Najkontroverzniji ministar

Zlatko Hasanbegović: Jedna ideološka skupina više neće imati monopol!

Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Hrvatske kulturne institucije često su zarobljenice taština i partikularnih interesa, a  iza ideoloških kulisa se krije novac. To treba prekinuti, poručuje Zlatko Hasanbegović



ZAGREB  Među novim ministrima koji izazivaju najviše zanimanja svakako je i Zlatko Hasanbegović koji će voditi resor kulture. Taj povjesničar s Instituta Ivo Pilar poznat je po svojim radikalno antikomunističkim stavovima i činjenici da je zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda, u kojem je svojstvu 2012. govorio na komemoraciji na Bleiburgu. U srpnju prošle godine Hasanbegović je pristupio HDZ-u, a nekad je pripadao otvoreno proustaškim strankama.



Premijer na odlasku Zoran Milanović procjenjuje da će Hasanbegovićeva politička retorika biti u Hrvatskoj dominantni obrazac u idućem razdoblju.– Mi smo ukinuli pokroviteljstvo u Bleiburgu jer tamo je komemoracija odnosno karmine za propali ustaški režim. To nije obilježavanje smrti nesretnih ljudi, tamo se predala vojska Hitlerovih saveznika koju su vodili jedni od najvećih zločinaca u Drugom svjetskom ratu. Neka tamo ide tko hoće a parlamentarna većina odlučit će hoće li to biti službena politika. Za Franju Tuđmana nikad nisam glasao, ali odnos njega i ovih ljudi je nebo i zemlja, komentirao je Milanović.


Na web stranici HČSP-a navodi se da je on 1996. iz Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, stranke koju je nakon Drugog svjetskog rata u emigraciji osnovao Ante Pavelić, prešao u HČSP i preuzeo mjesto predsjednika njihove Hrvatske starčevićanske mladeži.


Ukinuti loše stvari




Hasanbegović, međutim, ističe da je s ovom vrstom političkog angažmana završio još na fakultetu i da je kasnije javno istupao isključivo kao nestranačka osoba. U spomenutom govoru na Bleiburgu, sramotnom je ocijenio odluku Sabora o ukidanju pokroviteljstva nad komemoracijom, ideološkim sljepilom i izravnim napadajem na ideju o nacionalnom pomirenju. Ustvrdio je da u Hrvatskoj od 1990. postoji kontinuitet jugoslavenske komunističke baštine.


– I danas stojim iza svega što sam tada rekao. U tom sam govoru iznio svoj credo. U medijima su me sada već počeli sektaški napadati, ali na to se neću osvrtati, rekao nam je Hasanbegović.


Na internetu se može pronaći više njegovih kontroverznih izjava, primjerice da je Domovinski rat jedini rat u prošlom stoljeću u kojem su Hrvati pobijedili, kao i da antifašizma nema u izvorišnim osnovama Ustava, što nije točno. No, Hasanbegović naglašava da kao ministar neće biti nimalo ideološki isključiv.


– Sve što je u tom resoru bilo dobro, zadržat ću, a sve loše stvari trebat će ukinuti. Varaju se oni koji misle da će ideološku klijentelu jednog predznaka sada zamijeniti klijentela drugog predznaka, poručuje Hasanbegović.


Ministarstvo kulture u prošlom je mandatu financiralo brojne projekte i tu će, otkriva Hasanbegović, doći do redistribucije.


Kulturni pluralizam


– Zagovornik sam kulturnog pluralizma i neće više biti moguće da jedna uska ideološka skupina ima monopol na financijska sredstva. Ključni će biti programi i ako će oni zadovoljavati određene kriterije, mi ćemo ih financirati. Nije nužno da potrošimo sav novac koji nam je na raspolaganju, ionako je vrijeme štednje. Mislim da su hrvatske kulturne institucije često zarobljenice taština i partikularnih interesa, a iza ideoloških kulisa zapravo se krije novac. To treba prekinuti. Morat ćemo hrvatsko društvo sagledavati u cijelini, objašnjava novi ministar kulture.



Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko opravdavao je jučer Hasanbegovićevu tezu da je Domovinski rat jedini rat u prošlom stoljeću u kojem su Hrvati pobijedili.– Uvjetno rečeno, njegovo glorificiranje i pozitivan odnos prema Domovinskom ratu ne znači ugrožavanje antifašizma, dapače. Pobjeda u tom ratu značila je i antifašizam, ali i antikomunizam. Mi negiramo sve totalitarizme, prema tome treba pročitati sve ono što je rekao i onda tumačiti to na pravi način. On je mlad i perspektivan, izjavio je Karamarko.


Upitali smo ga za nekoliko konkretnih stvari u njegovom resoru. Što će biti s Oliverom Frljićem?


– Ne bih ulazio u ocjenu njegovog parapolitičkog djelovanja, postoji zakonska procedura prema kojoj je on izabran za intendanta, kazao nam je Hasanbegović.


On će se morati baviti i HRT-om, prema kojem je HDZ, dok je bio u opoziciji, bio vrlo kritičan.


– Mislim da je stanje na HRT-u izvanredno, a to pokazuju i loši međuljudski odnosi koji tamo vladaju, smatra Hasanbegović.