Investicija vrijedna šest milijuna

U Umagu se gradi energetski učinkovita zgrada osnovne škole i vrtića

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Mihael Zmajlović u petak je postavio temeljni kamen za izgradnju područne osnovne škole i vrtića u naselju Petrovija kod Umaga, a vrijednost izgradnje iznosi oko šest milijuna kuna



UMAG/BUZET  Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u petak je postavio temeljni kamen za izgradnju područne osnovne škole i vrtića u naselju Petrovija kod Umaga, a vrijednost izgradnje iznosi oko šest milijuna kuna.


Od toga gotovo dva milijuna kuna namijenjeno je za radove koji utječu na povećanje energetske učinkovitosti, a koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa 770 tisuća kuna.  »Izgradnjom energetski učinkovite osnovne škole i vrtića djeca, odgajatelji i nastavnici dobit će kvalitetan i ugodan prostor za učenje i rad. Istodobno osigurat će se smanjenje troškova režija te će se pridonijeti očuvanju okoliša«, kazao je Zmajlović.

Izvijestio je da se ove godine do sada na natječaj za energetsku obnovu javilo 46 vrtića i škola u Hrvatskoj, što je dvostruko više nego prošle godine.


Umaški gradonačelnik Vili Bassanese rekao je da je današnji dan važan za Petroviju i stanovnike ovoga kraja, dok je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller istaknuo da je projekt izgradnje energetski učinkovite škole i vrtića u naselju Petrovija jedan od ukupno 46 projekata energetske obnove vrtića i škola, za koje je ove godine Fond odobrio sufinanciranje.




»Vrijednost ovih 46 projekata energetske obnove škola i vrtića iznosi 104 milijuna kuna, od čega je sufinanciranje Fonda 35 milijuna kuna«, kazao je Muller.


Dodao je da je uz škole i vrtiće na javni natječaj za obnovu nestambenih zgrada, što obuhvaća i bolnice, domove zdravlja te komercijalne objekte, ove godine prijavljeno ukupno 205 projekata vrijednih 360 milijuna kuna.


U Buzetu otvorena pretovarna stanica »Griža«


 Ministar Zmajlović danas je također nazočio otvaranju pretovarne stanice »Griža« u Buzetu. To je treća izgrađena pretovarna stanica u Istarskoj županiji od njih ukupno šest koliko će ih biti izgrađeno, a koje su nužne za funkcioniranje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Kaštijun.


»CGO Kaštijun za Istarsku županiju je izgrađen i uskoro će krenuti s probnim radom, a kako bi centar mogao funkcionirati nužno je izgraditi pretovarne stanice poput ove koja je danas otvorena u Buzetu«, kazao je.


Podsjetio je da će se u Hrvatskoj ukupno izgraditi 13 centara za gospodarenje otpadom s pretovarnim stanicama i za njihovu gradnju osigurano je pet 5 milijardi kuna.


Fond je osigurao 80 posto sredstava za izgradnju svih šest pretovarnih stanica u Istri, i to oko 50 milijuna kuna. Ukupna vrijednost izgradnje pretovarne stanice »Griža« u Buzetu, zajedno s dokumentacijom i prilaznom cestom, iznosi oko 8,3 milijuna kuna, od čega je Fond sufinancirao 6,68 milijuna.


Do sada su izgrađene pretovarne stanice u Umagu, Poreču te u Buzetu, radovi su gotovi i na pretovarnoj stanici u Labinu, a u tijeku su pripreme i za preostale dvije stanice u Pazinu i Rovinju.


Do kraja 2018. godine Hrvatska mora uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, što podrazumijeva uvođenje primarne selekcije, sanaciju i usklađivanje postojećih odlagališta otpada i zatvaranje neusklađenih te izgradnju centara za gospodarenje otpadom i pretovarnih stanica.


U Hrvatskoj će se sagraditi ukupno 13 takvih centara.