Sindikalni prosvjed

“Živi zid”: obespravljeni radnici u obrani radnih mjesta na Markovom trgu

Hina

Organizatori prosvjeda kažu kako prosvjedom žele izraziti neslaganje s pogubnim politikama i nesposobnim političarima, koji radnicima rade o glavi



ZAGREB  Vlada je najodgovornija što nije zaustavljen slom hrvatske industrije, gubitak radnih mjesta i rad bez plaće, istaknuli su sindikalni čelnici na današnjem prosvjednom skupu pod nazivom »Posao, plaća, a ne burza, održanom na Markovom trgu u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HUS). Na prosvjedu, koji su poduprle i druge sindikalne središnjice, čelnici SSSH i HUS-a te sindikalni povjerenici iz nekoliko tvrtki u poteškoćama, najavili su sindikalno jedinstvo i zajedničke akcije svih sindikalnih središnjica te sindikata javnog i privatnog sektora, usmjerene spasu industrije i dostojanstvenim plaćama.


Predsjednik SSSH Mladen Novosel ispred tisuću i pol okupljenih prosvjednika na Markovu trgu optužio je Vladu da ne zna što je socijalni dijalog i socijalno partnerstvo te da tako, kako je rekao, sudjeluje u najvećem zločinu počinjenom od stjecanja hrvatske samostalnosti, a to je uništavanje industrije. Ustvrdio je da će se ostaci industrije urušiti ne budu li sindikati djelovali složno i zajedno. Današnji skup trebao bi označiti stvaranje sindikalnog interventnog voda solidarnosti koji će priskakati u pomoć svagdje gdje se krše radnička prava, kazao je Novosel ističući da je vrijeme za sindikalnu solidarnost koja je u Hrvatskoj bila zapuštena. »Dosta je plakanja, gubljenja radnih mjesta i rada bez plaće. Treba spasiti svako radnom mjesto i poduzeće koje je preostalo«, rekao je Novosel. Pozvao je Vladu da se bavi obnovom industrije, a na posebno topao odjek naišao je njegov poziv Vladi da oporezuje banke i tako namakne novac za zaposlene u javnom sektoru.


Za to se u svom istupu založio i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević pozvavši Vladu na oporezivanje financijskih transakcija i dobiti banaka. Zamjerio je Vladi koja, po njegovim riječima, bježi od izvoza, brodogradnje, tekstilne, kožne i drvne industrije i svake druge proizvodnje pogodujući tako uvoznim lobijima. Matijašević upozorava da bi uskoro u Hrvatskoj moglo biti više zaposlenih u trgovini nego u prerađivačkoj industriji pa bi hrvatska ekonomija mogla postati špekulantska. Uvjeti za ulaganja u Hrvatskoj su nepovoljni, što će u kombinaciji s novim porezima urušiti ostatke srednje klase, a tada se smanjuje BDP i raste ekonomska emigracija, smatra Matijašević.


Jadna je država koja nadu vidi u emigraciji svojih radnika nakon ulaska u EU, a od nje je jadnija samo Socijaldemokratska partija, rekao je čelnik HUS-a. Nastavi li Vlada sa sadašnjom gospodarskom politikom, ekonomija će nakon njezina odlaska izgledati kao mjesečeva površina, kaže Matijašević.


Branu takvom razvoju događaja kao i drugi govornici na prosvjedu vidi u sindikalnom jedinstvu te najavljuje početak pokreta otpora sindikata i nevladinih organizacija. 


Na prosvjedu su istupili i brojni drugi sindikalisti među kojima povjerenici sindikata iz 3. maja, Brodosplita, Dalekovoda, Osječke pivovare, RIZ Odašiljača, Petrokemije i drugih tvrtki.


U emotivnim govorima oni su upozorili na niske plaće, teške uvjete rada, kriminal u svojim tvrtkama, rad bez plaće te strahove i strepnje radnika u pogledu budućnosti.


Radnički prosvjed u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HUS) pod nazivom »Živi zid za obranu radnih mjesta: posao i plaća, a ne burza!« započeo je ispred Radničkog doma na zagrebačkom Krešimirovu trgu, s kojeg se prosvjedna povorka uputila prema sjedištu Vlade na Trgu svetog Marka. Između 1.500 i 2.000 prosvjednika, obučenih u crvene prsluke s parolom »Za obranu radnih mjesta«, iz tvrtki koje trenutno posluju s problemima, a koje podržavaju njihovi kolege iz sindikata udruženih u SSSH I HUS, ispred sindikalnog sjedišta zviždanjem je prosvjedovalo protiv gašenja radnih mjesta te smanjivanja i neisplate plaća.


Neki od njihovih transparenata su »Posla ima, pustite da radimo«, »Nova vlast, ista priča«, »Krize puna vreća, samo za radnička pleća«. »Europske plaće svima, a ne samo njima«, »Osim dugova, što ostavljate mladima?«, itd. Organizatori prosvjeda kažu kako prosvjedom žele izraziti neslaganje s pogubnim politikama i nesposobnim političarima, koji radnicima rade o glavi.