Bivši premijer i bivši ministar

“Znanje važnije od stranke”: Milanović pozvao Miru Kovača da predaje na Diplomatskoj školi

Dražen Ciglenečki

Zoran Milanović, Miro Kovač / Foto: Novi list

Zoran Milanović, Miro Kovač / Foto: Novi list

Kovača u svojim javnim nastupima nije nimalo štedio Milanovića. Nazivao je SDP-ovog premijera politikantom, kapitulantom, cirkusantom, političkom kukavicom, lažnim herojem...



ZAGREB Bivši premijer Zoran Milanović bio je prošli tjedan društveno vrlo aktivan. U jednom je zagrebačkom kafiću nastupio na tribini tjednika Express, u Opatiji je medicinskim sestrama govorio o opasnostima populizmu, a na Visoku školu međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, gdje je odnedavno predsjednik Diplomatskog vijeća, pozvao je međunarodnog tajnika HDZ-a Miru Kovača da održi predavanje o Hrvatskoj i Europskoj uniji.


Žestoki napadi


– Kovač je bio hrvatski veleposlanik, ministar vanjskih poslova, sada je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i pozvao sam ga jer mislim da studenti mogu imati koristi od njegovog predavanja. To što smo nas dvojica politički neistomišljenici u ovom slučaju nema nikakve veze. Visoka škola Dag Hammarskjöld nije politička stranka, već mjesto znanja i katkad suprotstavljenih ideja, rekao nam je jučer Milanović, koji je studentima i osobno predstavio Kovača.


Dok je Kovač još bio u diplomaciji, Milanović mu je kao predsjednik Vlade ponudio mjesto veleposlanika u Poljskoj, ali on je to odbio jer je želio ući u političke vode. Tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko postavio je Kovača za međunarodnog tajnika stranke, a on u svojim javnim nastupima nije nimalo štedio Milanovića. Nazivao je SDP-ovog premijera politikantom, kapitulantom, cirkusantom, političkom kukavicom, lažnim herojem…




I kao ministar vanjskih poslova u Oreškovićevoj vladi Kovač je znao žestoko napasti Milanovića. Kad je, primjerice, u kolovozu 2016. objavljena snimka razgovora predsjednika SDP-a s predstavnicima pojedinih braniteljskih udruga, Kovač je ocijenio da je Milanović na tom sastanku samo, dodvoravajući se braniteljima, glumio velikog Hrvata, ali da »naši ljudi nisu ovce i prepoznat će to«.


No, Milanović više nije u politici i Kovač je prihvatio njegov poziv.


Velike promjene


– Često držim predavanja i izlaganja, u Hrvatskoj i u inozemstvu, pa tako nedavno i na Sorbonni. Na Visokoj školi Dag Hammarskjöld održao sam u zadnjih nekoliko mjeseci dva puta predavanje. I drago mi je da sam u tim prigodama dobio pozitivne reakcije polaznika. Budući da sam stekao izvjesno iskustvo na planu vanjsku politike, uvijek mi je zadovoljstvo podijeliti ga s mladim ljudima željnim znanja, koji će možda sutra voditi Hrvatsku, rekao nam je Kovač.


U posljednje je vrijeme u Visokoj školi Dag Hammarskjöld došlo do velikih personalnih promjena. Osim što je na dužnosti predsjednika Diplomatskog vijeća Milanović zamijenio Budimira Lončara, dekan je umjesto akademika Ive Šlausa postao Joško Klisović, SDP-ov zastupnik i potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.


Te je promjene, kako nam je kazao, inicirao umirovljeni general Marko Lukić, menadžer škole.


– Bio sam prvi zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko, u kojoj je, dobro to znam, bilo i desno i lijevo orijentiranih. Tako mi je sada želja da naša škola bude kvalitetna nacionalna opcija, pravi hrvatski koledž u kojem se polaznici neće dijeliti na lijeve i desne. Mi već funkcioniramo kao velika koalicija. Milanović je sigurno veći Hrvat od polovice HDZ-ovaca, Klisović je vrlo obrazovan zastupnik SDP-a, a ja sam član HDZ-a. I kod izbora predavača pazimo na ideološku ravnotežu, objasnio nam je Lukić.


Prije Kovača, Milanović je organizirao predavanje Orsata Miljenića, ministra u njegovoj Vladi.