Nakon tri godine radova

Otvoren pulski studentski dom: Od informatičkog kabineta i sprava za fitness do praonice

Nera Softić

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Restoran ima 184 sjedećih mjesta u zatvorenom i 68 na terasama, dok pizzeria ima 72 sjedeća mjesta u zatvorenom i 36 na terasama. Ukupni kapacitet restorana i pizzerie je 1.200 obroka dnevno. Drugi objekt je građevina Studentskog doma, sa 136 postelja te četiri apartmana i svim pratećim društvenim, uslužnim i upravnim prostorijama



PULA Pred više stotina uzvanika, predstavnika istarskih gradova i općina, ministarstva obrazovanja, čelnika mnogobrojnih obrazovnih ustanova, danas je u sveučilišnom kampusu, upravo na dan kada je prije devet godina usvojen Zakon o osnivanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, održana svečanost otvorenja pulskog studentskog doma i restorana. U izgradnju se, podsjetimo, krenulo sredinom 2012. godine.


 Foto: Goran Sebelic / CROPIX


Foto: Goran Sebelic / CROPIX



Ukupna investicija 40 milijuna kuna


Restoran ima 184 sjedećih mjesta u zatvorenom i 68 na terasama, dok pizzeria ima 72 sjedeća mjesta u zatvorenom i 36 na terasama. Ukupni kapacitet restorana i pizzerie je 1.200 obroka dnevno. Drugi objekt je građevina Studentskog doma, sa 136 postelja te četiri apartmana i svim pratećim društvenim, uslužnim i upravnim prostorijama. Radi se uglavnom o dvokrevetnim sobama sa svojim sanitarnim čvorovima te mini zajednicama sa sanitarnim čvorovima i kuhinjama. Također, svaka smještajna jedinica raspolaže televizorom, besplatnim internetom i hladnjakom. Predviđeno je i pet smještajnih jedinica za boravak i rad osoba s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Treba naglasiti da rampe i dizala omogućuju pristupačnost invalidnim osobama u sve dijelove doma i restorana čijem lakšem snalaženju pridonose i posebna podna izbočenja te drugi detalji.




Studentima, za njih 136 koliko je kapacitet doma, za 740 kuna mjesečno na raspolaganju je vrhunski opremljen prostor, od informatičkog kabineta, multimedijske dvorane, dnevnog boravka, praonice i sušionice rublja koje funkcioniraju po principu žetona, opreme za peglanje i šivanje do sportskih sprava za fitness. Ukupna investicija od 40 milijuna kuna najvećim je dijelom financirana iz državnog proračuna dodijeljenih nadležnom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, potom sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondovima Europske unije u iznosu od 3,7 milijuna, Grada Pule u iznosu od 2,5 milijuna, kao i sredstvima Istarske županije te vlastitim sredstvima Sveučilišta.


Umrežavanje institucija obrazovanja


Svečani, simbolični čin otvorenja pripao je predsjedniku Studentskog zbora Sveučilišta Kristjanu Tomičiću te pomoćnici ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružici Beljo Lučić koja je Tomičiću uručila ključ te time označila početak rada.


Prije samog čina otvorenja, prigodan govor, uz dobrodošlicu i riječi zahvale, održao je rektor Sveučilišta Alfio Barbieri. Podsjetio je da je na danas usvojen Zakon o osnivanju Sveučilišta te da će Pula odsad zaista nositi ime grada znanja, mladosti, kreativnosti i inovacija. Predsjednik rektorskog zbora Republike Hrvatske Pero Lučin kazao je između ostalog da je otvaranje pulskog studentskog doma dokaz da se visoko obrazovanje razvija, a mladi Tomičić kazao je da je dom i restoran ono što je nedostajalo te da svečanošću otvorenja ne otvaraju samo jedna vrata, već jedno novo poglavlje u studentskom životu u Puli. Emotivan i subjektivan, kako je sam rekao, bio je gradonačelnik Boris Miletić, kazavši da je to bila dobra i ispravna odluka te da će uvijek podržavati ulaganje u znanje.


Da je ulaganje u znanje najisplativije ulaganje istaknuo je i istarski župan Valter Flego i dodao da će se ulaganje u znanje nastaviti, kao i ulaganje u umrežavanje svih institucija koje se bave obrazovanjem i znanosti. Prigodne govore održali su i Željko Jovanović koji je istaknuo da Pula postaje prave sveučilišni grad, a da se radi o značajnom projektu za Vladu i državu istaknula je Beljo Lučić istaknuvši važnost nastavka provođenja daljnjih reformi u obrazovanju te nastavku radova na dodatnim studentskim kapacitetima u Puli. Studentski dom i restoran vodit će Studentski centar Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji se, uključujući i student-servis, seli iz Stiglicheve 26/I u nove prostore u okviru zgrade Studentskog doma u Ulici Sv. Mihovila 3. Do gradnje doma i restorana, podsjetimo, došlo je jer Sveučilište do danas nije imalo osigurane smještajne kapacitete kao ni adekvatnu studentsku prehranu. U prvoj fazi izgradnje Sveučilišnog kampusa krenulo se stoga upravo s izgradnjom studentskog doma i restorana. Kapitalno ulaganje se odnosi na rekonstrukciju i nadogradnju te opremanje bivših zgrada Opće bolnice Pula koje su, zahvaljujući Okvirnom sporazumu između Istarske županije, Opće bolnice Pula i Sveučilišta, prenijeti u vlasništvo Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za potrebe Studentskog doma i restorana te pizzerie.