Vrijedna diplomatska imovina zjapi neiskorištena

Zgrade bivše SFRJ još čekaju kupce: Samo kompleks na Manhattanu košta 20 milijuna dolara

Irena Frlan Gašparović

Među velike komplekse spada i stan na Park Avenueu na Manhattanu. »New York Post« procijenio ga je na 20 milijuna dolara, no službena procjena još nije napravljena



ZAGREB » Zgrade veleposlanstava i rezidencija bivše SFRJ, koje su podjelom diplomatske imovine bivše države pripale Hrvatskoj, još uvijek uglavnom stoje neiskorištene, čekajući nove stanare ili kupce.


Hrvatska je zasad uspjela prodati tek veleposlanstvo bivše SFRJ u Parizu i tim je novcem kupljena nova zgrada u koju je smješteno hrvatsko veleposlanstvo u tom gradu. Iskorištena je i zgrada nekadašnjeg veleposlanstva u Beču, koja je nedavno preuređena pa su se u nju uselili hrvatski diplomati koji rade u našem veleposlanstvu u Austriji te u Stalnoj misiji pri OESS-u.


Veći dio diplomatskih nekretnina smještenih po cijelome svijetu, međutim, i dalje nije stavljen u funkciju, potvrdili su nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP), pojasnivši da »još nije završio postupak bilo prodaje, bilo preuzimanja«.


Radi se na procjeni




Pri raspodjeli diplomatske imovine, Hrvatska je, osim veleposlanstva u Beču, preuzela i veleposlanstva u Haagu i Lisabonu, generalni konzulat u Torontu te rezidencije u Helsinkiju, Oslu, Stockholmu i Madridu. U MVEP-u otkrivaju da se Hrvatska u zemljišnim knjigama upisala kao vlasnik na tim nekretninama i sada se radi na procjeni njihove tržišne vrijednosti. »U tijeku su postupci javne nabave potrebnih usluga agencija za posredovanje u prodaji nekretnina, javnobilježničkih i odvjetničkih usluga, odnosno postupci prikupljanja najpovoljnijih ponuda mogućih kupaca«, odgovorili su sa Zrinjevca na naš upit. Prema ranijim informacijama, vrijednost tih zgrada krajem 1990. godine bila je procijenjena na ukupno nešto manje od 14 milijuna dolara, no pitanje je u kakvom su sada stanju i kakva će biti situacija na tržištu nekretnina u trenutku njihove eventualne prodaje.


  Za sedam nekretnina Hrvatska još uvijek čeka primopredaju koja se treba dogovoriti na sljedećem sastanku predstavnika država sljednica u Zajedničkom odboru za sukcesiju. Riječ je o rezidencijama u Nairobiju i Madagaskaru, generalnom konzulatu u Santiago de Chileu, veleposlanstvu u Tunisu, veleposlanstvu i rezidenciji u Khartoomu te veleposlanstvu u Alžiru koje je zajednički pripalo Hrvatskoj i BiH pa se dvije države, kad ga preuzmu, moraju dogovoriti što s njim. Vrijednost tih nekretnina krajem 1990. godine bila je procijenjena na oko 4,5 milijuna dolara.


Prodaja kompleksa


Hrvatska u budućnosti može računati na novac od prodaje tzv. velikih kompleksa za koje su se države sljednice načelno usuglasile da će ih prodati. Međutim, kada će se to i kako dogoditi, još nije dogovoreno. Među te velike komplekse spada i stan na Park Avenueu na Manhattanu o kojem je svojedobno pisao i »New York Post«, procijenivši ga, unatoč vrlo lošem stanju, na 20 milijuna dolara. No, službena procjena njegove vrijednosti još nije napravljena. Osim tog stana na prestižnoj njujorškoj adresi, države sljednice trebale bi podijeliti novac i od prodaje veleposlanstava i rezidencija u Tokiju, Wellingtonu, Bonnu i Bernu.