Istarski župan o preustroju Hrvatske

Flego: Istra mora biti samostalna regija

Hina

»Upravo smo iz tog razloga jasno i glasno rekli svoje mišljenje o preustroju zemlje i nekim scenarijima koji su predviđali ukidanje Istre. Istra kao samostalna regija je nama jedino prihvatljivo rješenje«, izjavio je župan Flego



PULA  Istarski župan Valter Flego (IDS) izjavio je u četvrtak u Puli da Istra i dalje po mnogočemu prednjači u Hrvatskoj i da je po indeksu razvijenosti među najrazvijenijim regijama u državi, a vezano za neke prijedloge o preustroju Hrvatske, rekao je kako Istra mora biti samostalna regija.


Na predblagdanskom susretu s novinarima župan Flego je rekao da Istarska županija ima drugi najviši BDP nakon Grada Zagreba dok je nezaposlenost u Istri dvostruko manja od hrvatskog prosjeka.


»Upravo smo iz tog razloga jasno i glasno rekli svoje mišljenje o preustroju zemlje i nekim scenarijima koji su predviđali ukidanje Istre. Istra kao samostalna regija je nama jedino prihvatljivo rješenje«, izjavio je župan Flego.




Ustvrdio je da će kraj ove godine, kao posljedica Vladine porezne reforme, biti zapamćen po velikom udaru na proračun Istarske županije koji je zakinut za 20 milijuna kuna, dodavši kako je županijski proračun za 2015. godinu, iako djelomično restriktivan, realan i rađen u skladu sa stanjem u okruženju.


Flego kaže kako Istra, neovisno o tome, »neće odustati od daljnjeg razvoja kao ni od realizacije prioritetnih projekata«.


Kada je Hrvatska početkom godine ušla u proceduru prekomjernog deficita, Istarska županija je »anticipirala njezine posljedice i provela niz konkretnih mjera ušteda, čime je u 2014. uštedjela 11,5 milijuna kuna«, rekao je Flego osvrnuvši se na ovu godinu.


No, dodao je, neovisno o tome Istarska županija krenula je s projektom izgradnje nove Opće bolnice u Puli, izgradnjom Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, s izgradnjom četiri novih škola po modelu javno-privatnog partnerstva te se nastavili s plinofikacijom Istre i ulaganjem u cestogradnju.