Sukob HDZ-ovih veterana

Žestoki sukob: Šeks Jarnjaku prijetio podizanjem optužnice

Dražen Ciglenečki

Vladimir Šeks je bio ljut zbog Jarnjakovih komentara na njegov intervju u kojem je poručio da će jedini kandidat za predsjednika stranke ostati Jadranka Kosor



ZAGREB Na sjednici predsjedništva HDZ-a u srijedu uglavnom se razgovaralo o podjeli saborskih dužnosti koje su pripale toj stranci. Članovi HDZ-ovog vodstva tvrdili su nakon sjednice da se na njoj nije dogodilo ništa posebno i da je protekla mirno i uz puno suglasje.


Ali, neslužbeno smo doznali da je taj sastanak obilježila žestoka svađa između dvojice potpredsjednika stranke Vladimira Šeksa i Ivana Jarnjaka koja je ostavila mučan dojam na sve prisutne. I jučer su članovi predsjedništva nerado govorili o tom incidentu ili su ga nastojali minorizirati. Uspjeli smo, međutim, rekonstruirati dramu koja se prije četiri dana zbivala u sjedištu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.


Najteži argumenti  





U novom broju tjednika Globus od srijede udarni su bili Jarnjakovi komentari Šeksovog intervjua Jutarnjem listu kojim je stranačkom članstvu poručio da se osim Jadranke Kosor »nitko iz užeg i šireg vodstva neće kandidirati za šefa HDZ-a«.


»Vladimir Šeks neće ništa određivati. Šeks je napravio veliku, nepopravljivu štetu HDZ-u svojim izjavama i jako me čudi što je predsjednica stranke stala iza njega i pohvalila ga«, rekao je Jarnjak u Globusu. Pročitavši te rečenice, Šeks je došao na sjednicu predsjedništva ozbiljno ljut na Jarnjaka. Tijekom rasprave potegnuo je protiv Jarnjaka najteže argumente.


 – Protiv tebe će biti podignuta optužnica, sasuo je Šeks Jarnjaku u lice. HDZ-ov veteran, koji je od četvrtka u mirovini, nije to mogao otrpjeti »Sad je dosta«, lupio je Jarnjak šakom po stolu i odlazeći prema vratima dobacio kolegama da ide po odvjetnika, a da će mu oni biti svjedoci.



Zanimljivo je da je dan ranije, u utorak, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić posjetio Sabor i da je tom prilikom skoro ušao u ured Luke Bebića na prvom katu, a kad je shvatio da se zabunio, popeo se kat više na kojem je odmah iznad Bebićevog ured Vladimira Šeksa. I Bajić i Šeks tvrde da se nisu sastali, što bi značilo i da glavni državni odvjetnik nije ništa govorio potpredsjedniku Sabora i HDZ-a o nekakvoj optužnici protiv Jarnjaka.



Kad je izašao iz dvorane, za Jarnjakom je krenula predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kako bi ga pokušala smiriti. Uspjela je u tome i nakon što su njih dvoje obavili kraći razgovor, vratili su se na sjednicu.


Kako doznajemo, na Jarnjakovu stranu u ovom su sukobu izrijekom stali zamjenik predsjednika Darko Milinović, potpredsjednik Andrija Hebrang i predsjednica Zajednice žena Katarina Fuček. Od troje spomenutih jedino je Andrija Hebrang htio nešto reći o tome.


Hebrang uz Jarnjaka  


– Istina je, žestoko sam branio Jarnjaka. Ono što su njemu napravili, eliminiravši ga s liste, bio je odstrel bez presedana, kazao nam je Hebrang.


Jadranka Kosor nije htjela staviti Jarnjaka na izbornu listu jer je u tom trenutku protiv njega bila otvorena istraga u vezi s nelegalnim financiranjem HDZ-a. No, USKOK je 2. prosinca obustavio istragu, o čemu je Jarnjak bio izviješten dan nakon parlamentarnih izbora.


Istražitelji su, naime, zaključili da nema dokaza da je Jarnjak sudjelovao u prikupljanju novca za crni fond niti da je raspolagao s tim sredstvima. Jarnjak ih je svojim iskazom i dokumentacijom što ju je donio uvjerio da je nedužan. Kojom je to onda u srijedu optužnicom Šeks prijetio Jarnjaku?


– Nema tu ničega. To su jednostavno Šeksove prljave metode političke borbe, smatra jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.