Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Aktivistice ogorčene stavom predsjednik HDZ-ovog Odbora za zdravstvo

"Žene bi trebale emigrirati postane li Ćorušić ministar"

Foto: N. REBERŠAK
Foto: N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2014. u 12:48 2014-10-20T12:48:00+02:00

Onima koji bi ograničili pravo na abortus poručuju neka se prestanu baviti stvarima »o kojima nemaju pojma« te tvrde da nitko, pa ni država, nema pravo dirati u izbor žene hoće li, kako i kada rađati djecu

ZAGREB » Pravo žene na pobačaj u Hrvatskoj bi trebalo ograničiti, a za trudnice koje žele abortus uvesti obvezu savjetovanja sa stručnjacima, psihologom, a moguće i svećenikom, izjavio je Jutarnjem listu Ante Ćorušić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za zdravstvo i potencijalni HDZ-ov ministar zdravlja. Ćorušić, poznat po svojim rigidnim stavovima o pobačaju, kojega smatra »najgadljivijim postupkom u medicini«, ponovio je kako mu se dobrim rješenjem čini poljski model, gdje za namjerni prekid trudnoće postoje poprilična zakonska ograničenja, pa žena ima pravo pobaciti jedino ako je silovana, ako trudnoća predstavlja rizik za njeno zdravlje ili se utvrdi ozbiljna malformacija ploda.

  – Žene trebaju emigirati iz Hrvatske ako će on biti ministar zdravlja s takvim izjavama, komentira Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.B.e, koja je, kao i drugi zagovornici ženskih prava, revoltirana ovom Ćorušićevom idejom.

  – Strašno je da svi tretiraju žene kao da su debili, kao da ne znaju trebaju li roditi, nego će muškarci koji su svu skrb o djeci prebacili na žene i ne plaćaju alimentaciju, određivati smije li žena, i kada, na pobačaj, ogorčena je Sarnavka. Ćorušiću i drugima koji bi rado ograničili pravo na abortus poručuje neka se najprije pobrinu za živu djecu po domovima, gladnu, onu za čije asistente država nema novaca, a prestanu se baviti stvarima »o kojima nemaju pojma«.  

  Ćorušićev je istup, kaže, na tragu trenda hrvatskih bolnica gdje sve više liječnika odbija raditi pobačaje pozivajući se na priziv savjesti. »Tog trenda smo odavno svjesni, od pozivanja na referendum, pa nadalje«, veli Sarnavka, te zaključuje kako broj ljudi koji ga promovira nije velik, ali raspolažu sa značajnim financijskim sredstvima i jako su glasni.  

  Za Nevu Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb Ćorušićev je istup nedopustiv i potencijalno opasan za žene.

  – Nedopustivo je da osoba unutar strukture države, koja bi mogla zastupati resor odgovoran za zdravlje svih građana, dovodi u pitanje realizaciju prava žena na izbor. Ćorušić na taj način motivira bolničko i medicinsko osoblje da ne čine zahvat koji pacijentica traži. Poljski se model kod nas ni u ludilu ne smije primijeniti, jer ćemo povećati mortalitet žena koje će abortus obavljati u neadekvatnim uvjetima, kod nestručnih osoba, ili će žene otkinuti od svojih usta i usta svoje djece da odu na pobačaj u inozemstvo, upozorava Tolle pitajući se je li Hrvatska doista sekularna država ako u njoj prolaze ideje koje pripadaju konzervativnom, fundamentalnom katolicizmu. Svaka žena ima pravo na izbor hoće li, kako i kada rađati djecu, a u to pravo ne smije dirati nitko, pa ni država, smatra Tolle. Umjesto da se bavi pravom na pobačaj, država se, dodaje, mora pobrinuti da ženama osigura uvjete za rađanje i podizanje djece.

  – Svaka će se žena odlučiti roditi dijete ako ima posao, poslodavca koji joj neće uručiti otkaz jer je trudna, ako ima riješeno stambeno pitanje, mjesto u jaslicama, i druge resurse da može istodobno biti i zaposlena, i majka, zaključuje Tolle koja smatra da je napokon došao čas da se žene prestane tretirati kao inkubatore, a ne kao osobe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.