Predaja zahtjeva do 30. lipnja

Želite legalizirati bespravnu gradnju? Požurite, imate još manje od dva tjedna

Bojana Mrvoš Pavić

Visoki postotak legalizacije – Dubrovnik / NL arhiva

Visoki postotak legalizacije – Dubrovnik / NL arhiva

Uvjeti ozakonjenja jednaki su prijašnjima, odnosno može se legalizirati samo ona zgrada koja je nastala, tj. koja je vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju snimanja iz zraka započetog 21. lipnja 2011. godine, na drugoj državnoj digitalnoj ortofoto karti, katastarskom planu ili drugoj službenoj kartografskoj podlozi nastaloj do 21. lipnja 2011.



ZAGREB Preostala su još manje od dva tjedna za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata – zasad posljednja šansa da se legalizira ono što se može. Iz Ministarstva graditeljstva sve one koji imaju zgradu sagrađenu bez valjanih dozvola još jednom pozivaju da do 30. lipnja predaju zahtjev za njeno ozakonjenje.


Uvjeti ozakonjenja jednaki su prijašnjima, odnosno može se legalizirati samo ona zgrada koja je nastala, tj. koja je vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju snimanja iz zraka započetog 21. lipnja 2011. godine, na drugoj državnoj digitalnoj ortofoto karti, katastarskom planu ili drugoj službenoj kartografskoj podlozi nastaloj do 21. lipnja 2011. Zgrade izgrađene nakon 21. lipnja 2011. godine ne mogu biti ozakonjene.


Postupak legalizacije započinje podnošenjem zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju nadležnom upravnom odjelu koji izdaje akte za gradnju na području na kojem se građevina nalazi.  




Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama stupio je na snagu u kolovozu 2012. godine. Do 30. lipnja 2013. godine, roka koji je zakon odredio za predaju zahtjeva za legalizaciju, zaprimljeno je bilo 826.948 zahtjeva. Do početka travnja ove godine, kažu podaci Ministarstva, izdano je 635.113, odnosno 76,80 posto rješenja.


Najveći broj zahtjeva riješen je u Gradu Dubrovniku, Gradu Vukovaru, Gradu Bjelovaru, Gradu Zagrebu, Gradu Poreču te Gradu Virovitici – svi su riješili više od 90 posto zaduženih zahtjeva.