Nema sumnje za koga tuče premijersko srce u utakmici HDZ-a

Zoran Milanović gorljivi navijač Jadranke Kosor

P. N.

U zasluge kandidatkinje Kosor može se upisati pregovore s EU i borbu protiv korupcije, sve ostalo u njezinom mandatu bio je debakl, pa je jasno da Milanović u novom izbornom meču za četiri godine priželjkuje da HDZ dobije – predsjednicu 



Ma sve je to zanimljivo, čak pomalo napeto, sve to valja pratiti – i referendum za Europsku uniju, i silne najave nove Vlade o tome kako će spasiti državu, vrlo je intrigantan ishod objavljenog rata Banskih dvora s jedne i bankara i mobilnih operatera s druge strane, ali, brate, sve to je rijetka juhica prema najvećem političkom showu koji se trenutno odigrava – pripremama za izbore u HDZ-u. Riječ show ovdje nema nikakvo omalovažavajuće značenje, niti se igdje krije cinizam, HDZ je stranka još uvijek goleme snage, a činjenica da nikome ni u peti nije odgovor na pitanje tko bi je mogao voditi nakon unutarstranačkih izbora cijelu stvar čini pomalo trileriziranom. 


    Idemo redom: predsjednik i vođa HDZ-a, čovjek koji im je dobio zadnje izbore, prvo je bez objašnjenja otišao s kormila Vlade u trenutku kad se zemlja upravo nasukala na najveću gospodarsku krizu u dva desetljeća samostalnosti. Na čelo stranke i Vlade je, pritom, instalirao svoju nasljednicu, izabranu urlanjem, a ne glasovima stranačkih delegata. Naposljetku je završio godinu dana u pritvoru i sad je na sudu s optužbama za najveću pljačku od Hrvatske od – od ikad. Pritom je i cijela stranka pod optužbom zbog nezakonitog financiranja. Njegova nasljednica se toliko snašla na novoj funkciji da je od Hrvatske napravila jedinstvenu zemlju koja neće upasti u recesiju s dvostrukim dnom. Naime, Hrvatska se nije odlijepila još ni od prvog. 


    Ovo je, dakle, bilo nekoliko najkraćih mogućih rečenica za opis stanja u kojem je HDZ izišao na izbore. I opet je skoro svaki četvrti glasač (točnije 24 posto, ili ukupno 548.149 Hrvatica i Hrvata) glasao za njih. Budućnost jest nepredvidiva, ali da će HDZ krenuti stopama HSS-a ili HSLS-a u političku anonimnosti – e toliko nije. 




    Dakle, HDZ je bitan. I bit će i dalje, bez obzira što im u ovom trenutku izborne šanse za 2015. godinu stoje poput povjerenja investitora u grčko gospodarstvo. Uostalom, četiri godine su dug period, a osam još i duži… 


    Kandidata za lidera/lidericu oporbe zasad je troje. Samo su Jadranka Kosor, Darko Milinović i Domagoj Ivan Milošević (ma onaj dečko što je bio potpredsjednik Vlade za investicije zadnjih godinu dana u Kosoričinoj Vladi, da, onaj koji se navodno stalno javljao na telefone investitorima) jasno obznanili svoju kandidaturu za predsjedničko mjesto. No, igralište je i dalje otvoreno i moguće je da će kandidata biti i više od troje.   


Kandidatkinja Jaca


Jadranka Kosor je premijerka koja je zaključila pregovore s Europskom unijom i potpisala pristupni ugovor. To joj nitko više ne može uzeti, i to je neporeciva zasluga po kojoj će je se pamtiti i u trajnijim tekstovima od novinskih. Sasvim je sigurno da će u kampanji za šeficu stranke Kosor svoju priču o Uniji ponavljati gotovo jednako često, ako ne i češće, od imena stranke. 


  U zaslugu joj se može ubrojiti i to što nije, bar ne vidljivo, pokušavala opstruirati istrage protiv uglednih članova HDZ-a. Ali to bivša premijerka ne bi baš trebala spominjati u unutarstranačkoj utakmici. Sve ostalo u njenih dvije i po godine je bio – debakl. Gospodarski slom, agonija, hrpa promašenih mjera, čudnovatih i iritantnih izjava (jel se sjeća netko da je obećala u 2011. godini radno aktivirati 150 tisuća ljudi? A voda s okusima? A Hrvata koji neće u čobane?, ha?, ha?!), potpuno promašene medijske i političke strategije (nepostojanje odgovora na okupljanje oporbene koalicije, ljetni udari na Josipovića)… 


    Dužnost premijerke je za Jadranku Kosor, malo se tko neće složiti s ovom tezom, jednostavno bila previše. Čime bi ona mogla nanovo energizirati stranku, ultimativna je nepoznanica. Bandićevskim pojavljivanjem na svim mogućim događajima, možda? Teško.   


Kandidat Dado


Darko Milinović, kojem bi zlobnici rado prilijepili nadimak Jajna stanica, predstavlja konzervativniji dio stranke, što je vrlo zorno demonstrirao za svog mandata ministra zdravstva. No, iako bi ga mnogi otpisali kao zadrtog desničara, doktor Dado nije politički naivac. On je prvi u stranci naslutio opasnost iz Kastva i počeo pričati o okupljanju demokršćanske opcije. Nije prošlo, nego je još dobio po nosu jer je prerano kukuriknuo. 


    Milinović bi, dolaskom na čelo stranke, sasvim sigurno ublažio retoriku i pokušao privući i birače centra, no moguće je da bi njegova najveća potencijalna kvaliteta moglo biti privlačenje razočaranih desničara, koji su, nakon svega, s gorkim osjećajem u ustima, 4. prosinca odlučili ostati kući. Uz to, bivši ministar zdravstva dolazi iz Gospića, ličkog bastiona HDZ-a, u kojem na svakim izborima stranka bilježi uvjerljive pobjede. Da će HDZ izgubiti Liku vjerojatno je otprilike kao i da će pobijediti u Zagrebu ili Primorsko-goranskoj županiji. A gle koincidencije, dva Milinovićeva protukandidata dolaze baš iz Zagreba i PGŽ-a. Dado, međutim, ima i nezgodnu prtljagu koja se svako malo spomene, navodni dodatak na plaću iz crnog fonda Fimi medije.   


Kandidat DIM


Domagoj Ivan Milošević, nasuprot svojim protukandidatima, nema nikakvog tereta iz Sanaderovog razdoblja. Čovjek je u stranku ušao otprilike kad i u Vladu, prije godinu dana. Ta komparativna prednost već se uvelike koristi iz njegovog tima spin-doktora koji ga žele prikazati kao idealan izbor za novo doba HDZ-a. Sposoban poduzetnik, naš čovjek, HDZ-ovac (doduše, friški), čistih ruku – zvuči sjajno. 


    No, Miloševićevi protukandidati sigurno će također igrati na kartu njegovog zelenog staža u stranci. Gdje si, dečko, bio dok smo mi stvarali Hrvatsku i uvodili je u EU? Zarađivao pare, ha? A koliko ono stanova imaš? Dvadeset?! Je li?! 


    Dakle, ni Milošević (realno, i samo prezime je minus) nije bez slabih točaka. Štoviše, koje su uopće njegove točke? Koji je njegov program, svjetonazor? Koliko ga je ljudi u HDZ-u čulo da uopće – govori? Igranje na kartu čistih ruku je u današnjem HDZ-u moćna stvar, ali osim toga trebat će još nešto za pobjedu. 


    Naposljetku, ne bi trebalo biti ni najmanje sumnje u dvije stvari. Prva, bitka za HDZ s iznimnom se pažnjom prati i u samom vrhu SDP-a. I druga, kad se stvari ovako poredaju prilično je jasno za koga u ovoj utakmici tuče srce Zorana Milanovića. Novi meč s Jadrankom Kosor za četiri godine? 


    Samo dajte.