Sindikat Preporod o vladinom prijedlogu

Željko Stipić: Zamisao o mirovinama sportašima pokazuju dvoličnost Vlade

Hina

»Na tom popisu se nalaze i pojedinci koji su za godinu dana svoje profesionalne sportske karijere zaradili više nego što učitelj ili nastavnik može zaraditi za 45 godina svoga rada u školi«, istaknuo je Stipić



SPLIT – Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu ‘Preporod’ Željko Stipić danas je kritizirao nedavni vladin prijedlog o izmjenama Zakona o sportu kojima bi se omogućila mirovina, odnosno naknada vrhunskim sportašima nakon 45. godine života ocjenivši takvu vladinu zamisao dvoličnom jer dok na jednima štedi s druge strane predviđa 250 takvih mirovina za sportaše.


»Dobna granica koja je tu postavljena je 45 godina, dakle u vrijeme kad se razmišlja da svi mi idemo u mirovinu umjesto sa 65 ubuduće sa 67 godina, sa 45 godina stvaramo 250 ovisnika o državnom proračunu«, rekao je danas Stipić na konferenciji za novinare u Splitu pod nazivom »Rasipnošću protiv štednje«.


Po Stipiću lista zaslužnih sportaša za mirovine, odnosno naknade nakon navršenih 45 godina života je sporna, jer nema nikakvo imovinskog cenzusa.




»Na tom popisu se nalaze i pojedinci koji su za godinu dana svoje profesionalne sportske karijere zaradili više nego što učitelj ili nastavnik može zaraditi za 45 godina svoga rada u školi«, istaknuo je Stipić.


Upozorio je kako se »nije čak vodilo računa ni o kasičnom sukobu interesa« jer na tom popisu, kako je rekao Stipić, imate pomoćnika ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i njegovog savjetnika. Stipić pri tomu nije precizirao imena tih osoba.


Ministar Jovanović je nakon sjednice Vlade 13. ožujka ove godine izjavio kako Vlada predloženim izmjenama zakona o sportu završava »mini reformu« u sustavu sporta započetu lani te je naglasio kako se tim izmjenama, uz ostalo, omogućuje dodjela naknada vrhunskim sportašima nakon 45. godine.


»Osim priznanja za izuzetna postignuća i promociju Hrvatske u svijetu, na taj način osiguravamo vrhunskim sportašima da nakon završetka karijere ostaju prisutni u sportu«, rekao je tom prigodom ministar Jovanović.