Nije zainteresiran za nastavak tradicije

Zoran Milanović “gasi” emisiju HRT-a “Kako vlada Vlada”

Siniša Pavić

Izbjegavanje gostovanja u uobičajenim formatima javnog servisa može se shvatiti i kao skrivanje od javnosti, upozorava politolog Božo Skoko



ZAGREB Nakon više od deset godina, po svemu sudeći se gasi emisija Hrvatskog radija (HR) »Kako vlada Vlada«, za koje su, makar jednom mjesečno, na javnom radiju gostovali predsjednici Vlade RH, od Ivice Račana na ovamo. No, za razliku od Račana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor, aktualni premijer Zoran Milanović, kako neslužbeno saznajemo, nema namjeru nastaviti tu tradiciju. 


    Na HR više razočarenja, nego iznenađenja s obzirom da tri mjeseca svi čelni ljudi HR-a bezuspješno pokušavaju stupiti u kontakt s šefom kabineta predsjednika Vlade i s njegovom Službom za odnose s javnošću. 


    – Baš nikakvog odgovora nismo dobili. Dugo godina sam novinarka i nikada se nisam našla u situaciji da nas ovako ignoriraju – kazala nam je Silva Celebrini, urednica i voditeljica emisije. 


    Jedino saznanje do kojeg su zaobilaznim kanalima došli djelatnici HR-a, jest da premijera radijska emisija ne zanima. Da li samo ona na HR-u ili na radiju kao mediju, nisu uspjeli saznati, baš kao ni mi. I urednik Informativnog programa HR-a Vladimir Kumbrija ističe kako bi volio da emisija ide dalje, jer je bila i slušana i citirana. Podsjeća kako dalje idu slične emisije, ona »S Markova trga« u kojoj uredno, baš kao i njegovi prethodnici, gostuje predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, baš kao i emisija »S Predsjednikom uz kavu« u kojoj se razgovara s Ivom Josipovićem.     – Ništa se strašno nije dogodilo. Stvar je premijerove dobre volje želi li gostovati, ili ne. Samo je je čudno da nitko od službi ustrojenih oko premijera nije mogao odgovoriti na naš upit – veli glavni urednik HR Duško Radić.     Inače, u pismima što su ih pisali premijeru čelnici HR-a pozivali su se na tradiciju koju je započeo Ivica Račan, ali i na svjetsku praksu, primjerice činjenicu da predsjednik SAD-a redovito putem radija komunicira s javnošću ma koliko da se nekom radio kao medij možda i činio zastarjelim. Dojam je, zakinuta je javnost, ona koja i za program HR-a plaća pristojbu, a zanimljivo je i to da ministri Milanovićeve Vlade uredno gostuju u emisijama HR-a.      – Svaka Vlada bira svoj način komunikacije. Milanović očigledno želi odlučivati i kada će, i s kim pričati, bez ikakvih obveza unaprijed. To ne mora biti nužno loše, ako se generalno otvori komunikacija potpredsjednika Vlade. No, ako se građani budu pitali ‘gdje je nestao čovjek’, to bi u konačnici moglo biti negativno. Uvijek je stvar mjere – smatra stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan.   

– Smanjena pojavnosti premijera u medijima ili komuniciranje samo pozitivnih činjenica, dok negativne prepušta potpredsjednicima, može biti dio komunikacijske strategije, koja je sasvim legitimna. Međutim, izbjegavanje gostovanja u uobičajenim formatima javnog servisa, posebice kod važnih društvenih i političkih zbivanja, može se shvatiti i kao skrivanje od javnosti ili izbjegavanje odgovornosti – upozorava Božo Skoko, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 


    S druge, pak, strane Skoko nije pobornik prakse da predsjednik i premijer dijele izjave o svemu i svačemu, gdje god se netko sjeti, jer takva praksa smanjuje težinu njihovih riječi i srozava dignitet njihove funkcije.