoji da se djeca oduzimaju roditeljima “zbog prijetnje opasnosti za život, zdravlje i razvoj Lane, Lea i Ante Božića”. Koje su to opasnosti za djecu, onome tko je upoznao Božiće, nije jednostavno odgovoriti jer unatoč tome što je 22-godišnja Tomislava imala teško djetinjstvo i rodila je u 16. godini pitanje je može li to biti jedan od razloga za oduzimanje djece od roditelja, kao i još jedan navod Centra za socijalnu skrb da tijekom zimskih mjeseci svi žive u jednoj prostoriji jer se samo ona grije.


Prije nekoliko dana slučaj je preuzeo odvjetnički ured Ive Župića iz Segeta Donje. Kako nam je kazala Irena Marasović, osim rješenja suca Vrankovića, nije im poznato zbog kojih razloga je doneseno rješenje o oduzimanju djece obitelji Božić.


– Bili smo u Obrovcu i dobili uvid u sudski spis. Podnijet ćemo žalbu na odluku suda, ali to ne odgađa sudsko rješenje, kazala je Irena Marasović iz odvjetničkog ureda Župić.